Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sızıntının yaşandığı nükleer santralin bulunduğu Fukuşima'daki kelebeklerin mutasyon geçirdiği bildirildi. Sızıntı sırasında larva iken radyasyona maruz kalan kelebeklerin yüzde 12'sinin küçük kanatlar, görme bozuklukları gibi sıkıntılar yaşadığı belirlendi.

        Ryukyu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Joji Otaki, bu kelebeklerin laboratuar ortamında yetiştirilen yavrularının yüzde 18'inde de benzer problemler yaşandığını söyledi. Üçüncü nesilde ise yüzde 34'ünde benzer problemlere rastlandı. Uzmanlar, nükleer afetten 6 ay sonra bölgede topladıkları 240 kelebeğin yüzde 52'sinde anormallikler bulunduğunu kaydetti. Doç. Dr. Joji Otaki, "Fukuşima Nükleer Santrali'nde sızan radyasyon kelebek geninde değişime neden olduğu sonucuna vardık." dedi.

        HİROŞİMA GİBİ

        Japonya'nın kuzeyini geçen yıl vuran deprem ve tsunami afetinin etkilediği nükleer santrallerdeki çekirdeklerde erime yaşanmış ve Çernobil benzer bir felaket yaşanmıştı. Tokyo yönetimi, santralleri soğutmaya çalışırken bölgeyi de boşaltmıştı. Ama bu arada yaşanan sızıntı nedeniyle insanların da radyasyondan etkilendiği düşünülüyor. Bazı yorumcular, ABD'nin nükleer bomba attığı Hiroşima ve Nagasaki'de yaşananlara benzer bir durumun Fukuşima ve bölgesinde yaşanacağını savunuyor.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ