Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Lahana diyeti nasıl yapılır? Lahana diyeti listesi...

        Beyaz lahana, vitamin deposu olma özelliğinin yanı sıra sofradan eksik edilmemesi gereken bir besindir. C, B, E vitaminleriyle beraber demir, potasyum ve magnezyum minarelleri de içeren beyaz lahana, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanserden koruyor. Bu faydalarının yanı sıra lahana zayıflamak isteyenlerin de adeta gözde sebzesi durumunda...

        LAHANA DİYETİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

        Yağ yakıcı özelliği bulunan beyaz lahanadan faydalanarak, fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Diyetinizde lahanadan nasıl faydalanacağınızı merak ediyorsanız, işe gün boyu içebileceğiniz bir lahana çayı yapmakla başlayabilirsiniz. Lahanayı birçok seçenekte kullanabilirsiniz. Örneğin, lahanayı salataya koyabilirsiniz, çorbasını yapabilirsiniz. Diyet programınızı desteklemek adına hazırladığınız lahana çorbasını, salatasını veya lahana çayını gün boyu tüketebilirsiniz.

        REKLAM

        LAHANA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

        1 litre suya 6-7 yaprak lahana eklenir ve 7 dakika kaynatılır. Sonra da bu karışımı, ılıdıktan sonra süzün ve suyunu 1 gün içindetüketin. Lahana çorbası diyeti yapmak istiyorsanız ise bu diyet sayesinde güçlü yağ yakımı gerçekleşir. Ne kadar çok lahana çorbası tüketirseniz o kadar kilo verirsiniz. Lahana çorbasının kokusu size ağır gelse de tüketmeye çalışın. "Ne kadar lahana çorbası içilmeli?" diye soruyorsanız, dilediğiniz kadar tüketebileceğinizi bilmelisiniz. 7 gün boyunca yapmanız gereken lahana diyetiyle ortalama 5 kilo verebilirsiniz.

        LAHANA ÇORBASI DİYETİ NASIL YAPILIR?

        1. Gün

        Lahana çorbası diyetinin ilk gününde sadece meyve tüketin. Muzun dışında istediğiniz başka bir meyveyi yiyebilirsiniz. Meyvenin yanı sıra lahana çorbasını gün boyu yemelisiniz.

        2. Gün

        Tüm gün istediğiniz taze,pişmiş ya da çiğ sebzeyi tüketebilirsiniz. Bezelye, kurufasulye ve mısır tüketmemek şartıyla... Akşam yemeğinde büyük boy bir patates yiyebilirsiniz. Ancak lahana diyetinin ikinci günü hiç meyve yememelisiniz.

        3. Gün

        Patates dışında dilediğiniz kadar sebze; meyve yiyebilirsiniz. Lahana çorbasını yine gün boyu tüketmelisiniz.

        REKLAM

        4. Gün

        8 adet muzla beraber istediğiniz kadar yağsız süt ve lahana çorbası yiyin.

        5. Gün

        Lahana diyetinin beşinci günü 300-500 gram et, 6 adet domates tüketin. Günde en az 6-8 bardak su için. Lahana diyetinin beşinci günü lahana çorbasından en az bir kase için. Et yerine derisi alınmış tavuk veya balık yiyebilirsiniz.

        6. Gün

        Bugün patates yok, et ve sebze yiyin. Bugün de en az 1 kase lahana çorbası için.

        7. Gün

        Diyetinizin son günü de lahana çorbasını içmeyi unutmayın. Esmer pirinç, düşük kalorili meyve ve sebze tüketebilirsiniz. Alkol, diyet kola ve karbonhidratlı içeceklerlerden uzak durun.

        Lahana diyeti yaptığınız süre boyunca bol bol su için ve yürüyüş yapmaya özen gösterin.

        LAHANANIN DİĞER FAYDALARI NELERDİR?

        Lahana, C ve K vitamini kaynağı olarak mükemmel bir besindir. Ayrıca lif içeriği zenginliği kabızlık, mide ülseri, şişmanlık gibi sorunları engellemeye birebirdir. Bol miktarda Folik asid ve B6 vitamini içermekte ve oldukça düşük kalorilidir. Dr. Özgür Şamilgil değerli bir besin kaynağı lahananın zengin özelliklerini belirtiyor:

        LİF EKSİKLİĞİ

        Bu modern yaşamın getirdiği çok ciddi bir beslenme sorundur. Başta mide ülseri, baş ağrısı, sindirim sistemi kanserleri, hazımsızlık ve iştah kaybı, kabızlık gibi birçok sağlık sorunun ana nedenidir. Hatta cilt hastalıkları, egzama, erken yaşlanmayla da yakın ilişkisi olduğu bilinmektedir.Lahanadaki yoğun lif, bağırsakta su tutmaya yardımcı olur ve barsak hareketini arttırarak dışkının daha yumuşak olmasını sağlayarak dışarıya atılımını kolaylaştırır, karbonhidrat, yağ emilimini azaltarak kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı ve şişmanlığa engel olur.

        C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

        Portakaldan bile daha fazla C vitamini içeren lahana bu sayede dişeti kanamaları, dudak kenarlarında çatlama, egzema benzeri cilt hastalıkları, bağışıklık sisteminde zayıflama, sık enfeksiyon ve soğuk algınlığı, erken yaşlanma, ve depresyona karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yara iyileşmesini hızlandırır, Alzheimer benzeri sinir sistemi hastalıklarının şiddetini azaltabilir.

        KÜKÜRT EKSİKLİĞİ

        Kükürt çok yararlı bir besin maddesidir. Kükürt eksikliği mikrobik enfeksiyonların artmasına, hastalık süresinin uzamasına ve yara iyileşmesinde önemli ölçüde gecikmeye yol açabilir. Ayrıca midede ülser olasılığını ve şiddetini arttırır. Kış aylarında sirkeli lahana turşusu tüketilmesinin viral hastalıklara karşı dayanıklılığı arttırdığı bilinmektedir. Lahana, zengin kükürt içeriği sayesinde, yaralarda mikrop üremesini azaltıcı ve iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.

        KANSER ÖNLEME

        Lahana ayrıca karnabahar, ıspanak gibi turpgiller ailesi sebzelerden birisidir. Sağlık için en önemli faydalarından biri güçlü antioksidan içeriğidir. Bu, lahana ve benzeri sebzelerin kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıkların gelişiminde önemli rol oynayan, genel sağlık için de çok zararlı olan serbest radikallerin temizlemesi anlamına gelir.Çok sayıda anti-kanser bileşikleri içermektedir. Lupeol, Sinigrin ve sülforafan gibi tömör gelişimi ve kanser oluşumunu engelleyen maddeler sayesinde lahana gibi sebzelerin düzenli olarak diyete eklenmesiyle yapılan bir çalışmada meme kanserinde önemli bir azalma saptanmıştır.

        KEMİK SAĞLIĞI

        Lahana benzeri sebzeler, kemik sağlığı için en gerekli kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerin mükemmel oranlarda içeren besinlerdir.

        GÖZ SAĞLIĞI

        Lahana zengin birbeta-karoten kaynağıdır. Yaşlanmayla ortaya çıkan sarı nokta hastalığını önlemek ve katarakt oluşumunu geciktirmek için tüketilmesi önerilmektedir. Beta-karoten aynı zamanda prostat kanseri riskini de azaltmaktadır.

        KİLO KAYBI

        Lahana bol lif içeriği ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermek isteyenlerin de gözdesidir.

        KAN BASINCI

        Yoğun potasyum içeriği sayesinde kalp krizi ve felç riskini arttıran yüksek kan basıncına karşı engelleyici etkiye sahiptir.

        BEYİN SAĞLIĞI

        İçindeki K vitamini ve antosiyaninlerin varlığı zihinsel fonksiyon ve konsantrasyon açısından beyne güçlü bir destek sağlayabilir. Bunama ve benzeri sinir sistemi hastalıklarını engellemede faydalıdır. Kırmızı lahananın bu maddeler açısından çok daha zengin olduğu bilinmektedir.

        CİLT SAĞLIĞI VE ERKEN YAŞLANMA

        C vitamini, antosiyanin, kükürt, ve diğer farklı antioksidan kaynaklardan, önemli bir zenginliğe sahiptir. Cilt kırışıklıklarının, cilt renk bozukluklarının, lekelerin ve diğer birçok erken yaşlanma bulgularının engellenebilmesi sağlıklı ve genç görünüm için lahana ailesi besinlerin sıklıkla tüketilmesi önerilmektedir.

        KAS AĞRILARI

        Bazı bakteriler turşu yapımı sırasında lahana şekerini fermente ederek, kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilen maddeler oluşmasını sağlamaktadır.

        LAHANA İLE DETOKS

        Lahana, romatizma, gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları, egzama gibi hastalıklara neden olabilen zehirlerin, yani serbest radikaller ve ürik asidin temizlenmesini sağlar, yani çok iyi bir detoks maddesi gibi davranır. Bu detoksifiye etkisi yüksek C vitamini ve kükürt içeriğinden kaynaklanmaktadır.

        LAHANANIN ZARARLARI

        Lahana tiroid bezinin hormon üretimi için gerekli olan iyodu kullanmasını sağlayan enzimi bloke eden isothiocyanate denilen maddeler içermektedir. Fazla tüketimi guatr hastalığına neden olabilir. Bu madde ısıya dayanıksız olduğundan pişirmeyle ortadan kalmaktadır. Buna rağmen pişirme işleminin faydalı olan C vitamini ve benzeri maddelerin kaybına neden olduğu unutulmamalıdır. En faydalı olan yöntem, lahananın çiğ veya turşu olarak tüketilmesidir. Fazla tuzdan uzak durmak için sirkeyle hazırlanan turşu en idealidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ