Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İzmir'e yapılaması planlanan Göztepe ve Karşıyaka stadyumlarını tanıttı - Futbol Haberleri

        Bakan Kılıç, düzenlediği basın toplantısında, İzmir'in kuzey ve güneyinde iki yeni stadyuma kavuşması yönünde bir arzularının bulunduğunu, bu çerçevede yaptıkları çalışmalarda sona geldiklerini söyledi.

        İzmir'e yapılacak 15'er bin seyirci kapasiteli Göztepe ve Karşıyaka stadyumları ile ilgili proje çizim süreçlerini tamamlandığını kaydeden Kılıç, "Yer konusunda oluşan tereddütler nedeniyle bir miktar zaman kaybımız var fakat önümüzdeki zaman kaybını avantaja dönüştürmeyi ve telafi etmeyi düşünüyoruz" dedi.

        Kılıç, her iki stadyumun yapımıyla ilgili özellikle yer konusunda milletvekilleri ve İzmir Vakfının (İZVAK) büyük katkılar sağladığına işaret ederek, "İzmir'in beklentilerine cevap verme aşamasına geldik. Bu dakikadan itibaren artık eylemleri hızlandırma dönemi" diye konuştu.

        İzmir ile ilgili düşüncelerinin iki stadyum yapmakla sınırlı olmadığını ifade eden Kılıç, kenti özellikle atletizm milli takımlarının geleceği konusunda bir olimpiyat eğitim merkezi olarak tasarladıklarını bildirdi.

        "Yeni yaptığımız sponsorluk anlaşmalarında da yine İzmir'in atletizm yapısının kuvvetlendirilmesi var" diyen Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

        "İzmir öncesinde 2016 sonrasında 2020 olimpiyatlarına Türkiye genelinde olimpik takımların hazırlanacağı 12 olimpiyat eğitim merkezinden biri olacak. Ayrıca atletizm branşlarındaki altyapı çalışmalarının öncelikli olarak sürdürüleceği birinci il İzmir olacak. İzmir, uzun vadede yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve kentteki turizm sektörünün desteği alınarak aynı zamanda spor turizmine de adım atan bir şehir haline dönüşecek."

        Bir gazetecinin "Her iki stadın da yapıları aynı mı olacak" sorusuna Bakan Kılıç, şu yanıtı verdi:

        "Arsa durumları birbirinin aynısı değil. Mümkün olabildiğince İZVAK çalışmaları kapsamında mahallinden gelen görüşleri olabildiğince dikkate alarak lokasyonları belirlemeye dikkat ettik. Karşıyaka'daki alan biraz daha sınırlı bir alan ama Karşıyaka camiasının istediği bir alan. Göztepe'deki inşaat alanı biraz daha rahat bir alan. Dolayısıyla iki mahalde aynı projeyi uygulamak zaten mümkün değil ama her takıma aynı stadı yapmak gibi rekabeti negatif noktaya taşımanın gereği yok. Bunlar nihayetinde İzmir'in mülkü olacak."

        Bakan Kılıç, Göztepe ve Karşıyaka stadyumlarının ne zaman bitirileceğine ilişkin bir soruyu ise "Kapasiteleri aynı olduğu için eş zamanlı bitirilme ihtimalleri çok yüksek. Bu yıl içinde inşatlara başlama hedefiyle hareket ediyoruz. Bu konuda karar verici değiliz. Yasal süreçler var. Ben arzu ederim ki en kısa sürede inşaatına başlanılsın. Hedefimiz 2013 yılında başlayıp en geç 2015 yılında hizmete açmak" diye cevapladı.

        Göztepe ve Karşıyaka stadyumlarının bitirilmesinin ardından kentteki mevcut Alsancak ve Atatürk stadyumlarının ne olacağıyla ilgili yöneltilen bir soru üzerine ise Bakan kılıç, şu an önceliklerinin bu iki stadyumu bitirmek olduğunu, daha sonra diğer konuları düşüneceklerini söyledi.

        Bakan Kılıç, üç İzmir milletvekilinin de katıldığı toplantıda Göztepe ve Karşıyaka stadyumlarının projelerini basın mensuplarıyla paylaştı.

        "HERKESİN TEDBİR ALMASI LAZIM"

        Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ziraat Türkiye Kupası final maçında tribündeki gerilim anlarında polisin koşturarak olay yerine intikalinin arzu edilen görüntü olmadığını söyledi. Kılıç, İzmir'e yapılması planlanan iki yeni stadyumla ilgili düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

        Bir gazetecinin "Kupa finalinde 6 bin polisin önlem aldığı açıklandı ama bu tedbir olayların önüne geçmedi. Polisin statlara girmesi olayların önlenmesinde bir rol alır mı" sorusuna Kılıç, şu yanıtı verdi:

        "Karşılaşmada 6 bin polis görev yapmadı. Dün Ankara'nın tamamında görev yapan polis sayısı 6 bindi. Buna rağmen içeride yüzlerce polis vardı. Kupa finalinde tribündeki gerilim anlarında polisin koşturarak olay yerine intikali arzu edilen görüntü değil. Ancak olaya biraz da farklı bir yönden bakalım. 'İçeride polis yoktu' diyelim. Özel güvenlik yeterli olacak mıydı? Gerekli sayıda özel güvenlik görevlisinin orada bulunduğunu düşünün. Özel güvenlik görevlileri de aynı noktaya koşturarak gitselerdi benzer görüntü ortaya çıkmış olmayacak mıydı? Bu bir yönü eğitim olan sorundur. Bu bir yönü kulüp başkanları ve yöneticilerin beyanatlarına daha özenli ve dikkatli olmaları gereken sorundur. Bu bir yönüyle medyanın yazı ve yorumlarına dikkat etmesi gereken bir sorundur. Başka bir yönüyle de büyük kulüpler arasındaki ezeli rekabetin husumete dönüştürülmemesi yönünde tedbirler içeren bir sorundur. Ben hep söyledim, tek başına polisiye tedbirlerle saha olaylarını sona erdirmek mümkün değil. Tek başına yargıyla sona erdirmek mümkün değil. Polisin, yargının yanında kulüplerin, yöneticilerin, oyuncuların, medyanın özenli bir şekilde hareket etme zorunluluğu var. Herkesin tedbir alması, dikkatli olması lazım."

        "CUMHURİYET SAVCILIĞI'NA GİDEREK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUN"

        Kılıç, dün akşamki karşılaşmada eksik iki şeyin bulunduğunu dile getirerek, bunların da elektronik bilet ve kameralı güvenlik sistemi olduğunu ifade etti. Bir gazetecinin "Özellikle PTT 1. Lig'de son haftalarda bazı yöneticilerin maç sonuçlarıyla ilgili tereddütleri olduğuna yönelik açıklamaları oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu Kılıç, "Türkiye Ligleriyle ilgili tereddütleri olanlar en yakın Cumhuriyet Savcılığı'na giderek suç duyurusunda bulunsun. Kritik maçlar öncesinde politik nedenlerle bu tür açıklamaların yapılmasını olayların tetikleyicisi olarak görünüyorum" diye cevapladı. Bakan Kılıç, bakanlık olarak Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Kulüpler Birliği Vakfıyla birlikte yaptıkları "Futbol Yasası" ile ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü de anlattı.

        BAŞKENTTE 41 BİN 923 KAPASİTELİ YENİ STAT

        Bakan Kılıç, Ankara'ya yeni yapılması planlanan stadyumun durumunun sorulması üzerine ise şunları söyledi:

        "Ankara Stadyumu ile ilgili TOKİ ihale tarihini henüz almadı. Proje çizildi, görselini de paylaştık. Stadyumun yapılacağı sahayla ilgili henüz tahsis işlemleri bitmedi. Tahsis işlemleri biter bitmez ihaleye çıkacak durumdayız. Ankara Stadyumu, başkentin ihtiyacına tek başına cevap verecek şekilde dizayn edilecek. Stadın inşaatına bu yıl başlanacağı konusunda bizde bir tereddüt yok."

        Ankara Stadyumu'nun projesinin Ankara'ya çok bütünleşik bir proje olduğunu dile getiren Kılıç, stadyumun dış çizgisinde kentin simge yapıları olan TBMM, Anıtkabir'den esintiler bulunduğunu ifade etti.

        "Başkentin bilinen Cumhuriyet mimarisini Ankara Stadyumu'na yansıtmak istedik" diyen Kılıç, şöyle devam etti:

        "Modern çizgilerle, cam ya da çelik konstrüksiyon ağırlıklı değil bilakis görsel keyif anlamında Ankara taşı ağırlıklı bir stadyumu inşallah başkente kazandıracağız. Stat, şehirle kolayca bütünleşen bir seyir zevki ortaya koymuş olacak. Ayrıca stadın 500 dönümlük bir arazi içinde yapılacak olması vatandaşlara çok ferah hareket etme imkanı sağlayacak. Ayrıca daha önce stadın seyirci kapasitesini 40 bin olarak duyurmuştuk. Bunda bir değişikliğe gittik. Yeni stat cumhuriyetimizin kuruluş tarihinden esinlenerek 41 bin 923 kişilik olacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ