Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkez Bankası faiz indiriminde ortayı buldu, rahata erdi. Temmuz ayında 4.25 puanla başladığı faiz düşürmede Merkez Bankası dün 3.25 puan daha indirime gitti. Böylece 1.5 ay gibi kısa bir zamanda politika faizi yüzde 24.00’ten yüzde 16.50’ye düşürüldü ve 7.5 baz puan indirildi.

        -Piyasanın ağırlıklı beklentisi yüzde 2.75 ile 4.00 puan arasında bulunuyordu. Son günlerde 5 puana çıkması yönünde de banka üzerinde baskı kurulmuştu.

        DAHA FAZLA İNDİRİM FİYATLANMIŞTI

        -Piyasalar da bankanın faiz indirimini yüksek tutacağı ve bunun da kurda dalgalanma yaratacağından çekiniyordu. Fiyatlamalar da bu yönde gelişti.

        -Doların TL karşısındaki değeri 4 Eylül’de 5.64’e kadar düşmüşken 11 Eylül’de 5.79’u aştı ve yüzde 2.1 artış kaydetti.

        -Güçlü faiz indirimi en çok şirketlere ve bankalara yarayacağından borsa da prim yaptı. 28 Ağustos’ta 95.291 puana inen Borsa Endeksi dün 102.800 puanı gördü. 9 iş günündeki prim yüzde 11.4’e vardı.

        FAİZ DÜŞTÜYSE KUR NİYE DÜŞÜYOR?

        -Merkez Bankası ise 3.25 puanlık faiz indirimi kararıyla beklentilerin ne üst bandında, ne de alt bandında kaldı. Beklentilerin ortasını buldu ve rahattı etti.

        -Piyasada da negatif yönlü dalgalanma yerine pozitif yönlü dalgalanma gerçekleşti. Borsa günü yükselişle kapatırken dolar 5.75’den 5.65’e kadar indi.

        -Aşırı faiz indirimi beklentileri çıkmayınca fiyatlamalar da buna ayak uydurdu ve geri geldi.“Faiz düştü, kur niye düşüyor” sorusunun yanıtı da burada. Tıpkı 25 Temmuz’da yapılan ilk faiz indiriminde olduğu gibi.

        3’Ü AŞTA AMA 4’E VARMADI

        -İndirim bizim beklentimizle de uyumluydu. 5 Eylül’deki yazımızda “3 puanlık indirim tamam, 4 olur mu bilemem” başlığı ile şu değerlendirmeyi yapmıştık:

        “-Hatta yüzde 3’ün ötesine geçilebilir mi diye sorgulamak lazım. İndirimin 4 puana çıkarılmasının hazmı biraz zor olabilir. Piyasalarda tartışma ve oynaklık yaratabilir. Bunu beklemiyorum.

        -Dolayısıyla geçen toplantıdaki tutumuna paralel cesaretli, mümkün olabilenin yapılacağını, 4 puana varmasa da 3 puan veya onun biraz üzerine çıkan bir indirimin olabileceğini tahmin ediyorum.”

        İNDİRİMİN DEVAMI GELİR

        -Mevcut koşullarda negatif yönde büyük değişiklikler olmazsa Merkez Bankası politika faizini indirmeye devam edebilir.

        -Çünkü eylül ve ekim aylarında baz etkisi nedeniyle enflasyonda dramatik düşüşler meydana gelecek ve muhtemelen tek haneli rakamları göreceği.

        -Baz etkisinin son iki ayda tersine dönmesi ile yıllık enflasyon yeniden çift haneli rakamlara yükselebilir ve yüzde 13 civarında yılı bitirebilir.

        İKİ TOPLANTIDA 3-3.5 PUANA VARABİLİR

        -Bu indirimleri yapmak için Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar 24 Ekim ve 12 Aralık’ta olmak üzere iki toplantısı var. Yapabileceği toplam indirim de 3-3.5 puanı bulabilir. Bunun daha büyük kısmını ekimde, daha küçük kısmını ise aralıkta yapabilir. Yeni yıldan itibaren de beklemeye ve enflasyonun seyrini izlemeye geçebilir.

        FAİZİN MUHTEMEL GELECEK SEYRİ

        -Denilebilir ki yıl sonuna gelindiğinde politika faizi ile enflasyon denkleşiyor. Bu reel faizi ortadan kaldırmaz mı?

        Bu da gerçekleşecek enflasyona bağlı.

        -Gelecek yıla enflasyon yüzde 13’le başlayıp seneyi yüzde 8’le tamamlarve ortalaması da yüzde 10 gerçekleşirse faiz negatife dönmez.

        -Yeni yıla girildiğinde faiz indirimlerine ara verilir. Enflasyon gerçekleşmeleri izlenmeye başlar.Enflasyonda tek hanenin görülmesiyle 2020 yılı ortalarında faiz indirimleri yeniden başlayabilir.Düşüş tek haneye kadar gider mi, bilemem.

        -Bütün bunlar elbette mevcut ekonomik ve siyasi koşullarda büyük değişiklikler meydana gelmezse olabilir.

        2020 ENFLASYON HEDEFİNİN ÖNEMİ

        -Bundan da önce bu ay bitmeden 2020 yılı ekonomik büyüklüklerini öğreneceğiz. Gelecek yılın öngörülen resmi enflasyon hedefini de göreceğiz.

        -Merkez Bankası ve Hükümet birlikte bu hedefi belirliyor. Yüzde 8.2 olarak açıklanan ise Merkez Bankası’nın tahmini, hedef değil.-Bu tahmin biraz yüksek tutulmuş gibi, iddialı değil. Yurtiçi talebin sınırlı olduğu bir yılda enflasyon daha hızlı düşürülebilir.Enflasyon hedefinin yeniden gözden geçirilmesi ve daha iddialı bir düzeye çekilmesi pekala mümkün.

        -Bu yapıldığında ve ekonomik birimler de buna inandırıldığında politika faizini biraz daha düşürmek imkan dahiline girer.

        Diğer Yazılar