Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Neden uykuda çığlık atarız?

        Birçok insan uykusunda çığlık atar. Yıllardır bu sorundan muzdarip olan insan sayısı azımsanmayacak kadar çok.

        Uzmanlar, uzun yıllar boyunca her gece 7-8 kez çığlık atan insanlar dahi olduğunu belirterek, bunun 'gece terörü' yani uykuda korku olabileceğini açıklıyor.

        Gece terörü; uyku sırasında anormal hareketler veya davranışlar ile karakterize olan 'parasomni' olarak tanımlanan ve uyku bozuklukları grubunda yer alan anormal uyku örneklerinden birisidir.

        Uyku sırasında olan normal dışı durumlar olarak açıklanan parasomnilerin görülme oranı ise çok da az değildir. Yetişkinlerin yüzde 4'ü bu durumu deneyimliyor.

        İki türü bulunuyor:

        Basit davranışlar: Genellikle, uyurken tekrar eden ritmik hareketler meydana gelir, bu tür uyku halinde ayak titrer, tek ayak hızlıca sallanır.

        Karmaşık davranışlar:Bu kategoride ise uyurgezerlik, uyku ile ilişkili yeme bozukluğu ve uyku terörü yer alır.

        Bu açıdan bakıldığında insanlar geceleri uykuda bağırıyor ve dehşete düşüyorsa; karmaşık davranışlar kategorisinde yer alıyor demektir.

        Uzmanlar, parasomnininepilepsi ya da uyku bozukluğu gibinörolojik bir duruma bağlı olabileceğini belirtirken, gece terörünün de; her yaştaki kişinin günlük performansını ciddi anlamda etkilediğini vurguluyor.

        Yaşamı ciddi anlamda etkileyen bu sorun için uzman bir doktora başvurulması gerekiyor. Ayrıntılı bir klinik değerlendirme ile hastalığın tanısının netleşmesinin ardından, uygun tedavi yaklaşımlarıyla birlikte hastanın tedaviye başlaması gerekiyor.

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ