Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Başbakan Erdoğan, Viyana'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı Forumu'nda konuştu

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda başlayan BM Medeniyetler İttifakı 5. Küresel Forumu açılış oturumunda dinleyicilere hitap etti.

        İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

        Forumun Viyana'da gerçekleşmesinden memnuniyet duyuyorum. Biz kolay olanı değil zor olanı seçtik. Oturup izlemektense harekete geçtik. Dini ve etnik farklılıları zenginlik olarak gören topluluklar her alanda başarılı oluyor.

        Türkiye'de yeniden güç kazanacak kardeşlik düzeni başta Avrupa olmak üzere birçok bölgeye örnek olacaktır. Suriye'de modern dünya başarılı olamadı.

        İslamofobi insanlık suçu olarak kabul edilmelidir. Hiçbir semavi din terörü teşvik etmez bunu kabul edemeyiz.

        'Ötekinin kültürünü, inançlarını, hissiyatını anlamak için mücadele verilmesi gerekirken, önyargılardan hareket edilerek, ötekinin dışlandığına ve horlandığına sıkça şahit oluyoruz. Tıpkı siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi, İslamofobinin de bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır.

        BM BARIŞ İÇİN KURULMADI MI?

        Burdan sesleniyorum BM dünyadaki tüm inanç gruplarını temsil ediyor mu?

        Medeniyetler İttifakı olarak sormak istiyorum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dünyanın tümünü temsil ediyor mu? Burada üç kıtayı görüyoruz. Dini olarak bu üyeler dünyadaki tüm inanç gruplarını temsil ediyor mu? Hayır etmiyor.

        Önce Birleşmiş Milletler'in daimi üyeleri arasında ittifakı sağlamamız gerekiyor. İki üye hayır dediği için Suriye meselesi halledilemiyor. Madem dünya barışı için kurulmuştur o halde, Birleşmiş Milletler'in şiddetle reforma ihtiyacı vardır.

        Elele vereceğiz, bütün ülkeler bu işi halledeceğiz. Son olarak Filistin'in gözlemci üye sıfatıyla Genel Kurul'da onaylanması tarihi, büyük bir başarıdır. Bu bir kırılma noktasıdır. Destek olanları alkışlıyorum.

        Suriye meselesi BM Güvenlik Konseyi'nde iki ülkenin hayır demesi nedeniyle kabul görmüyor.

        BM barış için kurulmadı mı? Birleşmiş Milletlerin reforma ihtiyacı var.

        Filistin'in BM'de gözlemci ülke olması son derece önemlidir. Bu bir kırılma noktasıdır. Destek olanları alkışlıyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ