Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore: Gerekirse yine ateş açarız

        Kuzey Kore, "kendini korumak için, gerekirse yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildirdi.

        Kuzey Kore hükümeti yayımladığı yazılı açıklamada, Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasından, Güney Kore'nin sorumlu olduğunu, Güney Kore askeri güçlerinin, iki ülke arasında tartışmalı sularda yaptığı bir tatbikat sırasında Kuzey Kore'ye çok yakın bir adadan ateş açtığını belirtti. Açıklamaya göre, söz konusu ada, iki Kore'nin de görüş alanına giriyor.

        Kuzey Kore'nin kendini kontrol etmek için "insanüstü bir çaba" harcadığı belirtilen açıklamada, Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasına büyük önem verdiğini ama nefsi müdafaa için Kuzey Kore topçu bataryalarının yine ateş açmaya hazır olduğunu vurgulandı.

        "ABD DE SORUMLU"

        Kuzey Kore hükümeti, Salı günü gelişen ve iki Kore arasında gerginliği artıran olayda ABD'nin de sorumluluk payı bulunduğunu bildirdi.

        Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA tarafından yayımlayan mesajında, Kuzey Koreli üst düzey askeri bir yetkili, Çin ve Kore Yarımadasını ayıran Sarıdeniz'in ''bir barut fıçısı'' haline geldiğini, çatışma riskinin hep yüksek olduğunu, bu durumdan da ABD'nin sorumlu olduğunu belirtti.

        Üst düzey askeri yetkili mesajında, "ABD sorumlu, çünkü iki Kore arasındaki savaşın bitiminde (1950-53), iki Kore'yi ayıran sınır çizgisini tek taraflı olarak çizen ABD'nin ta kendisidir" ifadesini kullandı.

        Yetkili mesajında, "Böylece, ABD Salı günkü karşılıklı ateş açılma olayındaki sorumluluğundan kaçamaz" vurgusu yaptı.

        GÜNEY KORE SAVUNMA BAKANI İSTİFA ETTİ

        Güney Kore Savunma Bakanı Kim Tae-young, Kuzey Kore'nin, güneye ait bir adaya saldırısının ardından istifa etti. Bakan'ın, Kuzey Kore saldırısına verilen karşılıkla ilgili eleştiriler üzerine istifa ettiği bildirildi. Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak'ın, bakanın istifasını kabul ettiği açıklandı.

        Hükümet tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Li'nin, adadaki asker sayısını artırma sözü verdiği de kaydedildi.

        GÜNEY KORE'DEN ASKERİ GÜÇ TAKVİYESİ

        Güney Kore'nin Sarıdeniz'de yer alan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adasında bulunan askeri güçlerini takviye edeceği bildirildi.

        Güney Kore Devlet Başkanlığının üst düzey sözcüsü Hong Sang-Pyo yaptığı açıklamada, "Sarıdeniz'de, Güney Kore'nin kuzeybatısında bulunan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adamızda konuşlandırılmış askeri birliklerimizi belirgin bir şekilde güçlendireceğiz" dedi.

        Sözcünün bu açıklamasını, Kuzey Kore hükümet yetkililerin, "Kuzey Kore'nin, gerekirse kendini korumak için, yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildiren yazılı açıklamasından sonra yaptığı belirtiliyor.

        ÇİN: HER TÜRLÜ ASKERİ TAHRİKE KARŞIYIZ

        Çin Başbakanı Ven Ciabao, Kore Yarımadasında tırmanan gerginliğin ardından, ülkesinin "her türlü askeri tahrike" karşı olduğunu beyan etti.

        Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret eden Başbakan Ven Ciabao'nun sözleri, Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuna aktarıldı.

        Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamasında Ven, Çin'in kararlı bir şekilde, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasından yana olduğunu belirtti.

        Şu an ki durumun "karanlık ve karmaşık" olduğunu kaydeden Ven, tarafların çok itidalli davranmaları, uluslararası camianın da gerginliği azaltmak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğinin altını çizdi.

        Ven, istikrarı korumanın en iyi yolunun Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması hedefleyen altılı görüşmelere yeniden başlamak olduğunu savundu.

        ABD VE GÜNEY KORE'NİN TUTUMU ÇELİŞKİLİ

        Çin basını, Kore Yarımadasındaki gerginlikle ilgili olarak ABD ve Güney Kore'yi eleştirdi. İngilizce yayımlanan Global Times gazetesinin yorumunda, "ABD ve müttefiklerinin, Çin'den Kore Yarımadasında etkin rol oynamasını isterken çelişkili davrandıkları" ileri sürüldü.

        "ABD ve Güney Kore basınının yoğun Çin karşıtı duygular içinde olduğu" belirtilen yorumda, "bu ülkelerin bir yandan Kuzey Kore'ye baskı yaparken Çin'in de kendi yanlarında yer almasını, diğer yandan da Çin'in Pyongyang yönetimi üzerindeki özel etkisini kullanmasını istedikleri" ifade edildi. Yorumda, "bunun, bu ülkelerin ben-merkezci düşünceleri ile Kuzey Kore sorununun çözümüyle ilgili yetersizlikleri arasındaki çıkmazı yansıttığı" görüşüne yer verildi.

        "Çin'in dış politikasının temel ilkelerinden birinin Kore Yarımadası ve civarında istikrarın korunması olduğu" kaydedilen yorumda, "Pekin yönetiminin Kuzey Kore ile ilişkilerinde bu ilkeye aykırı davranmadığı ve Güney Kore ile ilişkilerinde de bu ilkeyi uyguladığı" belirtildi.

        Kuzey ve Güney Kore arasındaki son çatışmadan sonra ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikat kararı aldıkları hatırlatılan yorumda, "Belki Seul yönetiminin Kuzey Kore konusunda ABD ile ittifaka başvurmaktan daha iyi bir seçeneği yok, ancak gerçekler ABD ile ittifakın kendi güvenliğini garanti edemediğini gösterdi" denildi.

        Dünya alarmda; o soya fabrikasında

        Dünya, Kore gerginliği yaşarken Kuzey Kore lideri Kim, saldırı sonrasında veliahtıyla soya sosu fabrikası gezdi.

        Dünya teyakkuza geçerken, Kuzey Kore'nin çılgınlıklarıyla meşhur lideri Kim Jong-il, halef gösterdiği küçük oğlu Kim Jong-un ile birlikte saldırıdan saatler sonra başkent Pyongyang'da bir soya sosu fabrikası ile bir tıp okulunu gezdi.

        G. Korelilerin çoğu da saldırıyı Twitter'dan öğrendi

        Ülkelerinin askeri ve teknolojik üstünlüğüne güvenen başkent Seulluler çatışmayı adada yaşayanların Twitter hesaplarından izlediler. Özellikle gençler, "Daha sert karşılık verilmeli" diyerek hükümeti eleştirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ