Türkiye’de varis hastalığından etkilenen 10 milyon kişi olduğu belirtiliyor. Araştırmalara göre ise Türkiye’de 20 ila 70 yaş arasındaki kadınların yüzde 55’inin varislerden şikayetçi olduğu ifade ediliyor. Karşılaşılan varis hastalığına bağlı olarak, gelişen varis yaraları ise hastalar için ciddi sorunlar yaratıyor.
Bu anlamda varis yaralarının oluşumlarına ve tedavi yöntemlerine değinen Yara Bakım Koordinatörü Deniz Yahcı, varis yaraları hakkında bilinmesi gereken tüm ayrıntıları özetliyor.
Türkiye’de varis hastalığının görülme sıklığı nedir?
Bacak varisleri muayenehane pratiğinde en sık karşılaşılan damar hastalığıdır.
Yetişkin nüfusun yüzde 15-20 sini etkiler.
Ailesel geçiş oranı ırk ve bölgelere göre yüzde 60-85 arası değişir.
20-70 yaş arası kadınların yüzde 55’ i varislerden şikayetçidir.
Türkiye’de etkilendiği düşünülen kişi sayısı yaklaşık 10 milyondur, ancak kesin bir istatistik yoktur.
Varis yaraları kadınlarda neden daha fazla görülmektedir?
Kadınlarda erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görülür. Görülme nedeni ise; Hormonel yapı, doğum kontrol hapları, gebelik (özellikle çok doğum yapmış kadınlarda) ve bir nedeni de kadınların erkeklere göre daha az kas yapısına sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
VARİS YARALARI EĞER TEDAVİ EDİLEMEZSE KİŞİ AYAĞINI BİLE KAYBEDEBİLİR
Varis yaraları tedavi edilmezse bu yaralar ne gibi sorunlara yol açar?
Venöz ülserler açık yaralardır ve düzenli bir tedavi planı hazırlanmazsa iyileşmesi çok zaman alır ya da imkansızdır. Bu sürecin uzaması yarada enfeksiyon gelişmesine neden olur, yara genişler, derinleşir ve büyür. Uzun süren enfeksiyon durumu dokuları geçip kemiğe kadar ilerlemesine neden olabilir. Bu tedavi sürecini daha uzun ve sıkıntılı bir yola sokar. Kemik enfeksiyonları 3/6 ay arası antibiyotik kullanımına neden olabilir bu bile kesin bir iyileşme sağlamayabilir hatta hasta ayağını kaybedebilir.
Diğer bir olumsuzluk ise yaralar hastanın sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler ağrılar hareketlerini kısıtlar, hasta yaradaki akıntılardan ve enfekte olan bölgenin kötü kokmasından dolayı rahatsız olur ve sosyal ortamlardan kendini soyutlamaya başlar.
* Uzun süre ayakta kalmamalı yada uzun süre harekersiz oturulmamalı
* Düzenli yürüşler, egzersiz ve spor çok önemli
* Dengeli beslenmeli ve kilo alınmamalı
* Elastik (basınç uygulayan) çorap giyilmeli
* Mümkün olduğu kadar ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli
* Dolaşımı bozacak dar ve sıkı giysiler tercih edilmemeli
* Uzun uçak yolculuklarında veya konferanslarda her 35-45 dakikada bir kalkıp hareket edilmeli
* Uzun otomobil yolculuklarında her 45 dakikada bir kısa süreli yürümeye özen gösterilmeli
* Otururken bacak bacak üstüne atmaktan kaçınılmalı
* Hergün bacaklara 1-2 kez soğuk duş yapılabilir.
* Sigara kullanılmamalı
* Aşırı sıcak ortamlardan kaçınılmalı (sauna ve uzun süre güneşlenmek gibi)
VARİS ÇORAPLARI TEDAVİDE ETKİLİ MİDİR?
Varis yararları nasıl tedavi edilir?
1) Öncelikle venöz basıncı ortadan kaldırmalıyız ve varisi tedavi etmeliyiz.
Bu birçok farklı yöntem olabilir, Kalp Damar cerrahlarımız tarafından cerrahi işlem yapılabilir ya da hastaya uygun ise ve cerrahi işlem istemiyor ise Girişimsel Radyoloji ile tedavi edilebilir, lazer yapılabilir, skleroterapi yapılabilir, köpük uygulanabilir, radyofrekans uygulanabilir. Bu yöntemlerden hastaya uygun olan tercih edilir. Bazen bu yöntemlerden birkaçı bir arada da planlanabilir ve kombine bir tedavi uygulanabilir.
2-Yara tedavisi planlanır:
Yara dezenfekte edilir, ölü ve enfekte dokular temizlenir ve cildin tekrar oluşturularak yaranın kapanması sağlanır. Bu süreçte ultrasonik debridman cihazları kullanılabilir, bu sayede enfeksiyon daha hızlı yok olur ve ultrasonun etkisi ile doku beslenmesi, oksijenlenmesi artar, yaradaki oksijen kapasitesini artırmak için topikal oksijen cihazları kullanılabilir, yaranın daha hızlı kapanması için dokuyu besleyen özellikli ürünler kullanılabilir. Ve olmazsa olmaz kompresyon bandajları ya da varis çorabı mutlaka kullanılmalı.
Varis yaralarında tedavi süresi nedir?
Hastadan hastaya değişmekle birlikte süresini tahmin etmek zordur. Doğru bir tedavi planı ile yara kısa sürede iyileşebilir.
Venöz ülser tedavisinde iki amaç vardır. İlki yaranın iyileştirilmesi, ikincisi ise yaranın bir daha tekrarlanmasının engellenmesidir. İlk amaç yani yaranın iyileştirilmesi yara bakımı ve varis çorapları ya da sargılarla dıştan bası ile mümkündür. İkinci amaç olan ülserin tekrarlamaması altta yatan toplardamar sorununun çözümü ile sağlanır.
Değerli Haberturk.com okurları.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.