Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Şu kritik günlerde Türkiye’de elektriğin maliyetini, sorumluluğunu üstlenecek kurum arandığını söylemek en doğru tespit olacaktır. Bugün yapılacak olan toplantı ise bunun ön hazırlığı gibi olacak. Zira dağıtım şirketleriyle yapılan toplantıda bu konu elbette ele alınacak, ama asıl mesele ihmal edilen yatırımlar, yapılmayan denetimler.

        Bu sebeple ilgili taraflar bir araya gelip elektrik faturalarının insanımızı çarptığı bu dönemde Isparta benzeri yeni krizler yaşanmasının önüne geçmek için çaba sarf edecekler. Kışın kar, buz elektrik hatlarında sıkıntıya sebep olurken, yazın da sıcaklar nedeniyle aşırı yüklenme bakımsız ve denetimsiz elektrik dağıtım hatlarında sorunlara yol açabilir. Daha önce bir yaz böyle bir sorun da yaşadık.

        Bugünkü toplantıdan elektrik faturalarında nasıl bir indirim yapılacağından ziyade nelerin görüşüleceğini işin uzmanından aldım.

        • 1) Dağıtım şirketlerine esaslı bakım yapılması için talimat verilecek.
        • 2) Yatırımların hızlandırılması ve yüklenilen yatırımların aksatılmaması söylenecek.
        • 3) Arızalara zamanında müdahale edilmesi vurgusu yapılacak.
        • 4) Yaşanan hadiselerin üzerine yenilerin eklenmemesi ve olumsuz algı oluşmaması için uyarılarda bulunulacak.
        • 5) Sektör temsilcilerinin sorunları dinlenecek ve yaşanılan hadiseler için öneriler ve fikirler alınacak.
        REKLAM

        Dolayısıyla 21 dağıtım şirketiyle yapılacak toplantının boyutu biraz farklı. İhmal edilen, denetlenmeyen, hesap vermeyen enerji sektörünün buluşması olarak bakmak gerekir. Bu toplantıdan sonra elektrik faturalarına nasıl bir yöntemle indirim uygulanacağına yönelik ikinci bir zirve ise hükümet cenahında gerçekleşecek.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, konutlara getirilen kademeli tarifenin çözüm olmadığının, tartışmaları dindirmediğinin farkında. İşyerlerine gelen yüksek faturalar, vakıflar ve cem evlerine işyeri tarifesi uygulanması sebebiyle ortaya çıkan astronomik rakamlar adeta çok yönlü tartışmaların ipini çekmiş gibi oldu.

        Enerji Bakanı Fatih Dönmez de bu gelişmeler üzerine, “Çeşitli sosyal kesimlerden indirimli tarifeden yararlanmaya dönük talepler geliyor. Esnaflarımız, küçük işletmeler, yine birtakım sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler var, hepsini değerlendiriyoruz” açıklamasını yaptı. Ama değerlendirmek pek kolay olmayacak. Zira halihazırda ürettiğimiz elektriğin yaklaşık yüzde 55’i ithal kaynaklı. Kamunun sırtında yüksek oranda sübvanse edilmiş doğal gaz faturaları varken, şimdi elektriğin de büyük oranda sübvanse edilmesi gündemde. Başka türlü faturaları düşürme şansı yok.

        Ayrıca yakın zamanda yerli kaynaklardan baz güç elektrik üretecek santrallerin de devreye girmesi söz konusu değil. En yakını Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk hizmete girecek üniteleri. Ancak nükleer yıllık artan tüketim ihtiyacını karşılamaya yetecek. Şayet kuraklık devam eder, barajlardan faydalanma imkânı zayıflarsa enerji krizi yeniden farklı şekillerle karşımıza çıkacaktır.

        Elektrik krizinde ve Isparta’da yaşanan hadisede birden fazla kurumun sorumluluğu var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) derlenip, toparlanması için de bir adım atılması gerekiyor. Uzun bir süredir bu kurumların üzerine atalet çözmüş durumda.

        Şu an yerli kaynaklardan baz güç elektrik üretemediğimiz için sorun ve kriz yaşıyoruz. Rüzgâr, güneş ve su kaynaklı yatırımlarla gündem geçiştirilip, yerli baz güç kaynaklar ihmal edildiğinden pahalı ithal kömür ve doğal gaz sebebiyle yüksek faturalarla karşılaştık. Bunların üzerine yanlış ekonomik politikalar yüzünden halkın alım gücünün düşürülmesi eklendi. Hatta iki ayda yüzde yüz fakirleştik. Dolayısıyla vatandaşın, esnafın, iş dünyasının sıkıntısı büyük. Bakalım bu girdaptan nasıl çıkacağız?

        En teknolojik Akıncı TİHA Azerbaycan'da üretilecek…

        En teknolojik Akıncı TİHA Azerbaycan'da üretilecek…
        0:00 / 0:00

        Haber ilginç ve sürpriz. Stratejik iş birliğini aşan, önemli bir paylaşım, gelecek kurgusunu içinde barındıran bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Baykar Savunma’nın Azerbaycan’da en teknolojik ürünü olan Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nı (TİHA) üretmeyi planlaması gerçekten çok önemli. İki ülkenin kardeşliğini perçinleyecek ve geleceğe taşıyacak bir proje olacaktır.

        Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Akıncı TİHA’nın Azerbaycan’da geliştirilmesi için çalışmalara başlamak istediklerini Bakü ziyaretinde gündeme getirdi. Büyük ihtimalle 26-29 Mayıs tarihleri arasında Bakü’de yapılacak Teknofest’in de sürprizi olacak. Böylece Teknofest ile keşfedilen Azerbaycanlı Türk beyinler, Azerbaycan’daki Akıncı TİHA tesislerinde geleceğin hava araçlarını tasarlayacaklar, yeni ürünler geliştirecekler.

        Baykar Savunma, Ukrayna’da Bayraktar TB2 insansız hava aracı (İHA) sistemlerini üreteceğini daha önce açıklamıştı. Sadece yurt dışına İHA ihraç etmeyip, aynı zamanda stratejik ortaklıklarla yurt dışında İHA da üretme adımı atan Baykar’ın son kararı bakalım nasıl bir yankılanma yapacak, devamında ne tür haberler duyacağız?

        Türkiye’nin geliştirip, ürettiği en teknolojik İHA sisteminin kardeş ülkede üretilecek olması çok anlamlı. Selçuk Bayraktar’ın Azerbaycan kanalı AzTV’ye yaptığı açıklama şöyle: “Azerbaycan’ın ilgili kurumlarının Akıncı insansız hava aracıyla ilgilendiğini biliyoruz. Biz bu teknolojiyi burada geliştirmek üzere Baykar olarak bir girişim başlatmak istiyoruz.” Durum gayet açık ve net. Akıncı TİHA Azerbaycan’dan havalanacak!

        Akıncı TİHA’nın fabrikadan çıkıp, 29 Ağustos’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim edilmesinin haberleri bile çok tazeyken, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Akıncı TİHA’nın ilk ihracat sözleşmesinin imzalandığını 23 Ocak’ta duyurdu. Gelecek yıl, 2023’te sipariş veren ülkeye teslim edilecek, ama hangi ülke olduğunu bizler tartışırken akabinde Akıncı TİHA’nın Azerbaycan’da üretileceği haberi gelince şaşırmamak elde değil.

        Türkiye’nin İHA gelişmelerinde baş döndürücü bir hız söz konusu. Yunanistan ve bazı ülkeler tedirgin olmakta haklı. Çünkü yakında savaş gemilerine inip/kalkacak özelliklerle donatılmış Bayraktar TB3’ler sahne alacak…

        Mağazayı eve getirecekler!

        Mağazayı eve getirecekler!
        0:00 / 0:00

        Kargo ve lojistik sektörü özellikle COVID-19 sürecinde ciddi işlere imza attı ve kalıcı olacak şekilde de büyüdü. Zaten bu sektörün büyüyeceği, gelişeceği tahmin ediliyordu, ancak salgın döneminde her açıdan bir hızlanma yaşandı. Haliyle dağıtım ve teslimat sektöründe şaşırtıcı denecek ölçüde dijital yatırımlar gerçekleşti. İstihdam arttı. Araç gereç, ekipman temini ve lojistik merkezlerin oluşturulması için kaynaklar ayrıldı.

        Son 2-3 yılda dağıtım ve teslimat sektörü baş döndürücü bir hızla hem gelişti hem büyüdü hem de yurt dışına açıldı. Bireysel pazarla birlikte kurumsal tarafta da önemli gelişmeler yaşandı. Lojistikten ürün ve hammadde sevkiyatına, maliyetlerin aşağı çekilerek, zaman kaybının önlenmesine varıncaya kadar ekonomik kazanımlar sağlayan çözümler de geliştirildi.

        Rekabetçi bir pazar söz konusu olduğu için sektör şu ana kadar yaptıklarının üzerine yenilerini, yaratıcı fikirleri, büyümeyi ve hizmet kalitesini artıracak projeleri koyarak yoluna devam ediyor. İlginç projeler geliştirildiğine ben de şahit oluyorum, bazılarını da yakın takip ediyorum. Bunlardan birisini de GKN Kargo hizmete sokmaya hazırlanıyor.

        Proje şöyle: Bazı ürünleri özellikle tekstil ürünlerini, giyim-kuşam malzemelerini denemek, test edip almak gerektiğinden internet üzerinden siparişlerde tüketici iki defa düşünmek zorunda kalıyor. Buna çözüm olarak internet üzerinden sipariş veren müşteriye evinde en fazla 3 adet ürünü denemesine imkân tanıyacak bir teslimat programı hazırlanıyor.

        Mesela bir kazak sipariş verdiyseniz tercihinize göre 3 ayrı bedende veya 3 ayrı renk ya da tasarımda ürün kapınıza gelecek. 4 dakika içinde birini seçip, kararınızı verdikten sonra diğerlerini kargo şirketine teslim edeceksiniz. Böylece mağaza bir nevi ayağınıza gelmiş olacak. Bu projeyi duyunca önemli bir talebi karşılayacağını düşündüm. GKN Kargo, kurumsal hizmet verdiği mağazalardan Abdullah Kiğılı, Avva ve BG Store ile bu hizmeti yakında başlatacak.

        GKN Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akyürek, Türkiye gayri safi yurtiçi hasılasının önemli kısmını lojistik sektörünün oluşturduğuna dikkat çekerek, ülke ekonomisine katkı sağlamak için yeni projelerle yatırımlara ve çalışan sayısını artırmaya devam edeceklerini söyledi. Son 2 yılda yaklaşık 200 milyon TL yatırım yaparak büyümeye devam etmişler. 2022 hedefleri ise günlük 1 milyon kargo teslimini gerçekleştirmek.

        Halihazırda GKN Kargo, 14 aktarma merkezi ve 82 acenteyle 55 ilde hizmet veriyor. Kendi filosundaki 165 özel ve 200 kiralık araçla kurumsal hizmet veriyor. Şirket olarak taşıdıkları bin paketin 200’ü şirketlere, 800’ü ise bireylere gidiyor. Teslim edilen ürünlerin karşısında gelen herhangi bir şey olmayınca dolu gidip boş gelmek söz konusu. Üzerinde çalıştıkları bazı projelerle hizmet araçlarının dönüşlerini de değerlendirmek istiyorlar.

        Dağıtım ve teslimat sektörünün en büyük sorunu şoför ve kurye istihdamı. Akyürek, en büyük gider kalemlerinin ise yakıt, personel, kira ve araç olduğuna işaret etti. Maliyetleri aşağı çekmek, boş bacak seferlerini azaltmak için araçların rota üzerinde buluşması ve ürün aktarımı yapması gibi dijital tabanlı projeler de geliştirmişler.

        Anadolu’nun her tarafında benzer faaliyetler olmuyormuş. Bazı bölge veya şehirlere ürün gönderilen araçlar tamamen boş geliyormuş. Dönüşte o şehirlerden getirecekleri kargo veya herhangi bir ürün olmadığından bu hatlarda zarar ettiklerini söylüyor, Akyürek. Mesela Doğu Anadolu, Batı Karadeniz gibi bölgeler için yapılan lojistik hizmetler kâr getirmiyormuş. Sakarya, Bolu, Afyon gibi şehirlere araçlar dolu gidip, boş dönüyormuş. Dolayısıyla zarar edildiği için başka hatlardaki faaliyetlerdeki gelirlerle buralar destekleniyormuş.

        Son günlerde sıkça medyada gündeme geldiği gibi dağıtım ve teslimat sektörünün en önemli meselelerinden birisi çalışanlar. Özellikle kurye ve nitelikli çalışan sorunu yaşanıyor. GKN Kargo, toplam çalışan sayısını bu yıl 3 bin kişiye çıkartmayı hedefliyor. Ama hizmet kalitesini yükseltmek için de “Kargo Akademi” projelerini hayata geçirecekler.

        Kargo ve lojistik sektöründe özellikle dijital uygulamalarla da desteklenen projelerle Türkiye, bu alanda küresel ölçekte bir farkındalık oluşturmaya devam ediyor. Hizmet sektöründe yakalanan başarılar da kısa sürede çeşitle ülkelerde karşılık bulabiliyor. Mağazanın eve getirilme projesi de bunlardan birisi olacak gibi…

        Diğer Yazılar