Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        7'incisi düzenlenen EURO 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası, Fransa'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Avrupa Şampiyonası tarihinin belki de en eğlenceli organizasyonu kabul edilebilecek Euro 1984, çok değerli yıldızların da parlamasına imkan tanıdı.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye , Belçika, İsviçre, Doğu Almanya, İskoçya, Portekiz, Sovyetler Birliği, Polonya, Finlandiya, Danimarka, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, Lüksemburg, Yugoslavya, Galler, Bulgaristan, Norveç, Romanya, İsveç, Çekoslovakya, İtalya, Kıbrıs Rum Kesimi, Batı Almanya, Kuzey İrlanda, Avusturya, Arnavutluk, İspanya, Hollanda, İrlanda, İzlanda, Malta

        Grup birincilerinin ve ev sahibi Fransa'nın doğrudan katıldığı Euro 1984, 7 grupta 32 takım arasında oynanan karşılaşmalar ile gerçekleştirildi. Bir önceki seneye göre kendisini biraz daha geliştirilen Avrupa Şampiyonası, final eşleşmelerine ise bazı yenilikler getirdi. Bunlar; Final turnuvasında dörder takımdan oluşan iki grupta, grubun ilk iki sırada yer alan takımların yarı final karşılaşması oynaması ve üçüncülük maçının kaldırılması değişiklikleriydi.

        FİNALLERE KALAN TAKIMLAR: Fransa, Danimarka, Belçika, Yugoslavya, İspanya, Portekiz, Batı Almanya, Romanya

        Yarı finalde Fransa-Portekiz karşılaşmasının galibi Fransa olurken, İspanya-Danimarka karşılaşmasının galibi ise penaltılarla İspanya oldu.

        Fransa'nın finale çıkmasında kuşkusuz Platini'nin payı çok büyüktü. Attığı 9 gol ile turnuvanın gol kralı olmayı başaran Michel Platini, finalde de efsanevi bir efor sarf ederek takımı için kupayı getirecek gollerden birisini atmayı bildi. İspanya karşısında 2-0'lık bir skorla kazanan Fransa, ev sahibi olduğu turnuvada kupayı farklı bir ülkenin almasına izin vermedi.

        MUHTEŞEM GERİ DÖNÜŞ

        Turnuvadaki en unutulmaz anlardan birisi, Fransa'nın muhteşem bir dönüş yaptığı Portekiz yarı finali olmuştur. Normal süresi 1-1 biten karşılaşmanın uzatmaları 118.dakikaya kadar 2-2 devam ederken, o muhteşem dönüş 119.dakikada Michel Platini'nin ağları delecek süratteki vuruşundan geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ