Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlişkiler Facebook ilişkinizi nasıl etkiliyor
        1

        Facebook, kurulduğu 2004 yılından bu yana büyük bir evrimden geçti. Sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerine açıkken kısa sürede Amerika'daki belli başlı üniversitelere ve oradan da dünyaya yayıldı.

        2

        Belki çok masum bir niyetle başladı ama ilişkilere zarar vermesi de en şiddetli etkilerinden biri oldu. Nurhan Demirel'in yazdığı İlişkisi Yok isimli kitapta sosyal ağların etkilerinden korunmak için yapmanız gerekenler:

        3

        İLİŞKİ DURUMU AÇIKLANMALI MI?

        Yazar, Facebook hayatımıza girdiğinden beri ilişkilerimizin eski tadının kalmadığını söylüyor. Sevdiklerimizle buluşup hasret gidermek yerine onların site üzerinden neler yaptığını, kimlerle görüştüğünü, nerelere gittiğini takip etmeyi endişe verici olarak nitelendiriyor.

        4

        Sitede en çok ikilemde kalınan durumlardan biri de ilişki durumunun belirtilmesi ya da belirtilmemesi. Sevgiliniz ilişki durumunu açıklamak istemediğinde sakin olun ve kendinize buranın sadece bir internet sitesi olduğunu, ilişkinizin geleceği ile ilgili karar vermek yetkisine sahip olmadığını hatırlatın.

        5

        Yazar, buradaki herkesin sizin ilişki durumunuzu bilmek zorunda olmadığını, özel hayatınızı kendinize saklamanız gerektiğini söylü- yor. Dolayısıyla tavsiyesi de, bu bölümü boş bırakmanız yönünde. İlişki devam ederken ayrılığı düşünmek çok üzücü ama ayrıldığınız durumda "… ile ilişkisi var" kısmının birden bozulması, sinirlerinizi daha da yıpratır. A

        6

        Ayrılığın arkasından sırf ilişki durumunu değiştirmekle karşı karşıya kalmamak için, Facebook hesabını geçici süreliğine kapatanları görüyoruz. Sıkıntılı durumlarla karşılaşmamak ve daha da önemlisi erkek arkadaşınızla sorun yaşamamak için o kısmı boş bırakmakta fayda var.

        7

        FACEBOOK ÇAPKINLARI

        Facebook, erkekler için bulunmaz bir av sahası olarak tanımlanmış. Erkeğin evli ve çocuklu olması da fark etmiyor. Evli erkekler burada bekar gibi hareket ediyor, saatlerini bu sitede harcıyorlar.

        8

        Bunlar gerçek hayatta evli, Facebook'ta bekarlar. Burada konuşmaya başladığınız erkeğin evli olduğunu anlayamadığınız durumlar yaşanabilirken, erkeğin evli olduğunu bildiği halde konuşmaya devam eden kadınlar da var.

        9

        Çünkü onlar, bu erkeğin eşiyle arasının kötü olduğu ve yakında boşanacağı yalanına inanıyor. Siz "ben bu yalanlara kesinlikle kanmam" diyorsanız, arkadaş listenizi dışarıdaki çapkınlardan ve kötü niyetlilerden korumalısınız. Arkadaş listenizi gizleyebilirsiniz.

        10

        SEVGİLİYLE AYRILMANIN FACEBOOK ADABI

        Eskiden tartıştığımız arkadaşımızla bir süre görüşmezdik, olur biterdi. Ama şimdilerde restleşme, Facebook arkadaş listesinden silme şeklinde oluyor. Bu sayede karşıdaki kişi gözden çıkarıldığını anlıyor. Bu arkadaş silme olayını sevgilisi için kullananlar da var.

        11

        Sevgilisiyle arası bozulan, sevgilisini listeden çıkararak gerekli mesajı verdiğini düşünebiliyor. Demirel burada, sevgilinizle sorununuz olduğunda bunu yüzyüze halletmenizi tavsiye ediyor. Aşk hayatınız dalgalıysa, bunu Facebook paylaşımlarınızda dile getirmeyin.

        12

        Biten bir ilişkinin ardından duvarınıza yazdığınız yorumlar ondan çok size zarar verecektir. Yazdıklarınızı tüm arkadaşlarınız okuyor. Yazdığınızın altına arkadaşlarınızın yaptığı yorumlarhiçbir zaman hafızalardan silinmez.

        13

        İş hayatından tanıdıklarınızın da listenizde olduğu durumlarda, itibarınızın da bu çeşit paylaşımlarla zedeleneceğini aklınızdan çıkarmayın.

        14

        ESKİ SEVGİLİ İLE FACEBOOK'TA ARKADAŞ KALMALI MI?

        Bu sorunun cevabını ilişkinin nasıl bittiği veriyor. Eski sevgilinizin hâlâ listenizde olması durumu saatli bombaya benzetiliyor. Atacağı mesaj ya da fotoğrafınıza yaptığı yorum yeni sevgilinizle tartışmanıza, hatta ondan ayrılmanıza sebep olabiliyor.

        15

        İleride bu kişinin sorun yaratacağına inanıyorsanız onu bir süre sonra listenizden silin. Sevgiliniz, eski kız arkadaşını listesinde tutuyorsa onunla bu durumu konuşabilirsiniz. Yine de bu konuda ısrarcı olmayın.

        16

        Yeni bir ilişkiye başladığınız durumda ise yazar, bahar temizliği yapmanızı öneriyor. Eski sevgilinizi hatırlatacak herhangi bir duvar yazısı, etiketlenmiş fotoğraf ya da mesaj kesinlikle tutmayın. Geçmiş yıllardaki paylaşımlarınıza kadar gidilebilecek Facebook Zaman Tüneli, gerçekten sorun çıkmasına sebep olabiliyor.

        17

        PSİKOLOJİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?

        Facebook'a bakabilmek için telefonumuzu neredeyse koynumuzdan eksik etmediğimiz hale geldik. Nurhan Demirel, bunu bağımlılıkla eş tutmuş. Sürekli takipte kalmak başlı başına bir sorun. Okura şu soruyu yöneltiliyor: Bir insan durup dururken neden fotoğrafının beğenilmesini ister?

        18

        Özellikle mesaj atıp "Facebook'ta fotoğrafımı beğenir misin" diye soran kişilerin ne gibi sorunları olabilir? Bu, kendini beğenmişlik değil de nedir?

        19

        Bu kişiler sürekli paylaştıkları fotoğrafları başkaları beğenmediğinde kızıp öfkeleniyorlar. Kendisini ait olmadığı bir sosyal sınıfa dahilmiş gibi göstermeye çalışanlara dikkat çekiliyor. Evde otururken lüks bir restorandaymış imajı veriyorlar.

        20

        Andy Warhol'un "Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak" öngörüsü bugün sosyal medyanın kendi fenomenlerini yaratmasıyla gerçeğe dönüştü. Sıradan bir kişi de tıpkı ünlüler gibi beğenilme ve toplum tarafından onaylanma ihtiyacı duyuyor.

        21

        Diğer yandan yazar, Facebook'a bakmadan yapamadığını düşünenlere, siteyi sadece arkadaşlarıyla mesajlaşmak için kullanmalarını ve profil sayfalarında sörf yapmayı bırakmalarını salık veriyor.

        22

        Burada gördüğünüz ideal hayatların sizi aldatmasına izin vermeyin. Hayatlarına özendiğiniz insanlar da sorunlar yaşıyor ya da geçim sıkıntısı çekiyor olabilir. Kendinize bu soruyu sorun: İdeal yaşamların ya da mutlu evliliklerin ne kadarı gerçek?

        23

        Kaynak: Cosmopolitan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ