Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Rekor kıran kâğıt uçaklar

        Ece ULUSUM/HT CUMARTESİ

        Yıl 1505... Leonardo da Vinci, sonunu getirebildiği icatlarından birine uzun uzun baktı. Son dokunuşları yaptıktan sonra mühendislik harikası kâğıt uçağını yüksek bir yerden bıraktı. Uçağı, kanatları döne döne uçtukça mutluluk kahkahaları attı. Şimdi, hangimiz derme çatma kâğıttan yaptığımız uçak uzun süre havada kalınca Da Vinci gibi sevinmiyoruz ki? Öyle ki 1909’da İngiltere’de kâğıt uçak yapmanın inceliklerini yazan ilk kitap çıktı. II. Dünya Savaşı sonrasında uçaklara olan tutku gitgide büyüdü. Hatta ilk uluslararası kâğıt uçak uçurma yarışması 1967’de ABD New York’ta düzenlendi. 28 ülkeden 5 binden fazla her yaştan kadın ve erkek katıldı. Fakat o dönemlerde bir sorun vardı, böyle bir iş için kâğıt bulmak çok zordu. Bu yüzden katılımcılar buldukları her kâğıdı kullanmış. Hatta aralarında özel notlar yer alan mektuplar da varmış! Kâğıt uçak sadece eğlence değil, epey ciddi bir uğraş. Redbull 2006’dan bu yana Paper Wings adında iki yılda bir kâğıt uçak olimpiyatı düzenliyor. Şubat 2012’de John Collins uçağını 69.14 metre uzaklığa atarak rekor kırdı. Rekor kıran uçak modelleri ve tüyoları sizin için derledik.

        Collins’in mesafe rekoru kıran modeli:

        1. Kâğıdın 3’te 2’sini hesapladıktan sonra iç işaretli yerlerinden ilk önce sol sonra da sağ tarafından kıvırın ve sonra tekrar açın. Kâğıdınızda “X” izi olacak.

        2. Tam X’in birleştiği noktayı işaretleyin. Bu sizin kâğıdı katlarkenki yol göstericiniz olacak.

        3. Resimde gördüğünüz gibi önce sol sonra sağ kenarlardan kâğıdı katlayın. Bir önceki adımda işaretlediğiniz noktaya mutlaka denk gelmeli!

        4. Orada kalan kısmı içe doğru katlayın. Katlı yerlerin eşit olmasına dikkat edin.

        5. Sonra, tepedeki köşeleri tam merkezde buluşacak şekilde katlayın.

        6. Uçağınız tam olarak böyle görünmeli.

        7. Kâğıt uçağınızı çevirin ve sol tarafı sağ tarafa doğru ikiye katlayın.

        8. Resimde gördüğünüz işaretli yerlerden kâğıdın iki tarafını da katlayarak, kanatları oluşturun.

        9. Uçağınızın üstten görünüşü tam olarak bu olmalı. Şimdi Collins’in rekorunu geçme çalışmalarına başlayabilirsiniz!

        Blackburn uçağı

        Ken Blacburn Ekim 1998’de 27.6 saniyede en uzun süre kâğıt uçağını havada kalmasını sağlayarak dünya rekorunu kırmıştı. Bu rekor 10 yıldan uzun süre kırılamamıştı!

        Blackburn’un uçağının yapılışı!

        1. İşaretli yerlerden kâğıdınızı içeri doğru katlayın.

        2. Yarım santim aralıklarla kaleminizi bastırmadan 8 çizgi çekin.

        3. İşaretli yerlerden içe doğru katlayın.

        4. Son çizgiye ulaşana kadar devam edin.

        5. Yukarıda gördüğünüz şekli almalı. Sonra ters çevirin.

        6. Uçağınızı tam ortadan katlayıp açın.

        7. İki kanadı oluşturmak için bu izi baz alarak aşağı doğru katlayın.

        8. Her iki kanadın uçlarınıyukarı doğru katlayın.

        9. Kanatlar olabildiğince düz olmalı.

        Kâğıdı nasıl olmalı?

        Kullandığınız kâğıt, uçağınızın modelinden bile önemli. Kâğıdınız çok ince olursa süzülmekten çok savrulacaktır. Çok kalın olursa da direkt yere çakılacak! En ideali A4 boyutu ve ağırlığındakiler. Fakat uçağınızın daha çok havada kalmasını isteyenlerdenseniz, kırtasiyelerde el işi kartonu olarak satılan kâğıtlardan da alabilirsiniz. Kullanacağınız kâğıdın buruşmamış ve üzerine bir şey yazılmamış olmasına dikkat edin. Aksi halde daha erken yere düşecektir. Bir de size tüyo, uçağınızı güneşli havada asfalt zeminde daha çok havada kalacaktır. Çünkü ısınan asfalttan sıcak bir hava dalgası yükselir ve uçağınız uzun süre havada kalır. Katlama işleminde parmağınız yerinize daha kalıcı olması için kredi kartı gibi bir nesnenin kenarıyla kıvırın. Böylece işiniz de kolaylaşacak!

        Uçağınız hazır ama siz hazır mısınız?

        Kâğıt uçağınızın modeli kadar pilotu da önemli! Bu aktivite her ne kadar eğlence gibi görünse de bir spor olduğunu da unutmamalı. Karın, kol ve omuz kaslarınız hareket ediyor. Bu nedenle mutlaka uçak fırlatmadan önce ısınma hareketleri yapın. Fırlatmak güç ister. Bu nedenle kol kaslarınızı güçlendirmenizde de fayda var. Fırlatırken aynı sırık atar gibi gerilip gücünüzü topladıktan sonra fırlatmalısınız. Uçağınızın uzun süre havada kalmasını istiyorsanız da karşıya doğru değil yukarı doğru iyice eğilerek fırlatmalısınız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ