Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1972 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Elemelerine 32 takımın katıldığı 1972 Avrupa Futbol Şampiyonası Belçika'da düzenlenmiştir. Daha önceki yıllara göre İki yarı final, bir üçüncülük ve bir final maçı düzenlemeleri ile taşların yerine oturduğu turnuvada, Almanya'nın dünya futbolundaki önlenemez hakimiyeti de başlamıştır.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, Romanya, Çekoslovakya, Galler, Finlandiya, Macaristan, Bulgaristan, Fransa, Norveç, İngiltere, İsviçre, Yunanistan, Malta, Sovyetler Birliği(SSCB), İspanya, Kuzey İrlanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Belçika, Portekiz, İskoçya, Danimarka, İtalya, Avusturya, İsveç, İrlanda, Yugoslavya, Hollanda, Doğu Almanya, Lüksemburg, Batı Almanya, Polonya, Arnavutluk

        Ev sahipliğini üstlenen Belçika, Euro 1972 için ülke içerisinde birçok stadyum hazırlamıştır. 32 takımın sekiz ayrı gruba ayrıldığı turnuvada, gruplarından lider ayrılan takımlar rövanşlı çeyrek final maçları oynamaya hak kazanmıştır.

        ÇEYREK FİNALE YÜKSELEN TAKIMLAR: SSCB, İtalya, Yugoslavya, Batı Almanya, İngiltere, Macaristan, Romanya, Belçika

        Uzatmalarda berabere biten müsabakaların penaltılar ile sonuçlanması gibi bir sistem hala geliştirilmediğinden maçların tekrar oynanması kuralı bu turnuvada da devam etmiştir. Romanya ile Macaristan'ın çeyrek final karşılaşmaları 1-1 ve 2-2 gibi skorlarla bitince, üst tura yükselen takımın belirlenmesi için üçüncü bir maçın daha oynanması kararlaştırılmıştır. Üçüncü maçı Macaristan 2-1 kazanmış ve adını çeyrek finale yazdırmıştır.

        Turnuvanın ev sahibi Belçika ise bir önceki senenin şampiyonu İtalya'yı şaşırtıcı bir şekilde mağlup ederek bir üst tura yükselebilmiştir.

        Yarı finale kalan takımlardan Belçika-Batı Almanya maçını Batı Almanya, Macaristan-Sovyetler Birliği (SSCB) maçını ise SSCB kazanmıştır.

        1972 Avrupa Şampiyonasının finalinde SSCB ile Batı Almanya arasında oynanan karşılaşma ise Almanya için futbolda yepyeni bir sayfa açılmasına olanak sağlamıştır. Etkileyici futbolu ile SSCB'yi resmen köşeye sıkıştıran Batı Almanya, efsane oyuncu Gerd Müller ile skoru 3-0'a getirmiş ve kupayı komşu Belçika'dan kapıp evine götürmeyi bilmiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ