Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama ve Medvedev'den tarihi anlaşma

        Rusya ve ABD, 1991 yılında imzalanan ve 20 yıldır yürürlükte bulunan stratejik silahlarda indirim anlaşmasının (START-1) yerini alacak yeni START-2 anlaşmasını imzaladı. Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da gerçekleşen törende Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama yeni anlaşmayı parafe etti. START-2'ye göre Soğuk Savaş yıllarında 40 bini bulan nükleer başlıklar, artık 1550 seviyesine ve fırlatma sistemleri de 800'e çekilecek.

        Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya isteyen Obama ve Medvedev'in hedeflerine bir adım daha yaklaştıkları kaydediliyor. Yeni anlaşma ABD'nin İran ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini durdurmaya yönelik girişimlerinde elini güçlendirirken, özellikle terörist grupların nükleer silahlara sahip olmalarını engelleyecek önemli adımlar atılmasına imkân sağlayacak. Obama, 12-13 Nisan'da Washington'da 40'tan fazla ülke liderinin katılımıyla gerçekleşecek nükleer silahsızlanma zirvesine eli güçlü olarak çıkacak.

        Obama'nın ilk dış politika başarısı olarak görülen yeni anlaşma, Rusya açısından Soğuk Savaş yıllarının sona ermesi ve Batı ile ortak güvenlik çatısında yer alma çabasının önemli bir adımı olarak görülüyor.

        Rusya Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Mihail Margelov basına yaptığı değerlendirmede anlaşmanın hem Rusya hem de ABD'nin ortak zaferi olduğunu söyledi. Margelov, "ABD ve Rusya ortak bir zafer kazandı. Yeni silah yarışları istemiyoruz" dedi.

        YENİ ANLAŞMADA İKİ SORUN

        Yeni anlaşmada müzakerelerin bir yıldan daha uzun sürmesine neden olan füze kalkanında, Moskova'da endişeler tamamı ile giderilmiş değil. ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton yeni anlaşmanın nükleer saldırı silahlarında indirimi öngördüğünü, füze kalkanı ile ilişkili olmadığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önceki gün basına yaptığı açıklamada START-2'nin mevcut durumu ile ülke güvenliği açısından tehdit oluşturmadığını; ancak, ABD füze kalkanı projesi ile dengeyi bozarsa ve Rusya'nın stratejik gücü olumsuz etkilenirse, Moskova'nın da anlaşmadan çekileceği uyarısında bulundu.

        Anlaşma ile ilgili ikinci sorun ise parlamentolardan onay sürelerinin gecikme ihtimali. Kommersant gazetesine göre ABD Başkanı Obama'nın anlaşmayı Senato'dan geçirebilmesi içinsekiz Cumhuriyetçi senatörü ikna etmesi gerekiyor. Silah şirketlerinin lobi çalışmaları ve yaklaşan Senato seçimleri de göze alındığında süreç uzayabilir. Anlaşmaların eş zamanlı olarak parlamentolardan onaylanmasını isteyen Rusya parlamentosu da bu sürede beklemede kalacak. Bir diğer senaryo da, Rusya'nın Nisan sonunda anlaşmayı parlamentonun onayına sunacağı ve Obama'nın elini güçlendireceği yönünde.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ