Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Havuzlarda görülen bakteriler göz iltihabına neden oluyor

        Op. Dr. Hakan Eren, yazın görülen bir bakteri tipi olan klamidyaların yol açtığı enfeksiyondan korunmak için hijyen şartlarına uygun ve temizlenen havuzlara girilmesi yönünde uyarıda bulundu.

        Yaz ayına girdiğimiz bugünlerde kavurucu sıcaklarda havuz keyfi yapmanın en güzel eğlencelerden biri olduğunu ancak bu eğlencenin hijyenik olmayan ve temizlenmeyen bir havuzda kabusa dönüşebileceğini belirten Eren, "Klamidya enfeksiyonlu kişilerin yüzdüğü ve klorlanması yetersiz bir havuzda yüzen kişiler veya klamidyalı birinin kullandığı havluyu kullanan kişiler, havuz konjonktiviti kapabiliyor. Oldukça bulaşıcı bir enfeksiyon olan klamidyalar virisünün kuluçka süresinin çok kısa olması nedeniyle kişi, 24-48 saat içerisinde konjonktivite yakalanabiliyor." dedi.

        Eren, konjontivitin gözde ışığa karşı hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma ve şişlik gibi belirtileri olduğu ifade ederek, şunları söyledi:

        Bu belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir göz hekimine başvurun. Göz iltihabı olarak da bilinen konjonktivit hastalığından korunmak için basit sağlık kurallarına uymak çok önemlidir. Eller sürekli yıkanmalı, enfekte kişilerin eşyaları kullanılmamalı. Havuzların bakımları titizlikle yapılmalıdır. Ayrıca ortak kullanılan her yer düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.

        Pek çok kişinin aynı anda girdiği havuzların en kirli denizlerden bile daha tehlikeli olabileceğini vurgulayan Eren, "Eğer yeterli hijyen sağlanmazsa çok sayıda insan havuzdan bakteri kapabiliyor. Sadece havuzlar da değil, tuvalet, duş alanları, sauna, soyunma dolabi, havlu, terlik, şezlong ve diğer ortak kullanılan malzemeler gibi alanların da temiz tutulması gerektiğini." şeklinde konuştu.

        Havuzlarda temizlik şartlarına çok dikkat etmesi gerektiğini aktaran Eren, "Havuz suyu içilebilir kalitede ve berrak olmalı. Ancak havuz suyunun yutulmamasına dikkat edilmeli. Havuz suyuna zaman zaman bakteriyolojik analizler yapılarak suyun klorlanması mutlaka sağlanmalı ve su sıcaklığı hava ile doğru orantılı olarak ayarlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

        Havuza giren kişilerin dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Eren, havuza girenlerin mutlaka duş alması sağlanmalı, göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanılmalı, lensle suya girmenin gözün iltihaplanma ihtimalini arttırıcağıda unutulmamalıdır." diye konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ