Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Türkiye "Zeytin Dalı Harekatı": Özgür Suriye Ordusu birlikleri 'Afrin'e kapsamlı operasyon başlattı'

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesine Cumartesi günü paşlattığı "Zeytin Dalı Harekatı" adı verilen operasyon sürüyor. Anadolu Ajansı (AA) Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin bölgesine girerek geniş kapsamlı operasyon başlattığını bildirdi.

        TSK, "Zeytin Dalı Harekatı" adı verilen operasyonda ilk gün 7 bölgede tespit edilen 108 hedefin vurulduğunu, 72 uçağın da üslerine döndüğünü açıklamış, Başbakan Binali Yıldırım da hava unsurlarıyla başlatılan operasyon için "Pazar günü itibarıyla gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir" ifadelerini kullanmıştı.

        Başbakan Yıldırım'ın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Afrin'e operasyonun sahada fiilen başladığını ve bunu Menbiç'in takip edeceğini söylemişti.

        Hava saldırılarında hedeflerin neredeyse tamamına yakınının tahrip edildiğini ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

        #resim#364752#- AFP

        "Türkiye Cumhuriyeti'nin hedefi asla ve asla Suriye'nin toprak bütünlüğüne halel getirmek değildir. Yapılan iş; güney sınırımızdan, Suriye'nin kuzeybatısından son 3 yıl içerisinde ülkemize ve Fırat Kalkanı sahasına yapılan tacizleri ve buradaki kayıpları, ayrıca sınır illerimizde yaşayan sivillere yönelik atakları, terör faaliyetlerini ortadan kaldırmak.

        "Bunun yanı sıra da Afrin'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi terör örgütlerinin baskısından, zulmünden kurtarmak bu harekatın önemli hedeflerinden bir tanesidir."

        Öte yandan TSK'dan yapılan yazılı açıklamada harekatın planlama ve icrasında "sadece teröristlerin hedef alındığı", sivillerin zarar görmemesi için dikkat ve hassasiyet gösterildiği vurgulanmıştı.

        Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ise harekatta sivillerin yaşadığı bölgelerin de hedef alındığını öne sürdü.

        Reuters haber ajansına konuşan YPG Sözcüsü Birusk Haseke 6'sı sivil 3'ü savaşçı 9 kişinin öldüğünü, 13 sivilin de yaralandığını iddia etti. Haseke'ye göre ölenlerden 2'si Kadın Savunma Birlikleri'nden (YPJ).

        Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce ise Zeyin Dalı Harekatı'nın "kaygıyla" karşılandığını ve gelişmelerin dikkatle takip edildiğini açıkladı. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, taraflara karşılıklı olarak "itidal" çağrısı yapıldı.

        ABD'den harekata yönelik ilk açıklama ise Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway'den geldi. Adrian Rankine-Galloway yaptığı yazılı açıklamada, ABD liderliğindeki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü karşıtı koalisyonun Afrin'de herhangi bir operasyona katılmadığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ