Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hükümetten ilk tepkiler

        İsrail'in yardım taşıyan Türk gemisine yönelik saldırısına tepki gösteren Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. İsrail bekleneni yaptı" diye konuştu:

        Yardım gemisine yönelik İsrail askerlerinin saldırısını Bursa'da İHA muhabirine değerlendiren Devlet Bakanı Faruk Çelik, "İsrail'i nefretle kınıyoruz. İsrail, yardım konvoyuna, insani amaçlı yapılan bu katkıya kucağını açacakken kendisinden bekleneni yaptı. Bölge halklarının, dünya halklarının, 'ben insanım' diyen herkesin bu olayı nefretle kınaması gerektiğine inanıyorum. İsrail bu nefretler içinde boğulmalı. Bu nefret duyguları çerçevesinde yönetim anlayışını mutlak suretle değiştirmeli. Yaptıklarının afedilebilir, hoşgörülür tarafı söz konusu değil" dedi.

        İsrail'in üç yıldır uyguladığı ambargoların krizin bizatihi kendisi olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "Ortadoğu'daki ve dünyadaki tüm huzursuzlukların altında İsrail devletinin bu tutumları yatmaktadır. Bölgenin normalleşmesi için İsrail'in bu tutumlardan kesinlikle vazgeçmesi gerekir. İnsan hakları onuruna uygun yaşam hakkına Filistinliler'in de ihtiyacı olduğu bilincine varmalıdırlar. Bu art niyetli tutumun, dost düşman bir kenara koyunuz, İsrail halkından da tepki göreceği inancındayım" diye konuştu.

        DEVLET BAKANI YAZICI: ''HOYRATÇA, HUNHARCA BİR EYLEM''

        Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının, ''insani özelliklerin dışında hoyratça, hunharca bir eylem olduğunu, şiddetle kınadıklarını'' kaydetti.

        Bakan Yazıcı, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, bugünün çok üzüntülü bir gün olduğunu belirterek, İskenderun'da Deniz İkmal Destek Komutanlığı'na düzenlenen terörist saldırı sonucu şu anki bilgilere göre 6 askerin şehit verildiğini, son derece üzgün olduklarını söyledi.

        Yazıcı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı konusunda ise şunları kaydetti:

        ''Gazze'de insani amaçlarla yola çıkmış, gıda maddesi taşıyan ve çeşitli ülkelerden bu konuda hassasiyet içerisinde bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, sanatçıların hatta bazı parlamenterlerin yer aldığı yardım konvoyuna maalesef İsrail yıllardır sürdürdüğü alışkanlığı terk etmediğini bir kez daha göstermiş ve gemiye fiili müdahalede bulunmak suretiyle, şu ana kadar ulaşan bilgilere göre, 10-15 dolayında kişi hayatını kaybetmiş.

        Çok ilginçtir. Ulaşan bilgilere göre saldırı açık denizlerde yapılmış. Yardım taşıyan gemide bulunan insanlar silahlı olmadığına göre, öyle biliyoruz, silahlı olmaları söz konusu olamaz. Niye bu kadar insan öldü? O da dikkat çekici. Tabii ki insani özelliklerin dışında hoyratça, hunharca bir eylem bunu da şiddetle kınıyoruz.''

        Dışişleri Bakanlığının da bu konuda gerekli açıklamayı yaptığını, temsilcilikler nezdinde gerekli girişimlerde bulunduğunu ifade eden Yazıcı, ''Hem ülkemizde hem ülke dışındaki eylemcileri şiddetle kınıyoruz'' dedi.

        MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: ''İSRAİL VAHŞETİNİ, DEVLET TERÖRÜNÜ LANETLİYORUM''

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı operasyon ile ilgili olarak, ''İsrail vahşetini, devlet terörünü lanetliyorum, kınıyorum'' dedi.

        Şimşek, 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılanlardan oluşan bir heyeti kabulünde, bugünün acılı bir gün olduğunu belirterek, Gazze'ye yardım götüren filonun saldırıya uğradığını hatırlattı.

        Bu saldırıda aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu birçok insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Şimşek, ''Ben bu vesileyle İsrail vahşetini, devlet terörünü lanetliyorum, kınıyorum. Bu aslında insanlığa karşı bir saldırı'' diye konuştu.

        Bakan Şimşek, böylesine güzel bir ziyaretin kötü bir gündemle paralel olmasına üzüldüğünü belirterek, çocuklara, ''O nedenle şarkılarını dinleyemeyeceğiz. Sadece şiirlerinizi dinleme imkanı bulacağız'' dedi.

        Şimşek, ziyaretin ardından gazetecilerin hükümetin tepkisinin ne olacağına dönük sorusu üzerine, Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli açıklamayı yaptığını, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da bir basın toplantısı düzenlemekte olduğunu bildirdi.

        Durumu yakından takip ettiklerini ifade eden Şimşek, ''Aslında bu, uluslararası karasularda yapılan bir devlet terörü. Biz insanlığa karşı yapılan bu müdahaleyi lanetliyoruz, kınıyoruz'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ