Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika! Fed faiz kararını açıkladı! - Para Haberleri

        ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Banka politika faiz oranını beklendiği gibi yüzde 2.25-2.50 aralığında sabit tuttu. Fed, enflasyon baskısının düşük olduğunu belirterek IOER yani fazla rezervlerdeki faizlere 5 baz puan düşürerek ayarlamaya giderek 2.35'e çekti.

        Bankaların Fed'de tuttukları paraya uygulanan bu faizlerdeki 'ayarlamanın' bir faiz indirimi olmadığını belirten Fed, gelecek için sabırlı kalmaya devam edeceğini yineledi.

        IOER nedir?

        IOER (Interest On Excess Reserves): Bankaların Fed’e park ettikleri paralara ödenen faiz. Türkiye’de gecelik borç alma faiz oranı ile benzer bir oran.

        Oy birliğiyle alınan karar sonrası dolar endeksinde düşüş görüldü. Dolar/TL de 5.94'lü seviyelere indi.

        FOMC metninde manşet enflasyon ve çekirdek enflasyonun düşük olduğunu ve yüzde 2'nin altında seyrettiğini vurgulayan Fed, emek piyasasını sağlam olduğunu ve ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde arttığını belirtti.

        Tüketici harcamalarındaki artış eğilimi ve işletme yatırımlarınınilk çeyrekte yavaşladığı ifade edilirken, istihdam artışının güçlü ve işsizliğin düşük kaldığı açıklandı.

        POWELL'IN AÇIKLAMALARI SONRASI U DÖNÜŞÜ

        Toplantı sonrası basın toplantısı yapan Fed Başkanı Powell enflasyonda ilk çeyrekte görülen düşüşün beklenmedik olduğunu söyleyerek, "Geçici faktörler devrede olabilir." dedi.

        Bu açıklama sonrası eğilimin artış yönünde olabileceği nedeniyle piyasalarda reaksiyon görüldü.

        97 altını zorlayan dolar endeksi 97.5 puanın üzerine çıkarken karar sonrası zayıflayan dolar Powell'ın açıklamasıyla güçlendi.Karar öncesi 1.1264 olan euro/dolar paritesi yeniden 1.12 altına inerken dolar/TL de 5.95 üzerine çıktı.

        DOLAR

        $
        28,7826 0,04
        • Alış: 28,7620
        • Satış: 28,7766
        Son Güncellenme Tarihi: 21/11/2023 02:47:24

        Powell, enflasyon beklentilerinde olası bir kötüleşmenin ekonomi için olumsuz olabileceğini ekledi.Açıklamalarındaküresel risklere de değinen Powell, Çin ve Avrupa'daki zayıf büyümeyi ve Brexit'e ilişkin belirsizliği işaret etti. Birçok önemli merkez bankasının fiyat hedeflerine ulaşmada zorluk çektiğini belirtti ancak ABD'de yılın kalanında sağlıklı büyüme beklendiğinin altı çizildi.

        SABIR VURGUSU YAPMIŞTI

        Fed, bir önceki faiz toplantısını 19-20 Mart'ta yapmış ve bu yıl içerisinde faiz arttırmayacağını ve bilanço küçültmeyi eylülde bitireceğini açıklamıştı. Fed Başkanı Jerome Powell da "sabır" vurgusu yapmıştı. IOER hamlesinin de para politikası duruşunda bir değişikliği yansıtmadığını ifade etti.

        TRUMP'TAN FAİZ İNDİRİM ÇAĞRISI

        ABD Başkanı Donald Trump, faiz kararı öncesinde twitter hesabından Fed'e faiz indirim çağrısını yineledi. Trump, bankaya 1 puanlık faiz indirmesini ve varlık alımlarına devam etmesini önerdi. "Fed düşük enflasyona rağmen faiz artırdı" yazan Trump, "Çin, kendi ekonomisine büyük teşvikler eklerken aynı zamanda faiz oranlarını da düşük tutmaya devam ediyor. Fed ise enflasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen faiz artırımına gitti ve büyük miktarda kantitatif sıkılaştırma başlattı" ifadesini kullandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ