Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan son hadisede Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine gelişen çatışmalarda Baykar Savunma’nın özgün tasarımı Bayraktar TB2 insansız hava aracı (İHA) sistemleri dengeleri değiştirdi.

        Ancak Azerbaycan Ordusu, Bayraktar TB2’leri Türkiye’nin Suriye İdlib’de sahaya sürdüğü şekilde sürü halinde kullanarak, aynı anda birçok hedefi yok etme yöntemiyle dikkatleri üzerine topladı.

        Suriye'nin İdlib kentinde Esad Rejimi’nin saldırısı sonrası 34 askerimizin şehit olmasının akabinde başlatılan operasyonda, Türk Silahlı Kuvvetleri dünyada ilk defa sürü halinde kullanılan İHA ve SİHA'larla (Bayraktar TB2 ve TUSAŞ ANKA) rejime büyük darbe vurdu. Böylece İdlib'de literatüre giren ilkler yaşandı. Ciddi tecrübeler elde edildi. İşte bu birikim Bayraktar TB2’lerle Karabağ’da da sahaya yansıdı.

        Azerbaycan kısa süre önce Türkiye’den temin ederek silahlı kuvvetler bünyesine dâhil ettiği Bayraktar TB2’ler Ermeni saldırıları sonrası karşı hamle olarak Karabağ’da kullanılarak, Ermenistan'a ait Rus üretimi hava savunma sistemlerini imha etti.

        Birçok yerde yayınlanan Ermenistan’a ait hava savunma sistemlerinin, tankların ve askeri hedeflerin imha edilme görüntüleri anlayacağınız üzere yabancısı olmadığımız Bayraktar TB2’lere ait.

        REKLAM

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan Ermenistan'a ait füze savunma sistemlerinin imha edildiği görüntülere paralel olarak bir detay daha verilerek bunların Rus üretimi 12 adet OSA Hava Savunma Sistemi olduğu duyuruldu.

        Hâsılı kelam, Ermenistan Ordusu’nun kullandığı Rus yapımı OSA’lar, Azerbaycan Ordusu’nun kullanıldığı Türkiye üretimi Bayraktar İHA’lar tarafından ortadan kaldırıldı.

        Türkiye’nin Suriye’de, Libya’da, Irak’ta sürü veya münferit olarak çeşitli şekillerde kullandığı Baykar Savunma’nın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB2 İHA sistemi oyun değiştirici olarak uzun süredir dünyanın dikkatini çekiyor.

        Ukrayna ve Katar’a da ihraç edilen, çeşitli ülkelerin de temin etmek için görüşmeler yaptığı Baykar Savunma’nın İHA’larına olan ilgi daha artacak ve Azerbaycan’daki son operasyon başarısıyla da küresel ölçekte daha fazla konuşulacaktır.

        Ayrıca Ermenistan’ın şımarıklığı ve bunun son yansıması saldırganlığıyla yaşanan sıcak çatışmanın, işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesiyle son bulacak gibi görünüyor. Neden mi?

        Çünkü Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sine tekabül eden Karabağ’ı işgal ettiği dönem ile günümüzdeki şartlar çok farklı. Azerbaycan’ın eğitimli silahlı kuvvetleri, askeri gücü, donanımı, lojistiği, bunların devamlılığını sağlayacak ekonomisi ve enerjisi Ermenistan’dan kat kat üstün.

        Öte yandan Rusya, ABD ve Fransa’nın eş başkanı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Gurubu da sorunu çözmemek için elinden geleni yaptığını biliyoruz. Fakat bu defa problemi Azerbaycan Ordusu’nun kullandığı Bayraktar TB2’ler çözerse şaşırmamak gerekir.

        Diğer Yazılar