Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Otomobil satışları tam gaz devam ediyor. Nisan ayı satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 132 arttı. Geçen yılın nisan ayı pandeminin ilk döneminde kapanmayla geçmişti, satışlar düşüktü. Bu nedenle tek ay yerine 4 aylık dönemi almak daha doğru. Geçen yılın ilk dört ayındaki otomobil ve hafif ticari araç satışları 150 bin 860 adet olmuştu. ODD verilerine göre bu yılın 4 ayında satışlar 260,148’e ulaştı. 109 bin adet ve yüzde 72 daha fazla satış yapıldı. Üstelik geçen yılın ilk 2.5 aylık döneminde salgın hastalık yoktu, hayat normal akışı içindeydi.

        Zaten dış ticaret verileri de yılın 4 ayında otomotiv ithalatının 2.1 milyar dolar artışla 3.7 milyar dolardan 5.8 milyar dolara vardığını gösteriyor. İthal otomobilin önünü kesmek için geçen sonbaharda artırılan vergileri de burada belirtmemiz gerekiyor. Kısaca yüklü vergi artışına rağmen otomobil satışları ve dolayısıyla ithalatı durdurulamıyor.

        YATIRIM ARACI OTOMOBİL

        -Pandemi nedeniyle toplu taşımadan kaçınma ve bireysel yolculukların tercih edilmesi gibi etkenler satışların artmasında rol oynuyor.

        -Otomobil sahipliğinin düşük olması ve paradan para kazanmanın zorluğu bu dönemde otomobil satışlarını teşvik eden bir unsur.

        -Pandemide gelir dağılımı daha bozuldu. Geliri azalanlar yayında geliri artanlar da var. Hatta gelir yanında tasarrufu artanlar, serveti büyüyenler diye tanımlamak daha doğru olur. Çünkü pandemide seyahat, yeme, içme, eğelenme, sosyal faaliyetler, giyim gibi harcamalar ciddi ölçüde azaldı. Artan tasarrufların değerlendirilme alanlarından biri de otomobil.

        REKLAM

        -Normalde otomobil ilk elden alındığında ikinci el piyasa geçer, fiyatı da buna göre düşer.

        Ancak otomobilin birinci el fiyatları öylesine yükseliyor ki, ikinci el fiyatları düşmüyor, hatta çıkıyor. Astronomik sayılacak bu fiyat artışları otomobil satın almanın artık temel nedeni. Bir yerde otomobil artık bir yatırım aracı.

        1 YILIN EN HIZLISI

        -Bitişikteki tablonun benzerini bir süre önce yayınlamıştık. Nisan ayı verileri ile revize ettik. TÜİK’in madde sepetinde yer alan dizel ve benzinli otomobil fiyatlarını baz aldık. Bunun yanında bilgisayar fiyatını da veriyoruz. Tabloda son bir yıllık ve son 5 yıllık fiyatlar yer alıyor.

        -Nisan itibariyle dizel otomobilin fiyatı TÜİK’e göre ortalama 353 bin lira. Aynı otomobilin geçen yılın nisan ayındaki fiyatı 195 bin liraydı. Bir yılda yüzde 81 fiyat artışı söz konusu.

        -Benzinli otomobillerin fiyat artışı daha da yüksek. 134 bin liradan 291 bin liraya çıkan benzinli otomobilin son bir yıllık fiyatı yüzde 117 yükseldi.

        -Bilgisayar fiyat artışı ise yüzde 31 ile sınırlı.

        -Son bir yılda tüketici fiyat artışı ise yüzde 17.14. Dizel otomobil enflasyonu 5’e, benzinli otomobil ise 7’ye katlamış durumda.

        -Peki son bir yılda altın ile dövizin getirisi ne kadar? Ortalama aylık fiyatlar üzerinden altının son bir yıllık primi yüzde 25. Yine ortalama aylık değerler üzerinden doların bir yıllık primi yüzde 19. Son bir yılda dizel otomobil altını en az üçe, doları dörde katladı. Benzinli otomobil fiyat artışı ise altını yaklaşık 5’e, doları 6’ya katladı.

        -Dolar mı, altın mı, yoksa otomobil mi sorusunun yanıtı gayet net değil mi?

        REKLAM

        5 YILDA DA ALTINI VE DOLARI SOLLADI

        -Diyelim ki son bir yıl kısa bir süre. Vadeyi 5 yıla çıkarttığımızda ise durum yine değişmiyor. Performanslar bitişikteki tabloda yer alıyor. Son 5 yılın tüketici enflasyonu yüzde 92.5, Bilgisayar ile altının fiyat artışı yüzde 311 ve 310. Son 5 yıllık dönemde doların artışı ise yüzde 188. Dolar enflasyonu ikiye, altın üçe, bilgisayar üçe katlamış.

        -5 yılın en yüksek primi yine otomobilden. TÜİK’in fiyatını izlediği dizel otomobillerin 5 yıllık fiyat artışı yüzde 335’e, benzinli otomobillerin fiyatı yüzde 426’ya vardı. Yüzde 92.5’luk enflasyona göre dizel otomobil 3.6, benzinli otomobil 4.6 kat daha primli.

        -Otomobildeki fiyat artışlarının 5 yılda enflasyonu 3-4’e katlaması, altının getirisini sollayıp geçmesi, dolara fark atması bugün ortaya çıkan talebin temel nedeni artık. Aynı zamanda şimdiye kadar otomobil alanların ne kadar isabetli bir iş yaptıklarını gösteriyor.

        -Son yılların en iyi getirisine sahip klasik yatırım araçları olan altın ve dövizden daha hızlı bir değer artışı, otomobili insanların aynı zamanda dolar, döviz, altın, değerli maden yatırımı gibi görmesine yol açıyor. Buna enflasyondan korunma da dahil. Yani otomobil satın almak, bir otomobil almanın ötesinde bir şey.

        -Yaşanmaya başlanan çip krizinden dolayı otomobil şirketlerinin üretimlerine ara vermeye başlamaları ise değerli otomobil sürecini destekleyen bir gelişme.

        Diğer Yazılar