Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran meydan okuyor

        Ülkenin güneyindeki Buşehr'de bulunan reaktöre yakıt yüklenmesinin bir haftada tamamlanacağı belirtiliyor.

        Rusya, İran'la santralin kurulmasıyla ilgili 1 milyar dolarlık sözleşmeyi 1995'te imzalamış, ancak reaktörün inşasını defalarca ertelemişti.

        1000 megawattlık hafif su reaktörünün inşa projesi ilk olarak 1970'li yıllarda Şah yönetimi döneminde ortaya atılmış, 1974'te Almanya'nın Siemens firmasıyla anlaşma imzalanmış, ancak firma, 1979'daki İslam Devrimi üzerine projeden çekilmişti.

        Daha sonra Arjantin, İspanya ve diğer bazı ülkelerle reaktörün inşası için sonuçlanmayan anlaşmalar imzalanmış, nihayetinde proje Rusya tarafından devralınmıştı.

        İran'ın nükleer silah üretmesinin önüne geçmeye çalışan 6 ülkeden biri olan Rusya, Buşehr projesinin İran'ı işbirliğine ikna etmek için önemli olduğunu iddia ediyor.

        DİRENİŞİN SEMBOLÜ

        İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı nükleer santrale yakıt verilmesini halkının ülküsüne ulaşmasındaki sabırının ve direnişinin sembolü olduğunu söyledi.

        AHMEDİNEJAD: BUŞEHR NÜKLEER SANTRALİ ÖLÇEĞİNDE 20 YENİ NÜKLEER SANTRAL YAPACAĞIZ

        İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, nükleer enerji faaliyetlerinin süreceğini ve ülkenin nükleer enerjiye gereksinimi olduğunu belirtti.

        Buşehr nükleer santrali ve yapılması planlanan diğer santraller için yakıtın gerekli olduğunu kaydeden Ahmedinejad, güven sorunu nedeniyle yakıtı satın almak yerine yurt içinde üreteceklerini kaydetti.

        ''ABD ve Avrupa, bugün İran'a benzin satışını yasaklamış, halbuki benzin nükleer bir yakıt değil'' ifadesini kullanan Ahmedinejad, ''Açıkça söylemek gerekir ki, biz onlara güvenmiyoruz'' dedi.

        Ahmedinejad, artan enerji talebini karşılamaya yönelik olarak, ''Buşehr nükleer santrali ölçeğinde 20 yeni nükleer santral yapacağız'' diye konuştu.

        Tahran yönetimi, nükleer santrallerde kullanılacak yakıt için 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşa edileceğini de bildirmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ