Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Çekiciler ne kadar güvenli?

        PINAR TARCAN / GAZETE HABERTÜRK

        Yol kenarlarına, kaldırımlara, otobüs duraklarına park edilen araçların trafik ekipleri tarafından çekilirken zarar gördüğü hep konuşulur, tartışılır. İstanbullu sürücüler, bu konuda hep şikâyetçidir. Ancak bu sorun son bir haftadır gündemin ilk sıralarında... Zira Şişli’de yaşanan bir araç çekme kazası çekicilerin güvenliğini bir kez daha tartışmaya açtı...

        ‘ÖNLEM ALINMADI’

        Şişli Polis Hizmetleri Geliştirme ve Destekleme Derneği İktisadi İşletmesi’ne ait bir çekici, Veyis Ateş adlı TV spikerinin aracını bulunduğu yerden kaldırmaya çalışırken 3 metre yüksekten yere düşürdü. Betona çakılan araç, büyük hasar gördü. Neye uğradığını şaşıran Ateş, trafik ekiplerinin herhangi bir güvenlik önlemi almadan aracını çektiğini iddia etti ve tazminat davası açacağını söyledi. Peki böyle bir durumda zararı kim karşılıyor, araç sahiplerinin ne yapması gerekiyor? İşte bu soruları uzmanına sorduk.

        ‘TAZMİNAT KAZANILIR’

        Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Avukatı Şerife Bayar, çekicinin, aracın emniyetini sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Emniyet Müdürlüğü’nün bağlı olduğu makam olan İçişleri Bakanlığı da sorumludur. Bunun gibi durumlarda maddi tazminat davası açıldığı takdirde kazanılma olasılığı yüksektir. Araç yere düştüğünden beri oluşan bedel kaybı da talep edebilir.”

        5 AY ÖNCE GENELGE YAYINLADI

        “Park yasağı, araçların çekilmesi” gibi konularda yaşanan keyfi uygulamalarla ilgili İçişleri Bakanlığı 1 Mayıs 2011’de bir genelge yayınlanmıştı. Genelgede, “Ekipler, yasağa uymayan aracı çekmek yerine, ihlali fotoğraflayarak plakasına ceza kesecek. Sadece araç tehlike oluşturunca otoparka çekilecek. Güvenlik bakımından tehlike oluşturmayan araç parka çekilmeyecek” denmişti.

        İŞTE PARKA ÇEKME NEDENLERİ

        Bakanlığın genelgesine göre şu durumlarda araç çekilebilir...

        - Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay duraklarına,

        - Yaya kaldırımı ve geçitlerine,

        - Okul geçitlerine, hastane, sağlık kuruluşu giriş-çıkışlarına,

        -Kavşak içlerine, tünel girişlerine, köprü girişleri ve üzerine, engellilerin araçları için ayrılmış yerlere park etmiş araçlar çekilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ