Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye, havacılık alanında ilginç iki projeyle dünya literatürüne adını yazdırdı. Denize dolgu olarak yapılan Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra Rize-Artvin Havalimanı da hafta sonu hizmet girdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin işletmeciliğine emanet edilen havalimanının çay bardağı şeklinde tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi figürüne keşke profesyonel bir el değmiş olsaydı. Müteahhit yaklaşımıyla kuleye çay bardağı giydirilmesi hiç hoş olmamış.

        İstanbul Havalimanı’nın Hava Trafik Kontrol Kulesi’nin tasarımıyla kıyaslandığında çok acemice, estetikten yoksun görünüyor. Bir çocuğun elinde çıkmış gibi duran, yanına çay kaşığı, altına tabak eklenmeyi bekleyen Rize-Artvin Havalimanı’nın kulesi maalesef olmamış. Umarım havalimanı yanı başında 95 km uzaklıktaki Trabzon Havalimanı’na rağmen kapasitesi olan yılda 3 milyon yolcuya ulaşır.

        İstanbul Havalimanı’nın lale figürlü kulesini dünyaca ünlü mimarlık ofisi Pininfarina Grubu tasarlamıştı. Yanılmıyorsam tasarım için 12 milyon Euro ödenmişti ama şu ana kadar İstanbul Havalimanı’na en az 120 milyon Euro’luk tanıtım katkısı yaptığını söyleyebilirim. Ayrıca kule 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’nün de sahibi oldu. Maalesef Rize-Artvin Havalimanı yapılırken bu tür tecrübelerden habersiz iş yapılmış.

        REKLAM

        Havalimanı ile ilgili olarak daha önemli husus ise yolcu meselesi. Hangi havayolları sefer yapacak ve ne kadar yolcunun uçacağı konusu önemli…

        THY ve Anadolujet, İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen ve Esenboğa’dan günde 3 tarifeli sefer yapacak. Karşılıklı yapılacak uçak seferlerinde en iyimser tahminle her uçakta günde 200 yolcu taşınsa bile günde 600 gelen ve 600 giden yolcu olmak üzere toplam 1200 yolcuya hizmet verilmiş olur. Yıl bazında ise 450 bin yolcuya bile ulaşması zor. Yazın turistik charter seferleri olabileceğini de dikkat alalım, hadi olsun 500-550 bin yolcu. Kısacası 3 milyon yolcu kapasitesine ulaşmak için sürdürebilir özel çaba gerekiyor.

        Rize-Artvin Havalimanı’nın denizdeki dolgu durumu daha enteresan fiyat/performans ilişkisine bakmadan biraz da bu konuya değinelim.

        Dünyada 5 adet Japonya’da ve bir adet de Hong Kong olmak üzere deniz dolgu olarak yapılan toplam 6 havalimanını bulunuyor. İki adet de Türkiye’den eklenince sayı 8’e çıkıyor.

        Dünyadaki bu tür havalimanları, iki açıdan kategorize ediliyor: Mimari/yapım teknikleri ve bulunduğu zorlu coğrafya şartları. Türkiye’deki iki havalimanı da hem yapım zorluğu hem de coğrafi şartlar sebebiyle iki meydanı hizmete soktu.

        Dünyanın en ilginç havalimanlarından birisi olan Ordu-Giresun Havalimanı’nın yapılışına 1994’te başlanmış, deniz dolgusu ve altyapı için ayrılan bütçe bitince, 22 Temmuz 2011’de ikinci temel atma törenine kadar kaderine terk edilmişti. 2011’de Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü projeyi 2015’te hizmete sokarak önemli bir tecrübe kazandı. Projenin rahat yapılabilmesi için altyapı tarafında deniz dolgusu, mendirek, üst yapı ihalesinde ise havaalanı özelliği kazandıracak işler ayrıştırıldı. Açıldıktan sonra da işletilmek üzere Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) emanet edildi.

        REKLAM

        Denize dolgu havalimanları

        Dünyada deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen yurtdışında 6 havalimanı var. Bazıları tamamen denizde ada oluşturularak yapılmış, bazıları ise kara parçasına eklendi şeklinde denize dolgu yapılarak hizmete sokulmuş. Denizde suni ada yapılarak üzerine inşa edilen ilk havalimanı olan Japonya’daki Kansai Havalimanı’nın yapımına 1987’de başlanıp, 1989’da tamamlandı. Bir pisti olan Kansai Havalimanı, 4 kilometre uzunluğunda 2.5 kilometre genişliğinde. Depreme dayanıklı kazıklı bir sistemle inşa edilmiş.

        Japonya’nın suni ada (Manmade) üzerinde inşa edilen ikinci havalimanı olan Chubu Centrair, Toyata’nın kargo uçuşları için inşa edildi. Ülkenin de üçüncü büyük havalimanı konumunda ve inşasını 2000’de başlanıp, 2005’te bitirilmiş.

        Fakat havalimanı yapacak uygun alan bulmakta zorluk yaşayan Japonya’da denizde ada veya suni adalar üstünde inşa edilen (offshore) toplam 5 havalimanı bulunuyor. Chubu Centrair, Nagasaki, Kansai, Kobe ve Kitakyushu. 1998’de hizmete giren Hong Kong Havalimanı ise denize dolguyla yapılan meydanlar arasında en fazla yolcu ağırlayan olarak dikkat çekiyor.

        'Stopover' uçun daha fazla yeri keşfedin!

        'Stopover' uçun daha fazla yeri keşfedin!
        0:00 / 0:00

        Seyahatlerinizi aktarmalı (Layover) ve bağlantılı (Connecting flight) yapmanız durumunda uçak değiştireceğiniz havalimanın sunduğu imkanlara ve uçtuğunuz havayolunun sağladığı fırsatlara mutlaka göz atın. Yaygınlaşmaya başlayan havayolları, havalimanı ve turizm ofislerinin “stopover” programlarıyla sunduğu fırsatları kaçırmayın.

        Aktarmalı uçuş (Layover) ile bağlantılı uçuş (Connecting flight) arasındaki farklılıklara da dikkat etmeniz gerekir. Aktarmalı uçuş, iki uçuş arasında havaalanında geçirdiğiniz zamandır. Aynı havayolu da olabilir, farklı şirketler de olabileceği gibi bir ittifak üyesi havayolları ile seyahat ediyor olabilirsiniz. Aktarmalı uçuşta zaman dilimi uzun da olabilir, kısa da… Bağlantılı uçuş ise isminde anlaşılacağı üzere havalimanında indiğinizde bir sonraki uçuş için hazır olmanız gerektiren bir duruma işaret eder.

        Her iki terimin de kısa süreli duraklama veya mola olarak adlandırılan son yılların popüler uygulaması “stopover” ile karıştırılmaması lazım. Aktarmalı uçuşlarda (Layover) uçak değiştirmek bir havalimanında sefere ara verilir ve farklı bir uçakla yola devam edilir.

        Klasik anlamda “stopover” uygulaması ise bir noktada yolcu indirmek veya operasyonel sebeplerden dolayı bir havalimanında seyahatin kesintiye uğramasıdır. Ancak aynı uçakla varış noktasına devam edilir. Yani kısa bir mola ile uçuşun bölünmesine “stopover” denir. Biletinizi satın aldığınız havayolları da uçuş detaylarında bu bilgilere yer verir. Fakat son yıllardaki uygulamalar ile “stopover” yeni bir anlam kazanmış durumda.

        REKLAM

        Bazı ülkelerin turizm ofisleri, havayolu ve havalimanları yolcuların şehirde veya ülkede daha fazla zaman geçirmelerini teşvik etmek için “stopover” uygulaması altında özel programlar yapıyor. Mesela Londra’dan Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’na gelen yolcu aynı gün uçuşu ile Dubai’ye gitmek yerine bir gün İstanbul’da geçirerek şehri keşfetmesi, hoş zaman geçirmesi için “stopover” uygulamasıyla bu tür imkanlar oluşturuluyor.

        Başka havayolları ve havalimanları da çok uygun fiyatlarla, çok iyi otellerde konaklama imkânı sunuyor. Katar Turizm Ofisi, Singapur, Emirates havayolları da benzer uygulamalarıyla öne çıkıyor. Kısa süreli unutamayacağınız deneyimler yaşatıyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus biletinizin bu imkanları kapsadığına dikkat etmek. Kurallar farklılık gösterdiği için promosyonlu veya millerinizle aldığınız ödül biletlerinizle bu imkânlardan faydalanabilmek için mutlaka araştırma yapın.

        Birçok havayolunun uçak bileti satın aldığınızda uçuşunuzun bir parçası olarak ücretsiz konaklama rezervasyonu yapmanıza izin veriyor. Uçuşlarınızda ücretsiz bir mola vererek, bir destinasyon fiyatına iki varış noktası görebilir, tahmin edemeyeceğiniz şekilde tasarruf da yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra “stopover” sayesinde durakladığınız noktalardaki farklı şehirleri de keşfedebilirsiniz.

        “Stopover” ile bir gecelik mola!

        Bir sonraki uçuşu beklerken bir havalimanında saatlerce zaman harcamak yerine, yeni bir şehri keşfetmek ve biraz dinlenmek için uçuşlarınız arasında birkaç gün olacak şekilde plan yapın. Bu planlamayı bazı havayollarının ücretsiz olarak verdiği sistemden bilet alırken de yapabilir ya da bu durumu kendinize göre planlayabilirsiniz. Ayrı rezervasyonu yaparken yolculuğunuzun her ayağı için en iyi fiyatı bu duruma göre arayabilirsiniz. Bu şekilde havayolu şirketleri arasındaki ucuz uçuşlardan faydalanabilirsiniz. Nereye uçtuğunuza bağlı olarak, bu sistemle bir miktar tasarruf şansınız bile olabilir. Özellikle çok fazla bağlantı sunamayan destinasyonlar arasında uçarken daha fazla imkân olabileceğini unutmayın.

        Havayollarının “Stopover” tanıtımları var!

        REKLAM

        Bazı havayollarının doğrudan “stopover” reklamı yaptığını görmüşsünüzdür. Mesela Icelandair, Avrupa’daki diğer destinasyonlara giderken Reykjavik'teki “stopover” sistemini tanıtıyor. Havayolunun resmî sitesinde rezervasyonu kolaylaştırmak için kullanışlı bir “Icelandair stopover button” adında stopover düğmesi bile var. Bu sisteme British Airways de yeni başladı. Singapur, Japon, TAP, Air Portugal, Katar, Emirates, British Airways ve THY “stopover” programlarının açıkça tanıtımını yapıyor. Mesela Emirites Havayollarının web sitesinde bir Dubai mola paketi rezervasyonu için ayrılmış özel sayfa var. Ancak birçok havayolu şirketi de aktarmalı uçuşlarındaki bu tür uygulamaların reklamını yapmıyor. Bu nedenle seyahat planlarken her ihtimale karşılık bir araştırma yapmakta fayda var.

        “Stopover” programı sunan bazı havayolları

        Air China: 72 saate kadar vizesiz konaklama sağlıyor.

        Air France: Esnek olmayan bilet sınıflarına “stopover” programı uygulamıyor.

        Emirates: 96 saate kadar “stopover” hizmeti veriyor.

        Etihad: En fazla 2 gece hizmet için imkân sağlıyor.

        FinnAir: “Stopover” programıyla her yöne bir gece için izin veriyor.

        Hawaiian Airlines: Uluslararası seyahatlerde hizmet veriyor.

        Icelandair: 7 geceye kadar konaklama hizmeti veriyor.

        Japan Airlines: 5 kişiye kadar 2 ücretsiz duraklama imkanı sunuyor.

        Singapur Havayolları: Her sınıfta 2 ücretsiz duraklama sunuyor.

        TAP Air Portugal: Uzun mesafeli bir uçuşlarda seyahatinizin son varış noktası Azor Adaları, Madeira veya Algarve ise Lizbon veya Porto’da 1-5 gece mola imkânı sunuyor.

        British Airways: Çok sayıda ve farklı seçeneklerle dikkat çekiyor.

        Türk Hava Yolları: Bilet alımı akabinde düzenlenen otel çekiyle, ekonomi sınıf için 4 yıldızlı otelde 1 gece, business sınıf için 5 yıldızlı otelde 2 gece ücretsiz ve buna ilave olarak anlaşmalı otellerde günlük 49 Dolardan başlayan fiyatlarla konaklama imkânı sağlıyor.

        Kendiniz de “stopover” programı yapabilirsiniz!

        Yukarıda sıraladığımız havayolları dışında da “stopover” programı uygulayan diğer havayollarını araştırmak isteyenler farklı yöntemler deneyebilir. Bazı arama motorlarının sitelerine girip yapacağınız iki farklı uçuşu kendiniz ayarlayabilirsiniz.

        Skyscanner veya Expedia bunlara örnek olarak gösterilebilecek arama motorları arasında yer alıyor. Mesela İstanbul-Sidney uçuşunu örnek olarak ele alalım. Şu an bu iki nokta arasında direkt uçuş bulunmuyor. Bu sebeple alternatif rotalar mevcut. Bunlardan en önemlileri; İstanbul-Dubai-Sidney, İstanbul-Doha-Sidney veya İstanbul-Singapur-Sidney olabilir. Buradaki ilk durağınızdan hangisini görmek istiyorsanız istikametinizi kendiniz seçebilirsiniz. Bazı havalimanlarında da “stopover” benzeri şehir gezisi turları var. Havayollarının vermiş olduğu ücretsiz hizmet kadar olmasa da bir şehri keşfetmek için yine uygun olabilir.

        REKLAM

        THY “stopover” hizmetine 2017’de başladı

        Türk Hava Yollarının 2017 yılında başlattığı “stopover” konaklama hizmeti, İstanbul’u transfer merkezi olarak kullanan yolcular tarafından büyük bir ilgi toplamış, ancak pandemi sebebiyle bu hizmete ara verilmişti.

        THY, “stopover” projesi ile pandemi öncesinde 2 yılda, 28 ülkeden 28 bin yolcuyu İstanbul’un eşsiz güzellikleri ile buluşturdu. 2019 yılı itibarıyla 28 ülkeden 28 binden fazla transfer yolcu, “stopover” uygulaması ile İstanbul’u keşfetme ayrıcalığı yaşadı.

        Pandemi koşullarının tüm dünyada iyileşmeye başlamasıyla birlikte, yolcu deneyimini başka bir boyuta taşımak isteyen THY, 2022 yılı itibarıyla bu hizmetine kaldığı yerden devam ediyor. Siz de İstanbul’u keşfetmek isteyen tanıdıklarınızı uyarabilirsiniz.

        Pervaneli uçaklar geri dönüyor!

        Pervaneli uçaklar geri dönüyor!
        0:00 / 0:00

        Turboprop (Pervaneli) uçuşlara bir jet motoru tarafından güç veriliyor. Böylece bir yandan bir jet motorunun güvenilirliği ve performansı elde edilirken, diğer taraftan da pervaneli bir motorun yakıt tüketimi konusundaki tasarrufçu özelliğinden faydalanılıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde petrol fiyatları oldukça yüksek seviyelerde ve yakın zamanda düşecek gibi görünmüyor. Normal jet motorlu bir uçağa göre yüzde 30 daha az yakıt tüketen ve maliyeti yaklaşık üçte biri olan pervaneli uçaklar kısa mesafeli yurtiçi ve yurtdışı uçuşlar için son derece uygun ve havayollarının maliyetlerini düşürüyor.

        Turboprop uçaklar kısa mesafeli ve alçak irtifa uçuşları için oldukça verimli operasyon imkânı sunuyor. Bu avantajı nedeniyle bu tip uçaklar bölgesel hava yolcu trafiğine hitap etmek için tercih ediliyor. Ayrıca yeni bölgesel rotaların devreye girmesini de sağlıyor. Uçak operatörlerinin bu tür uçuş ağı genişletme planlarıyla önümüzdeki yıllarda pazarı daha büyütebilecekleri belirtiliyor. Hatta önümüzdeki yaz ayları için havayollarının turboprop seferlerinde önemli ölçüde genişleme olması da öngörülüyor.

        Türk Hava Yolları, Pegasus, Corendon, Sunexpress ve Anadolujet gibi Türk tescilli havayollarının filosunda henüz pervaneli uçaklar bulunmuyor. Türkiye'de pervaneli uçaklar yolcu taşınmıyor. Ancak ülkemizde sayısı 58 ulaşan havalimanları arasında çapraz uçuşlar için pervaneli uçaklar gündeme gelebilir.

        REKLAM

        Havacılık sektöründe bu alanda yapılan araştırmalarda turboprop uçak pazarının 2022 – 2027 yılları arasında yıllık yüzde 2,5’un üzerinde bir büyüme kaydedecek. Covid-19 döneminde ticari ve genel havacılık sektörlerine yönelik teslimatların azalması nedeniyle turboprop uçak pazarı büyük ölçüde etkilenmişti. Sektörün pandemiden kurtulmasıyla birlikte 2021’deki teslimatlar önemli ölçüde arttı. Hem ticari taşımacılık hem de kargo taşımacılığında uzun yıllar istikrar sağlayacak gelişmeler mevcut.

        Diğer yandan kargo taşımacılığında da turboprop uçaklarla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Textron Aviation, Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) yeni çift motorlu, büyük hizmet tipi turboprop Cessna SkyCourier için tip sertifikası aldıktan sonra hafta içi ilk müşterisi FedEx Express’e ilk uçağını teslim etti. Uçağın ilk müşterisi FedEx Express, 50’si opsiyonlu 100 kargo uçağı siparişi verdi. Yapılan bu anlaşma neticesinde turboprop uçaklar gelecekte kargo taşımacılığında da önemli bir yere sahip olacak.

        Cirium verilerine göre, dünya genelinde mayıs ayında turboprop uçaklar toplam 309 binden fazla aktarmasız uçuş gerçekleştirecek. Bu uçaklar için planlanan koltuk sayısının bu ay 16 milyonu bulması bekleniyor. Genellikle kısa mesafeli uçuşlarda kullanılan turboprop uçakların mayıs ayındaki ortalama mesafesi ise 311 km olacak.

        Uçuş planlamaları neticesinde mayıs ayında dünyanın en uzun turboprop uçuşlarında liderlik Rusya’daki Volgograd ile Tyumen arasındaki 1,679 km rotada icra edilecek. Bu uçuş şu an dünyanın en uzun kesintisiz turboprop uçuşu olma özelliği taşıyor. Bu rota Utair tarafından işletiliyor.

        Seferlerde uçak modeli olarak sınırlı taşıma kapasitesine sahip ATR-72-500’ler kullanılıyor. Volgograd'dan 3 saat 50 dakika süren parkurun dönüş yolu ise 4 saat mesafede.

        Utair’in 1,679 km olan en uzun uçuşunu ikincilikte Air Tahiti’nin Fransız Polinezyaları Totegegie’den Papeetee’ye gerçekleştirdiği 1,678 km’lik uçuş takip ediyor. ATR-72-600’le icra edilen uçuş 4 saat sürüyor.

        Bu uçuşu üçüncülükte takip eden Luxair’in Dash-8Q400 uçağı ise Lüksenburg- Bükreş rotasını 1,606 km uçarak tamamlıyor.

        REKLAM

        Dünyanın en uzun 7 pervaneli uçuş rotası ve uçak tipleri

        1-Utair: Volgograd-Tyumen-1,678 km-ATR-72-500

        2-Air Tahiti: Totegegie to Papeetee-1,679 km-ATR-72-600

        3-Luxair: Lüksemburg-Bükreş-1,606 km-Dash-8-Q400

        4-TAAG Angola: Luanda-Windhoek-1,574 km-Dash-8-Q400

        5-Ethiopian: Addis Ababa-Kigali-1,545 km-Dash-8-Q400

        6-Qazaq Air: Ural-Turkistan-1,535 km-Dash-8-Q400

        7-Freedom Airlines: Galcaio-Nairobi-1,473 km-Embraer 120

        Diğer Yazılar