Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli ve özgün olarak tasarlanan ve 30 saatten daha fazla havada kalabilen insansız hava aracı (İHA) ANKA, milli baz istasyonu ULAK 4,5G ile uçmaya hazırlanıyor. Milli baz istasyonu ULAK 4,5G, ANKA ile test edildikten sonra Aksungur ile de duruma göre kullanılabilecek. Böylece TUSAŞ’ın “İHA Baz İstasyonu Projesi” daha etkin hale getirilecek.

        TUSAŞ kendi üretimi Aksungur İHA’yı Orman Bakanlığı – Turkcell iş birliği ile Huawei 3G baz istasyonu entegre edip daha önce acil durumlar için hazır hale getirmişti. Bu depremde Orman Bakanlığı Aksungur’u bölgede etkin olarak kullanarak Turkcell abonelerine verdiği iletişim hizmetiyle dikkat çekmişti.

        Özellikle deprem sonrası bölgede ortaya çıkan iletişim ihtiyaçları çerçevesinde hareket eden TUSAŞ ve ULAK Haberleşme AŞ, herhangi bir acil durumda havadan kesintisiz iletişim hizmeti verebilmek için ANKA’yı ULAK 4,5G baz istasyonu entegre etmek için çalışma başlattı. Havadan verilecek bu iletişim hizmeti aktif paylaşımla 3 GSM operatörü; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone abonelerini de kapsayarak sivil kullanımla birlikte güvenlik amacıyla da kullanılacak.

        TUSAŞ’ın ANKA’sı kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olarak öne çıkıyor ve çok amaçlı olarak hizmet veriyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın iştiraki ULAK Haberleşme ise Aselsan’ın ana üstleniciliğinde Türkiye’nin ilk yerli ve milli bazı 4,5G baz istasyonunu geliştiren kurum konumunda.

        REKLAM

        ULAK Haberleşme, yüzyılın afeti olarak tanımlanan bu depremin de ilk gününden itibaren 45 kişilik ekibiyle birlikte 4.5G milli baz istasyonlarıyla sahada aksayan iletişim hizmeti için destek veriyor. Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) acil ihtiyaçlara göre yönlendirdiği alanlarda görev alan ULAK Haberleşme, ağır hasar alan iletişim altyapısının aktif hale getirilmesi için 3 operatöre de destek veriyor. GSM operatörlerinin altyapısında yer alan Huawei, Nokia ve Ericsson gibi şirketlere, 11 ili kapsayan deprem bölgesindeki 126 sahaya giderek 108’inde yeniden iletişim hizmeti verebilmesi için 4 mobil istasyonu ile katkı sağladı. Şu anda destek vermeye devam ediyor.

        Öte yandan TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlarla “orta irtifa uzun havada kalış (MALE+)” sınıfı olarak geliştirilen Aksungur İHA, geçen yıl Orman Bakanlığı’na kiralandıktan sonra acil durumda sahada kesintisiz iletişim için Turkcell iş birliğine gidilerek Huawei 3G baz istasyonu entegre edilmişti. Cep telefonlarıyla iletişim kurulamayan acil durum bölgelerinde ekiplerin haberleşmesi için Aksungur İHA test edilerek hizmete sokulmuştu. Bu depremde de etkin kullanıldı.

        Orman Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından baz istasyonu özelliği kazandırılan Aksungur İHA’daki bu tecrübe ANKA’nın da aynı kabiliyeti daha da yukarıya çekmesine destek oldu. Artık her iki İHA’da yerli ve milli baz istasyonu ULAK 4,5G, tüm operatörlere, abonelere ve altyapı şirketlerine hizmet verecek şekilde entegre edilebilecek.

        Orman Bakanlığı’nın öncülük ettiği, ülkemizin teknik kabiliyetlerinin kullanıldığı bu süreçte önemli başarı yerli ve milli imkanlarla kazanılmış durumda. Artık acil durumlarda iletişim mahrumiyeti olan bölgelerle koordinasyon sağlanıp, hızlıca tedbirler alınabilecek. Acil durumlarda istihbarat, gözetleme ve keşif hizmetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak kullanılacak. Aksungur ve ANKA İHA’lar ile tüm doğal afet bölgelerindeki yönetim araçlarına, kriz merkezlerine elektro optik kamera görüntüleri de canlı aktarılabilecek.

        Aksungur ve ANKA İHA’lar yeni kabiliyetleri olan baz istasyonu konumlarıyla AFAD gibi kurumlarımıza acil durumlarda ciddi katkı sağlayacaktır. İHA’ların kanat altına entegre edilen baz istasyonları sivil, kamu ve askeri tüm ihtiyaçlara cevap verebiliyor. Baz istasyonları enerjilerini ve data linkini uçağın kendi sistemleri kanalıyla uydudan alıp, GSM operatörlerinin yerdeki çekirdek şebekesine vererek, kesintisiz iletişim sağlıyor. Tek motorlu ANKA 30, çift motorlu Aksungur ise 50 saatten fazla havada kalabiliyor.

        Her iki İHA’da bölgenin yapısına göre uçuş görev sahasında10 km yarıçapında etkin iletişim hizmeti verebilecek.

        Diğer Yazılar