Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ekonomik kriz kadar siyaseti ciddi etkileyecek bir husus ancak savaş ortamı olabilir. Çok şükür savaş yok ülkemizde.

        Peki iktidarları değiştirecek etkisi olan ekonomik krizde neden muhalefetin oyları artmıyor?

        Sanırım herkesin merak ettiği ve sorduğu soru buydu.

        Doğal olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile genel merkezlerinde görüştüğümde sorduğum ilk sorulardan biri bu oldu.

        Temel Bey neden oylarının artmadığını açıklamadan önce, neden AK Parti’nin oylarının düşmediğini açıklama ihtiyacı duydu:

        AK PARTİ’NİN OYLARI NEDEN DÜŞMÜYOR?

        “Tabi bunun birçok sebebi olabilir.

        AK Parti’den insanların kopmamasının üç sebebi var.

        1. Tuzu kuru olanlar.

        Yani bankada parası çok olanlar. Yaklaşık olarak aileleriyle birlikte 5 milyon insan bu ekibin içinde. Bunların keyfi yerinde. Paradan para kazanıyorlar.

        2. Sosyal yardım alanlar

        Sosyal yardım alan 4.5, 5 milyon aile olduğu söyleniyor. Bu, 10 ila 15 milyon arası fert eder.

        REKLAM

        3. Cami cemaati olanlar

        En çok endişeli olan bu kesim. Ben 'cami cemaati' olarak tanımlıyorum bunları. Sayıları 3 mü, 5 milyon mu bilemiyorum. Bu kesimin başörtüsü, Kuran kursu, İmam Hatiplerle ilgili hala kafalarında endişe var. ‘Acaba AK Parti giderse bizim bugünkü kazanımlarımız elden gider mi?’ endişesi var."

        CHP TEMİNATI TABANDA KARŞILIK BULMUYOR

        CHP bu kaygılı ve endişeli muhafazakarları ikna etmek için teminat veriyor, Kılıçdaroğlu helalleşme çalışmaları yapıyor.

        Peki bu ne kadar karşılık buldu?

        “Bu insanların kaygısını gidermek için Cumhuriyet Halk Partisi teminat veriyor, Sayın Kılıçdaroğlu bu noktada açık konuşuyor ama bu tabanda karşılık bulmuyor. Fakat bunun yanında bir oluşum meydana gelebilir, bu güvenceyi verebilirse % 10-15’lik kesim bu tarafa kayabilir. İnsanlar tam olarak (muhalefete) güven duymuyor. Güven duysa bu tarafa kayacak. Bir beklentileri var.”

        Karamollaoğlu 3. ittifak yapısıyla kaygılı ve endişeli muhafazakar kesimi ve AK Parti’den şikayeti olanları yanına alabileceği kanaatinde.

        Pazar günkü liderler zirvesinden sonra bu konudaki görüşmelere başlayacak.

        “Herkes bir arayış içinde” diyor Karamollaoğlu. Ancak 6’lı masanın da dağılmasını istemiyor. “İttifak içinde ittifak” formülüyle bunun sağlanabileceğini düşünüyor.

        Lakin 3. ittifakın üyesi olması istenen Ali Babacan buna karşı olduğunu söylemişti.

        “Ne kastetti bilmiyorum. Şu anda yapılan 6'lı masa topluma bir güven veriyor. ‘Biz kazanımlardan geri adım atmayacağız geriye’ manasına gelir bu. Arkadaşlarla yeni oluşumu çok konuşmadık ama herkesin az çok bir beklentisi var.”

        REKLAM

        Benim merak ettiğim araları epey serin olan Yeniden Refah Partisi’nin bu 3. ittifak içinde yer alıp almayacağı konusuydu. Temel Bey, “Şu anda bir şey söylemek doğru olmaz” diyerek kapıyı kapatmadı ama net bir şey söylemiş de olmadı.

        “3. İTTİFAKA CHP VE İYİ PARTİ İTİRAZ ETMEZ”

        Acaba 6’lı ittifakın içinde dominant işlev gören CHP ve Kılıçdaroğlu 3. ittifaka itiraz eder mi?

        Bu konuda Temel Bey net:

        “Ben ‘ittifak içinde ittifaka’ kimsenin itiraz edeceğini düşünmüyorum. Burayı bozmadan yapılacak ittifaka İYİ Parti’nin de itiraz edeceğini sanmam. Kimseye zarar vermez, faydasına olur.”

        Benim muhalefete yönelik eleştirilerimden biri yavaş olmaları. Mesela neden 3. ittifak konusunda daha hızlı davranıp, daha güçlü bir mesajlar vermiyor Temel Bey?

        Bu konuda mütereddit konuşmaları var. Ancak kendi teşkilatı ve tabanının üçüncü ittifak konusunda heyecan duyduğunu biliyorum. Bu görüşüme de katılıyor.

        Sanırım önümüzdeki günlerde Temel Bey daha aktif olarak bu konuyla ilgilenecektir.

        “DEMOKRAT PARTİ LİDERİNİN ÜSLUBU HATALI”

        Bu Pazar 5 lidere ev sahipliği yapacak olan Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal’ın açıklamaları Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nde rahatsızlık yaratmıştı. Anlaşılan Temel Bey’i de rahatsız etmiş.

        “Kimseyi kırmak istemem ama bu bir üslup hatası. Tam olarak neden böyle dile getirdi bilmiyorum. Arkasından düzeltilmeye çalışıldı. Bizi ziyarete geldi ama nezaketen konuyu açmadık. Konu hassas. Birileriyle görüşme yapıyorsunuz. Tamam birtakım endişeleriniz olabilir ama o şekilde ifade etmek isabetli olmaz tabii."

        Pazar günü liderler arasında 3. ittifak ve Gültekin Uysal'ın açıklamaları resmi olarak gündem olmayacak.

        Ancak benim başka liderle ve siyasilerle yaptığım görüşmeden anladığım, masada bunlar da konuşulacak.

        Sanırım muhalefetin geleceği açısında çok önemli bir toplantı olacak.

        Diğer Yazılar