Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Klasik yöntemdir, bir saldırının sonucu kime yarıyorsa fail odur denir.

        Bir şehirde sivillere yönelik terör eylemi yapıldığında bunun sonuçları nasıl olur da terör örgütüne yarar?

        Nefret ve öfke ürettiğinden PKK bu saldırıyı reddetti doğal olarak.

        PKK daha önceki yıllarda, İzmir, Ankara ve İstanbul’da sivilleri hedef alan saldırılar yapmıştı ve büyük bir öfkeyle karşılaşmıştı. O günden bu yana sivil saldırıları üstlenmiyor.

        Sivillerin öldürüldüğü ve herkesin nefretle kınadığı bir saldırı peki PKK’ya ne yarar sağladı?

        Madde madde sıralayayım.

        1. KANDİLDE EYLEM GECESİ KUTLAMA YAPILDI

        PKK’ya Suriye ve Irak’ta güvenlik birimleri tarafından büyük zayiatlar verildi. 75 üst düzey yönetici, 500’e yakın militan etkisizleştirildi iki yılda. PKK bu cendereden çıkamadığı gibi, yüksek teknoloji ve gelişmiş istihbarat tekniklerinin kullanıldığı bu operasyonlara karşı hiçbir şey de yapamadı.

        Bu yüzden de örgütün üst düzey yönetimi eleştiri odağı oldu. Mersin saldırısı terörü ülke içine taşıma, örgütün hala güçlü olduğunu gösterme ve dış operasyonlara karşı bir cevaptı. Ancak güvenlik birimleri durmadı ve dışarıda operasyonlara devam etti.

        Örgüt, Türkiye’nin kalbi sayılabilecek yerde bombalı eylem yaparak, hala yok olmadığını, eğer dış operasyonlar durmazsa bu eylemleri çoğaltacağı mesajını verdi.

        Saldırı gecesi Kandil’deki kamplarda büyük kutlamalar yapıldığı istihbarat birimlerince tespit edildi. Tüm PKK’ya yakın sosyal medya hesapları da buna eşlik ediyordu o gece.

        2. ÖRGÜTÜN İRAN, YUNANİSTAN VE RUSYA İLİŞİKİLERİNİ GÜÇLENDİRDİ

        PKK bu eylemiyle Yunanistan’a, İran’a ve Rusya’ya birer çiçek göndermiş oldu. Böylece dolaylı ve doğrudan hamiliğini yapan ülkelerle ilişkilerini güçlendirdi.

        İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği bu saldırıyla iyice zora girdi. Türkiye, ABD ve NATO’dan biraz daha uzaklaşıp Rusya’ya yakınlaşabilir. Bu Ruslara çiçek.

        Uzun süredir adalar konusunda Türkiye ile gerginlik yaşayan Yunanistan bir de turizmde darbe yemişti. Türkiye’nin en turistik yerinde bomba patlatan PKK, bu eylemiyle Yunanistan’a çiçek göndermiş oldu.

        Uzun süredir Türkiye’nin Azerbaycan, Ermenistan politikalarından, İran içindeki olaylara dolaylı desteğinden rahatsız olan İran, Erdoğan ve Hakan Fidan’ı medyasında hedef gösterecek kadar ileri gitti.

        İran medyası bu saldırıyı çok geniş şekilde gördü. Bu da İran’a çiçekti.

        2. HDP VE SİYASETE YENİDEN MÜDAHİL OLDU

        PKK terörden uzaklaşmak isteyen başta Selahattin Demirtaş olmak üzere, HDP’li bazı yöneticilerden rahatsızdı. Duran Kalkan açıktan bu isimleri tehdit etti. Ancak AK Parti’nin HDP ziyareti, Demirtaş’a ailesini ziyaret izni HDP’nin merkez siyasete daha fazla ısınmasına neden oldu. Bu saldırıdan sonra (kınamasına rağmen) HDP ile kimse görüşmek istemeyecektir. Nitekim aynı gün Perinçek HDP’yi hedef gösterdi ve hükümetin HDP ile görüşmesini eleştirdi.

        Böylece PKK’nın istediği gibi HDP yalnızlaşacak, ötekileştirilecek, olağan siyaset yapamayacak ve PKK’ya muhtaç olacak.

        4. PKK ŞİDDETTEN İNSAN DEVŞİRECEK

        PKK uzun süredir Türkiye içinde insan devşiremiyordu. Dağa çıkan genç sayısı neredeyse sıfırlandı. Şimdi bu saldırıdan sonra PKK’ya, HDP’ye ve Kürt kimliğine karşı büyük bir nefret dalgası oluşacak. Bu da Kürt milliyetçiliğini tetikleyecek.

        PKK, “Biz yapmadık bu eylemi ama bakın yine Kürtleri suçluyorlar, çünkü Kürtlerden nefret ediyorlar” diye propaganda yapacak. Hem sempatizan, hem örgüt elamanı kazanması bu milliyetçi ortamda kolaylaşacak.

        EYLEM SEÇİMLERE YÖNELİK DEĞİL

        Kısacası bu eylem birçok açıdan PKK’ya yarıyor.

        Örgütler eylem yaptığı sürece var olur, taraftar bulur, yurt dışı destek alırlar.

        Unutmayalım örgüt liderlerinden Duran Kalkan Nisan ayındaki bir konuşmasında “Eylemleri çok değişik yol, yöntemlerle yapacağız, farklı alanlarda yapacağız ama her yer eylem yeri, her an eylem anı olacak… Örgütü yok edemeyecekler”demişti.

        Örgüt sivillere yönelik bu eylemi reddetmek durumunda tabii ki. Netice terörist de olsa sivil öldürmekle övünülmeyeceğini bilir.

        Bu eylemin seçimlere yönelik olduğu iddiası tamamen mantık dışı geliyor bana. 7 ay önceden seçimleri etkilemek için sivillere yönelik eylemi hangi akılsız yapabilir?

        Ayrıca güvenlik birimleri ilişki ağını çözmüş ve PKK ile irtibatı somut şekilde tespit etmiş durumda.

        Bu eylemin PKK ya da PKK fraksiyonlarının birinin yaptığına dair şahsen şüphem yok.

        Diğer Yazılar