Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji SON DAKİKA: Twitter kademeli açıldı, Türkiye sosyal medya platformunu uyardı - Güncel Haberler - Teknoloji Haberleri

        Özellikle kriz anlarında halkın haber kanallarının yanı sıra hızlı haber alış verişi için kullandığı sosyal medya uygulamaları arasında bulunan Twitter yaklaşık 6 saatlik erişim sorununun ardından kısmen açıldı. Sosyal medya platformunda 16:30 sularında erişim sorunu yaşanmaya başlamıştı. 22:30 itibariyle kısmen açıldı. Bazı mobil operatörleri kullananlar erişim sağlamaya başladı. Twitter'ın yanı sıra bazı kullanıcılar ünlü video paylaşım uygulaması TikTok'a da erişimde sorunlar yaşadı.

        Global kaynaklar Twitter'da ve TikTok'ta sorun tespit etmezken, bu durum kesintinin Türkiye'ye özel olabileceğini gündeme getirmişti. Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası sosyal medya hem olumlu hem de olumsuz yönde birçok tartışmanın odağı olmuştu.

         Sosyal medya paylaşımıyla kurtuldu
        Sosyal medya paylaşımıyla kurtuldu Haberi Görüntüle
        REKLAM

        ELON MUSK'TAN AÇIKLAMA

        Twitter'ın sahibi Elon Musk, İbrahim Haskoloğlu'nun "Türkiye'de Twitter'a girişlerde erişim sıkıntısı var." paylaşımını alıntılayarak, "Türk hükümeti Twitter'ı ülke genelinde kısıtladı. Twitter, şu anda deprem bölgesi ile iletişimin sağlandığı en önemli mecralardan biri. Enkazın altında hâlâ Twitter'ı kullanarak yardım çağrısı yapan kişiler olabilir." paylaşımını yapan bir kullanıcıya cevap verdi.

        Elon Musk, "Daha fazlasını anlamak için iletişim halinde olacağız" açıklamasını yaptı.

        TWITTER'DAN TÜRKİYE'YE TAAHHÜT

        Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter yöneticileriyle yaptığı toplantıda, Twitter’ın dezenformasyonla mücadele konusunda Türkiye ile daha fazla işbirliği içerisinde olma taahhüdü verdiği öğrenildi.

        Edinilen bilgiye göre, toplantıda, Twitter dezenformasyonla mücadele etme, gerçek dışı ihbar ve yalan haberleri önleme, sahte hesaplar hakkında hızlı işlem yapma noktasında Türkiye ile tam işbirliği içerisinde olmayı kabul etti.

        Toplantıda ayrıca Twitter yetkililerinin, 5651 sayılı yasa kapsamında kişi haklarını ihlal eden, kamu düzenini bozan, can ve mal emniyetini tehlikeye atan paylaşımlara karşı atılacak adımlar konusunda daha fazla hassasiyet göstereceğini ifade ettikleri öğrenildi.

        Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile gerçekleştirdiği toplantıda, Twitter’ın dezenformasyonlarla etkili şekilde mücadele etme ve İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatılmıştı.

        PAYLAŞIM İLE KURTULDU

        Malatya'daki baba evinde yakalanıp, yaklaşık 6 saat enkazın altında kalan 28 yaşındaki üniversite öğrencisi Boran Kubat, enkaz altındayken yaptığı sosyal medya paylaşımı sayesinde kurtarılmıştı.

        DEPREM HABERLERİNDE DEZENFORMASYONA DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

        Bakanlık yetkilileri ve AFAD ise sürekli olarak yanlış bilgilerin sosyal medya üzerinden yayılması konusunda endişelerini dile getiriyorlardı. Yapılan açıklamalarda, bazen kötü niyetli bazen de yardım amaçlı yanlış bilgi içeren paylaşımlar ekiplerin yanlış yerlerle gitmelerine sebep olduğu vurgulanmıştı. Bu sebeple bant daraltma uygulaması yapıldığı belirtilirken, TikTok ve Twitter’ın akışlarında yaşanan yavaşlama kullanıcıların da tepkisiyle karşılandı.

        İLK AÇIKLAMA OKTAY'DAN: TEKNİK SORUNLARI VARDI

        Twitter'a erişim sorunuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Benim öğrendiğim kadarıyla bazı teknik sorunlar vardı" dedi.

        TÜRKİYE TWITTER'A SORUMLULUKLARINI HATIRLATTI

        Sosyal medya platformuna Türkiye'den uyarı geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile bir toplantı gerçekleştirdiğini duyurdu.

        Videokonferans yöntemiyle yapılan toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımların ele alındığı kaydedildi. Toplumu panik ve kaosa sevk edebilecek dezenformasyonlara karşı Twitter’ın sorumluluklarına işaret edildiği belirtildi.

        Türkiye tarafından Twitter yönetimine, sosyal medyadaki dezenformasyonların önlenmesi için aktif işbirliği başta olmak üzere İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamındaki yükümlülüklerinin hatırlatıldığı kaydedildi.

        NORMALE DÖNDÜ

        Taahhüt sonrası bant daraltma işlemi sona ererek Twitter normale döndü.

        DÜNYA GENELİNDE ERİŞİM SIKINTISI YAŞANDI

        Sosyal medya platformu Twitter'a dünya genelinde erişim sıkıntısı yaşandı.

        Downdetector verilerine göre, kullanıcılar Twitter'a New York saatiyle 16.30 (TSİ 00.30) itibarıyla erişim sıkıntısı yaşandığını bildirdi.

        Yaklaşık 90 dakika süreyle sıkıntı yaşanan Twitter'da, birçok kullanıcının gönderi paylaşamadığı ve "Tweet göndermek için günlük sınırı aştınız." uyarısıyla karşılaştığı belirtildi.

        Twitter Destek hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Twitter bazılarınız için beklendiği gibi çalışmıyor olabilir. Sorun için üzgünüz. Bunun farkındayız ve bunu düzeltmek için çalışıyoruz." ifadesi kullanıldı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Cem Özenen
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ