Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        IMF bir süre sonra yapılacak sonbahar toplantıları için hazırladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun bir bölümünü yayımladı. Bu bölümde dünyanın cari açık ve cari fazla veren ülkeleri irdeleniyor. 1986, 2006 ve 2013 yıllarında dolar bazında dünyanın en yüksek cari açığını veren 10 ülkenin sıralaması bitişikte yer alıyor. 1986 listesinde Türkiye olarak yokuz. 2006’da 32 milyar dolarlık açıkla dünya beşincisi olarak listeye girmişiz. 2013’te ise 65 milyar dolarla dördüncülüğe çıkmışız. Aslında ilk 10’da sıralama milli gelire oran olarak yapılsaydı, Türkiye yüzde 7.9 ile birinci sırada çıkacaktı. Yani milli gelire oranı bakımından belirli büyüklükteki ekonomiler içinde Türkiye ilk sırada yer alırdı. Bir kere bu önemli.

        * İkinci önemli tespit ise 2006 listesinde olup da 2013 listesinde yer alan 4 ülkeden biriyiz. Bunlardan biri ABD, diğeri İngiltere ve sonuncusu da Avustralya. Diğer 6 ülke ilk 10’dan çıkmış.

        * Çıkanlar İspanya, Yunanistan, İtalya, Portekiz, Güney Afrika ve Polonya. Küresel krizden ağır hasar alan ekonomiler. Bu ekonomilerin çoğu kriz yaşayarak çıkmış listeden. Ekonomileri küçülmüş.

        * 2013 listesine giren yeni ülkeler ise Brezilya, Kanada, Fransa, Hindistan, Endonezya ve Meksika.

        * Türkiye cari açık sorununu 1980’de ağır biçimde yaşamıştı. 2002’den sonra yeniden ve daha kalıcı hale geldi. En az 10 yıl süreyle yüksek cari açık veriyoruz. Bu açıdan nadir ülkelerden biriyiz.

        * Geçmişte yüksek enflasyonla da onlarca yıl yaşadık. O da bir istisnaydı. Ama 2000’li yıllarda sorunu çözdük. Çözmeseydik zaten yüzde 60-70 enflasyonla ekonomi bir yere gidemezdi. Bir yerde küresel konjonktürün gereği olarak enflasyonu hallettik.

        Şimdi sıra cari açıkta. Burada da kronikleşen bir sorunla karşı karşıyayız. Küresel konjonktür yine değişmeye ve yüksek cari açıkları düşürmeye aday. Muhtemelen 10 yıl sonra en çok açık veren ilk 10 listesinden çıkacağız.

        Çıkmasına çıkacağız da, önemli olan bu listeden çıkışın diğer bazı ülkelerdeki gibi krizle mi, yoksa kendi aldığımız önlemlerle mi olacağında.

        SONUÇ: “Ya yarılır yırtılır, ya kırılır kurtulur.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar