Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Geçmişi her iktidar sahibi erkeğin peşini bir gün yakalayacak herhalde. Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’un 2018’de şirketi SpaceX’in özel jetinde bir uçuş görevlisine tacizde bulunduğu iddiası dün Twitter’da en çok konuşulan başlıklardan biriydi. Musk bugünlerde Twitter’ı satın almaktan vazgeçmenin peşinde, türlü bahaneler uyduruyor. Ama gerçekten Twitter’ı satın alsaydı bu haber böyle kolaylıkla önümüze düşer miydi?

        Taciz iddiası bir sosyal medya yalanı değil, aksine güvenilir Business Insider sitesinin mağdurun yakın arkadaşıyla konuşarak yaptığı bir haber. Bugüne kadar #MeToo hareketi pek çok güçlü erkeği devirdi ama iş ilk kez Elon Musk’a uzanıyor. Üstelik bu olayı kapatması için uçuş görevlisi kadına 250 bin dolar verildiği ve konuşmaması için özel sözleşme yapıldığı da ortaya çıktı. Musk olayın anlatıldığı gibi olmadığını iddia ediyor, ama ne şirketten ne de kendisinden karşı bir açıklama var. Onun yerine suçüstü yakalanan pek çok erkek gibi kendisine komplo düzenlendiğini iddia ediyor.

        ÇOK FAZLA AYRINTI VAR

        Business Insider uçuş görevlisinin ve arkadaşının adını biliyor ama kimliklerini korumak için açıklamıyor. Zaten uçuş görevlisinin SpaceX’le tazminat aldıktan sonra bu konuda konuşmaması için yaptığı sözleşme var ama avukatı arkadaşının basına konuşmasında bir sakınca olmadığını söylüyor. Arkadaşı da başka kadınların da bildiklerini açıklaması ve Musk’ı ifşa etmeleri için basına konuşmaya karar veriyor. İddialar epey ayrıntılı. SpaceX’in özel uçağında Londra’ya giderken Elon Musk uçuş görevlisinden kendisine masaj yapmasını istiyor. Uçağın ayrı bir bölmesine geçip hazırlanıyor. Kadın içeriye girdiğinde Elon Musk’ı üzerinde sadece bir havluyla buluyor. Normalde de masaj çıplak yaptırılır, burada şaşılacak bir durum yok. (Türkiye’de muhafazakar iklimin getirdiği bir tuhaflık hamamlarda ve spa’larda verilen garip, sentetik bir iç çamaşırı.) Masaj çıplak olunduğu gibi zaman zaman erkeklerin masaj sırasında istem dışı sertleşmeleri de alışılmadık bir durum değil. Masaj yapanların böyle bir sürü hikayesi vardır. Ama Elon Musk daha masaj başlamadan sertleşen cinsel organını kadına gösteriyor, uçuş görevlisini isteği dışında elliyor, hatta onunla birlikte olması karşılığında at armağan edeceğini söylüyor.

        Uçuş görevlisi teklifini reddettikten sonra çalışma saatleri azalıyor, bir süre sonra da iş bulamıyor. İnsan kaynaklarına şikayette bulunduğunda da 250 bin dolara konu kapatılıyor.

        Tıpkı Johnny Depp olayında olduğu gibi Elon Musk’ın da sorgusuz-sualsiz yanında duracak bir kitlesi var. Bu yüzden bu uçuş görevlisinin de tapındıkları Musk’ı karaladığını iddia edecekler. (Elon Musk’a tapınanlara hatırlatma: 200 milyar dolarından size bir kuruş bile koklatmayacak.) Erkekler kulübünün ilk hamlesi de her zaman olduğu gibi kadını suçlamak olacaktır. “Madem şikayet edecek, neden Elon Musk’a masaj yapıyor?” diyenleri duyar gibiyim.

        O durumu da açıklıyor uçuş görevlisi. SpaceX’in şirketin üst düzey çalışanlarına sunduğu teşviklerin arasında masaj hizmeti de yer alıyor. Şoförlü araba, çocukların okul parasını ödemek, şirketin kredi kartını kullanmak gibi SpaceX’te yönetici olunca bir de masaj yaptırabiliyorsunuz. Uçuş görevlisine de bir çalışanı masaj kursuna gitmesini, sertifika almasını, böylece şirkette yükselebileceğini öğütlüyor. “Belki Elon Musk’a da masaj yaparsın,” deniyor hatta. Kadın da kendi boş vakitlerinde, parasını kendi cebinden ödeyerek masaj kursuna yazılıyor, sertifika alıyor. Daha evvel başka çalışanlarının da tacizden şikayet ettiği, hatta kimilerinin bu yüzden istifa ettiği SpaceX’te bu üst düzey yöneticiler özel jetle kıtalararası uçarken belli ki uçuş görevlilerinden başka hizmetler de talep ediyor.

        SİYASİ KOMPLO İDDİASI

        Elon Musk çok zeki bir adam. Birkaç gün önce bundan böyle Cumhuriyetçi Parti’ye oy vereceğini açıklamıştı. Çünkü Demokratlar’ın sendikaların çok fazla sözünü dinlediğini, Cumhuriyetçiler’le daha iyi iş yapılabildiğini (yani zengin olunabildiğini) iddia ediyor. Trump’ın ilk yaptığı işlerden biri zenginlerden alınacak vergileri indirmekti, Biden’dan ilk beklenense ultra-zenginlerin daha fazla vergi vermelerini sağlamak.

        Demokrat Parti’de büyük teknoloji şirketlerinin dağıtılmasını, bölünmesini, tekelleşmenin önlenmesini isteyen çok kuvvetli bir damar da var. Mark Zuckerberg’in de korkulu rüyası şirketini satmak zorunda bırakılma ihtimali. Elon Musk’ın da herhangi bir denetimden, hatta vergi vermekten hoşlanmadığı ortada. O yüzden yeni dönemde Cumhuriyetçilerle iş yapmak istiyor. Şimdi, oyununu açıkladığı için kendisine yönelik politik saldırıların başladığını iddia ediyor. Ona göre bu taciz haberinin altında yatan bu. Tipik Trump söylemi bu.

        Elon Musk tıpkı Trump gibi her şeyi—vergi ödememe, dünyayı yönetme, kadınları taciz etme—yapabilme hakkı olduğunu düşünüyor. Ne yaparsa yapsın yanına kar kalacağını biliyor. Yanına kar kalmayacakmış gibi görünen durumlardaysa “siyasi saldırı” açıklaması son derece kullanışlı.

        Boşandığı eşinin kendisine tecavüz ettiğini iddia ettiği Trump gibi Elon Musk da servetinin bir kısmını geçmişte mağdur ettikleri kadınları susturmak için harcadı. Şimdilik sadece bir kadın. Ama haberler hiçbir zaman tek bir kadınla sınırlı kalmaz. Ortada uçuş görevlisine ödenmiş 250 bin dolar var. Bu bir siyasi iş değil, Elon Musk’un bizzat kendi cebinden çıkan sus payı.

        Diğer Yazılar