Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Covid-19 sonrasında film izlerken devasa bir uçağın sahnesine rastlarsanız, çekimin nasıl yapıldığını merak etmeyin. Bundan sonra film sahnelerinde bolca 747 görmeniz mümkün. Uçağın bir bilgisayar teknolojisiyle filmin içine entegre edildiğini düşünmeyin. Çünkü 747’ler film platosu oluyor.

        Covid-19 havacılık sektöründe tüm dengeleri değiştirdi. Havayolu yönetimleri birçok önemli planlama yaparak şirketlerini bu büyük krizden kurtarmaya çalışıyor. Salgının ilk günlerinden beri en önemli plan olarak ise filo gençleştirme operasyonları ön plana çıkıyor. Bu kapsamda şirketler ilk olarak devasa uçaklar A380 ve B747’leri emekli etmeye başladı.

        Aslında Covid-19 öncesinde emekli olması planlanan uçaklar krizle beraber tarihleri ileri çekildi ve filolardan çıkarıldı. Bir dönem iki katlı, 4 motorlu jumbo jetlere yönelen havayolları artık daha küçük, daha uzağa uçabilen, operasyon maliyetleri daha az ve iki motorlu yeni nesil jetleri tercih ediyorlar.

        Son 20 yılda birçok havayolu, filolarına dört motorlu uçaklar yerine iki motorlu jetleri katıyor. Boeing 747, Airbus A380, A340 gibi uçakların yerine Boeing 777, 787, Airbus A350, A330 gibi modelleri daha çok kullanılmaya başlandı.

        Süper jumbo jetler çoğunlukla Dubai, Singapur, Frankfurt, Londra gibi merkez havalimanlarından (HUB) seferler yapıyordu. Ancak son yıllarda aktarmasız, noktadan noktaya (Point to point) uçuşların artmasıyla jumbo jetlere verilen siparişler azaldı. Bu nedenle Airbus, bir döneme damgasını vuran iki katlı, dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’in üretimine son verdiğini açıkladı. Boieng ise kısa süre sektörle tanıştırdığı 747’nin son versiyonu 747 Intercontinental’in beklenen talebi görememesi nedeniyle üretimine son verdi.

        REKLAM

        Göklerin Kraliçesi, efsane uçak olarak bilinen Boeing 747 ise ilk uçuşunu 1969’da yaptı. Deve hörgücüne benzeyen tasarımıyla dikkati çeken 747, 1970 yılında kullanılmaya başlandı. Bugüne kadar bin 500’den fazla üretilen efsane uçak hem yolcu hem de kargo uçuşlarında kullanılıyordu. Ancak nerdeyse tüm havayolları Göklerin Kraliçesi’yle yollarını ayırıyor. Peki 747’lerin geleceğini bekleyen sürpriz ne? Göklerin Kraliçesi artık film stüdyosu olarak kullanılmaya başlanıyor.

        Film yıldızı 747 son uçuşunu yaptı

        Yıllar boyunca birçok ünlü film yıldızını ağırlayan uçak artık film ve sinema sistemine farklı bir rolde hizmet etmeye başlıyor. Bu kapsamda İngiliz bayrak taşıyıcı British Airways Perşembe günü G-CIVW kuyruk tescilli uçağını bir film platosuna kiraladı. BA 9178 uçuş numaralı 747 Cardiff’ten yerel saat 14:13’te havalandı ve 14:39’da son seferini yaparak 22 yıllık uçuş hayatını Dunsford Aerodrom’da sonlandırdı. Artık televizyon ve film endüstrilerinde kullanılmak üzere muhafaza edilecek. İlerleyen zamanda uçak halka açılacak ve müze olarak da kullanılacak.

        Harrier, Hawk, Hunter gibi savaş uçaklarının da bulunduğu Dunsford Aerodrom 747’yle beraber önemli bir havacılık mirasına sahip olacak. Londra Gatwick Havalimanı’na 20 km uzaklıkta olan alanda uçuş testi, bakım, onarım, depolama ve hangar faaliyetleri yapılıyor.

        Havacılık merkezine yeni katılacak 747, 15 Mayıs 1998’de BA filosuna katılmıştı. Emekliye ayrılan uçak bugüne kadar havayolunun filosunda 11 bin 424 uçuş gerçekleştirdi. 90 bin 617 saat uçuş icra etti. Son uçuşunu 28 Mart 2020’de Boston’dan Londra Heatrow’a yaptı. Uçak Covid-19 nedeniyle Mart ayından beri Bournemouth Havalimanı’nda depolanıyordu.

        Air Force One

        American Airlines’ın 747’si 1997 yılı yapımı Air Force One filminde yer almıştı. Filmde, Amerika Başkanı, Rusya seyahati esnasında önemli bir konuşma yapar ve artık teröristlerle hükümetin hiçbir şekilde pazarlık yapmayacağını anlatır. Rusya gezisi dönüşünde başkanın özel uçağı 747 model Air Force One, Rus teröristler tarafından kaçırılır. Havayolunun kargo uçağı Amerika Başkanlık Uçağı’na benzetmek için bire bir boyanmış. Hatta film çekimi esnasında savaş uçaklarının pilotları gerçek Başkanlık Uçağı diye kafalarının karıştığını bile ifade etmişler.

        James Bond’un Filminde

        James Bond serisinin Casino Royale filmin de de British Airways’in bir 747-200 model uçağı rol almıştı. Uçağı havayolundan kiralayan film şirketi 747’ye Skyfleet isimli hayali bir uçak ismi koydu. Kurguda uçağı iki motorlu olarak değiştirip bir uzay aracı haline getirdiler. Aynı 747 Westlife’ın müzik videosunda da oynadı.

        Uçuş öncesi bir saate test

        Uçuş öncesi bir saate test
        0:00 / 0:00

        Londra Heathrow Havalimanı’ndan Hong Kong ve İtalya’ya seyahat eden yolcular uçuştan önce bir saatte sonuç veren Covid-19 testi yaptırabilecek. Testler uçuş öncesi 1 saate kadar sonuç verecek. Yolcuların 80 İngiliz Sterlini yaklaşık 105 ABD Doları tutarındaki test için önceden rezervasyon yaptırmaları gerekiyor. Test merkezlerini başlangıçta dört hafta süreyle açık olacağı ve yolculardan yeterli talep gelmesi halinde uzatılabileceği açıklandı.

        British Airways, Virgin Atlantic ve Cathay Pacific gibi havayolları, Heathrow’un 2 ve 5 numaralı terminallerini kullanan yolculara bu tesisi ilk sunanlar arasında olacak.

        Test En Çok Kazandıran Rotada

        Hızlı Covid-19 testi sayesinde dünyanın en çok kazandıran rotası Londra-New York uçuşlarının Kasım ayında başlayabileceği tahmin ediliyor. British Ariways bu hattaki uçuşlardan 2019’da yaklaşık 1 milyar doların üzerinde gelir elde ederek dünyanın en önemli rotası konumunda yer alıyordu. British Airways’in yanı sıra Hong Kong- Londra arasındaki seferleriyle Cathay Pacific Havayolu da 604 milyon dolar kazancıyla ilk 10 içinde yer alıyordu. Yeni hızlı Covid-19 testinin ilk denemelerinin bu rotada gerçekleştirilmesiyle ekonomik krizin çabuk atlatılmasını katkı sağlaması bekleniyor.

        Öte yandan Londra Heathrow-Doha hattında Katar Airways 639 milyon dolar, Londra Heathrow-Singapur uçuşlarında Singapur Havayolları 735 milyon dolar, Dubai-Londra Heathrow seferleriyle Emirates de 796 milyon dolarlık bir gelir elde ediyordu.

        Uzmanlar, testlere talep artarsa tüm yolcular için yeterince hızlı test olmayabileceğine işaret ediyorlar. Eğer yeterli test üretilir ve test süreci saatlere uzarsa havalimanlarında sosyal mesafenin korunamayacağı sebebiyle yeni sıkıntılarını ortaya çıkacağı belirtiliyor. Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi Klinik Patoloji Direktörü Dr. James Zehnder, üzerinde çalışılması gereken çok fazla lojistik detay olduğunu söylüyor. Havayolu endüstrisi, uçuş öncesi hızlı testlerle çökmekte olan seyahat sektörünü canlandırmanın bir çözüm olacağını düşünüyor.

        Diğer Yazılar