Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk polisi, Kırgızistan'da barışı koruyacak

        Ankara iç çatışmaların yaşandığı ülkenin güneyine polis gönderiyor. Türk polisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulacak güvenlik birimi kapsamında görev yapacak. Diplomatik kaynaklar Kırgızistan'dan gelen talep üzerine Türk polisinin görevlendirildiğini belirterek kardeş ülkeye her türlü desteğin verilmeye devam edileceğini bildirdi.

        Zaman gazetesinin haberine göre; AGİT bünyesinde görevlendirilecek güvenlik birimi kapsamında Türkiye'den de polis gelmesini isteyen Kırgızistan'a Ankara olumlu cevap verdi. AGİT karargâhında ülkenin güneyine gönderilecek polis gücünün oluşturulmasıyla ilgili sürecin başladığını söyleyen Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyit Ubukeyev, bölgeye Rusça bilen polislerin yanı sıra Türkiye'den de polis gelmesini istediklerini ifade etmişti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında 10 Haziran'da başlayan, 500 bin dolayında insanın yerinden olmasına ve 380'e yakının da ölmesine sebep olan etnik çatışmalar üzerine AGİT'ten destek istemişti. Kazakistan'ın başkanlık yaptığı AGİT de bu ülkeye polis gücünün konuşlandırılmasına karar vermişti. Bu çerçevede polis gücünün oluşturulma sürecinin başladığını belirten Ubukeyev, "Bölgede görev yapacak polis birliğinin temsilciliğine Kırgızistan'la ilgili deneyime sahip, yerel örf ve âdetleri bilen birisinin atanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Ubukeyev, Türkiye ve Rusya'dan gelecek polislerin bu özelliklere sahip olduğunu işaret etmişti.

        Diplomatik kaynakların verdiği bilgide Tük polisinin AGİT Polis Danışma Grubu bünyesinde Kırgızistan'da görev yapacağını açıkladı. Söz konusu grupta görev alacak toplam 34 polisin 16'sı Türk olacak. Grubun başkan yardımcısı bir Türk polis yetkilisi olacak. Polislerin en kısa sürede Kırgızistan'a gitmesi bekleniyor. Türk polisi AGİT'in Gürcistan, Azerbaycan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Avusturya misyonlarında, Avrupa Birliği polisinin Bosna-Hersek ve Kosova misyonlarında, Birleşmiş Milletler'in ise Doğu Timor, Fildişi Sahilleri, Haiti, Kongo, Kosova, Liberya, Sudan, Sudan-Darfur ve Burundi misyonlarında görev yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ