Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünyada özellikle son 6 yıla damgasını vuran, takip edilemeyen ve hızlı kâr ettiren etkisi ile kripto paralar insanların yeni gözdesi olmuş durumda. Ülkelerden, dev yatırım şirketlerine kadar herkesin ilgisini çeken ödeme sistemlerinin yeni gerçeği olan kripto para, havacılık ve turizm sektöründe de etkisini artırıyor.

        Kripto para birimleri ile bilet satışını kabul eden ilk firma airBaltic…

        Letonya’nın bayrak taşıyıcı havayolu firması olan airBaltic 2014 yılından beri kripto para birimleri ile uçak bileti satışını sürdürüyor. Kripto para konusunda öncü olan airBaltic kısa bir süre önce yapmış olduğu açıklamada 2014 yılından bu yana 1000’den fazla müşterisinin havayolundan kripto para birimi kullanarak uçak bileti aldığını belirtti. Pandemi dönemi genel bilet satışlarında büyük düşüş yaşamalarına rağmen, kripto para birimi kullanarak ayda ortalama 15 bilet sattıklarını da söylüyorlar.

        Letonya’nın milli havayolu firması airBaltic’in yanı sıra Polonya Hava Yolları (LOT), Kanada’nın bayrak taşıyıcı firması Kanada Havayolları, Japonya’dan düşük maliyetli havayolu şirketi Peach Aviation gibi firmalar kripto para birimleri ile uçak bileti satışında öncülük yapıyor.

        Seyahat acentaları da satış yapıyor

        Havayolları firmaları arasında kripto para birimleri ile bilet satışı henüz istenilen düzeyde olmasa da özellikle internet üzerinden uçak bileti satan seyahat acentaları arasında dijital para oldukça popüler. Kripto para birimleri ile ödemeyi kabul eden ilk seyahat sitesi ise ABD merkezli CheapAir.com oldu. Site 2013 yılından beri kripto para birimleri ile uçak bileti satıyor. Onun dışında Avusturalya merkezli seyahat sitesi travala.com, İspanyol destinia.com, Alternative Airlines gibi siteler kripto para birimleri ile satışlarını sürdürüyor. Kripto para birimleri ile ödeme imkanı sunan Avustralya merkezli seyahat sitesi travala.com yapmış olduğu ankette yolcuların yüzde 22’sinin bir sonraki seyahatlerinde kripto para birimi ile ödeme yapmayı planladıklarını da belirtti.

        REKLAM

        Uzaya kripto para ile gidin

        Geçtiğimiz Temmuz ayında uzaya ilk uçuşunu gerçekleştiren Virgin Galactic de ödeme şekli olarak kripto para birimlerini kabul eden bir başka firma olarak dikkat çekiyor. İngiliz iş insanı Richard Branson’un sahibi olduğu uzay şirketi Virgin Galactic, gerçekleştirdiği uzaya seyahatler için satışa koyduğu biletlerin ödemesini kripto para birimleri ile kabul ediyor. Biletlerin 450 bin dolardan başlayan uzay yolculuğu için konuklar ödemeyi kripto para birimleri ile yapabilecekler.

        Özel havacılıkta da kabul görüyor

        İş jetlerinin kiralanmasında yaygınlaşan kripto para özel havacılık sektöründe 2014 yılından beri kripto para birimleri ile ödeme kabul eden ilk firma PrivateFly oldu. İngiltere merkezle özel havacılık şirketi olan PrivateFly, yıllık gelirlerinin yüzde 20’sinin kripto para ile ödeme yapan yolculardan kazanıyor. Şirket son dönemlerde yapılan uçuşların yüzde 13’nün ödemesinin kripto para birimleri kullanarak gerçekleştiğini belirtiyor. Bu oranın daha önceki yıllarda sadece yüzde 2 seviyesindeymiş. PrivateFly da uçuş ödemelerinde dijital para kullananlar için özel avantajlar sunuyor.

        Havalimanlarında ‘kripto’cu

        Uluslararası havalimanları arasında ise 2018 yılından beri kripto para birimleri ile bilet ve diğer hizmetlerin ödenmesi mümkün. Avusturalya’da bulunan Brisbane Havalimanı’nın öncü olduğu listeye dahil olan yeni havaalanı ise Venezuela’nın başkenti Caracas’ta bulunan Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı. Havalimanının da kripto para birimleri ve Venezuela’nın petrole bağlı dijital para birimi olan “Petro” dahil olmak üzere birçok kripto para birimi ile ödeme yapabilecek. Havalimanı yöneticilerine göre, kripto para ile ödeme seçeneği, Rusya’dan gelenler de dahil olmak üzere turistlere fayda sağlayacak.

        Denizden birkaç metrede uçacak

        Denizden birkaç metrede uçacak
        0:00 / 0:00

        İki eski Boeing çalışanı bölgesel havacılığı suda canlandıracak elektrikli deniz uçağı (Seaplane) geliştirdi. Seaglide /Deniz Planörü ismi verilen, yerde kanat etkili araç olarak tanımlanan, tekne-uçak karışımı yeni melez ulaşım tipini tanımlamak zor.

        Operasyonu denizde veya suda başlıyor, suda bitiyor. Ancak uçuşunu denizin sadece birkaç metre yüzeyinde yapıyor. Deniz yüzeyine yakın uçuyor, gökyüzüne bulutların arasına yükselmiyor. Bu sebeple de ilave güç sarf etmiyor. Uçak-tekne karışımı, hava-deniz hibrit modeli olarak ilk uçuşunu da bu senenin sonlarına doğru yapacak.

        Deniz Planörü’nün hibrit yapısı sebebiyle yeni araç geliştirilirken hem ABD Sahil Güvenlik hem de Federal Havacılık Dairesi ile birlikte çalışmalar sürdürülüyor. Boeing eski çalışanlarıyla birlikte ağırlıkla denizcilik tecrübesi olan isimlerin yer aldığı Regent şirketi çatısı altında hali hazırda 2 deniz planörü modeli geliştirilmiş.

        Yeni modeli suya ve karaya inip kalkabilen amfibik uçaklar gibi düşünmeyin. Bu yeni modellerin yaşam alanı tamamen deniz olacak. Regent deniz uçaklarının birisi 12, diğeri 50 yolcu kapasiteli olarak tasarlanmış. Her ikisinin de hızları ve uçuş menzilleri 180 mil olarak planlanmış. Elbette modeline ve gelişmelere göre önümüzdeki dönemde değişiklikler olabilir, ama saatte 290 km hız ve 290 km mesafe uçuş menzili elektrikli uçan bir araç için çok önemli gelişme.

        REKLAM

        Mevcut pil teknolojisiyle denizde veya karada fark etmez bu kadar yolcuyla bu kadar mesafeyi elektrikli bir uçakla kat etmek başlı başına ciddi başarı. Ayrıca aerodinamik yapıları ve operasyonel verimlilikleri sayesinde benzer büyüklükteki elektrikli uçaklara göre menzilinin iki kat daha fazla olduğuna da vurgu yapmakta fayda var.

        ABD’nin Boston şehrinde kurulan Regent adlı şirket kıyı şehirleri arasında daha hızlı ve kolay seyahat etmeyi sağlayacak deniz uçakları geliştirmek üzere yola çıkmış. 2021’in ilk çeyreğinde havayollarından ve feribot şirketlerinden 465 milyon dolarlık geçici sipariş almış. Bu senenin sonlarına doğru da ilk prototiplerini uçurmayı planlıyorlar.

        Deniz Planörü, aynı zamanda az gürültüsü ve sıfır emisyonuyla mevcut uçakların yarı maliyetine hizmet verecek. Deniz tarafında ise feribotlardan 6 kat daha fazla hızıyla dengeleri değiştirecek. Bir sonraki aşama ise şu iki modeli olan Deniz Planörlerinin elektrikli olarak dikey kalkış ve iniş yapacak eVTOL (Electric vertical take off and landing) modellerinin geliştirilmesi.

        Son tasarlanmış haliyle Seagliders / Deniz Planörleri, bölgesel uçuşları denizde değiştirecek. Suda sürtünme sebebiyle meydana gelen zaman kaybını ortadan kaldıracak, denizlerde insanların ulaşımı için yeni bir çığır açacak. İstanbul’da bu modellerin hizmet verdiğini düşünün. Bakırköy’den Bostancı’ya hızla ulaşan birisi İstanbul’da hangi ulaşım sistemini tercih eder!

        Tamamen elektrikli uçan tekne olarak da tarif edebileceğimiz bu yeni ulaşım aracı, bir uçağın hız, konfor ve navigasyon sistemleriyle bir teknenin rahatlığını, manevra kabiliyetini birleştirmiş. Ticari yolcuları, kargoları ortalama 300 km menzile yaklaşık 290 km hızla ulaştıracak.

        Denizin 2-9 metre üzerinde uçuyor

        Deniz Planörleri veya uçan feribotları, kalabalık şehir limanlarından ayrılırken sorunsuz, dalgalara dayanıklı, bir yelkenli gibi su üzerinde düşük hızlarda çalışabiliyor. Açık suya veya yoğun limanlarda rahat ortama ulaştığında, araç suyun üzerinde 2 ile 9 m arası havalanıyor ve su yüzeyinin bir kanat açıklığı içinde kalarak yüksek hızlara (90 – 290 km) ulaşıyor. Bu alçak irtifalarda uçuş güvenliği ise çok yedekli, son teknoloji ürünü bir navigasyon ve kontrol sistemi kullanılarak sağlanıyor.

        465 milyon dolarlık ön sipariş

        Şimdiye kadar birçok havayolu firması ve feribot operatörü firmasından 465 milyon dolarlık ön sipariş aldı. Regent bu yılın sonuna kadar da gerçek boyutunun dörtte biri olacak şekilde, 2023 yılında ise tam ölçekli bir insansız deniz uçağı prototipini uçurmayı planlıyor. “Deniz Planörü” veya uçan feribotun ilk ticari seferlerini ise 2025 yılında yapması planlanıyor.

        Diğer Yazılar