Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Modern yöntemlerle yağ dokusu cerrahisi, Op.Dr.Ümit BORATAÇ, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, liposuction , Estetik

        Liposuction, modern yağ dokusu cerrahisi yada yağ dokusuna yönelik sanatsal cerrahi işlem hatta yağ dokusu heykel tıraşlığı da olmak üzere bir çok farklı terim ve ifade ile karşılaşabiliriz.

        Liposuction,liposhape,liposculpture,lipofilling de ayni şekilde yağ dokusuna yapılan işlemleri ifade eder.

        Plastik cerrahinin günümüzde hemen hemen en sık yapılan cerrahisi bu yağ dokusuna yapılan cerrahi işlemdir. Vücudumuzun en büyük organı olan deri ve bunun altında yer alan bazen oldukça büyük miktarlara ve kilolara ulaşabilen deri altı yağ dokusu bazen oldukça sevimsiz oldukça kalın, estetik dışı görünümde olabilir ve kişiyi fazlası ile sağlıksız ve bi o kadar da mutsuz edebilir.

        Yağ dokusu heykeltraşlı veya yağ dokusu ameliyatları yağ dokusu enjeksiyonu, kontur düzeltme ve fazla çıkıntıların giderilmesi hatta bazı olgularda obez hastalara yönelik işlemlerin tamamı cerrahi bir işlemdir. Cerrahi işlem olması itibari ile öncelikle bu ameliyatı yapabilecek cerrahın yeterli bilgi beceri ve donanıma sahip olması gerekmektedir. İşin içinde cerrahi yada heykeltıraşlık olduğuna göre bu işlem bir atölyede yani uygun şartlarda uygun donanımda bir ameliyathanede yapılması gerekmektedir. Cerrahi heykeltıraşlık için gereken tüm araç gereç eksiksiz hazır bulundurulmalıdır. Hastane şartları, ekibi, ameliyathanesi, anestezi uzmanı ve hatta anestesi cihazına kadar her şey eksiksiz ve mümkünse standartların üzerinde donanımda olmalıdır. Ameliyat öncesi ve sonrası bakım, cerrahi ekip ve hastane yardımcı personeli ve hemşire kadrosu hasta memnuniyetini karşılayıcı düzeyde olmalıdır. Hasta görüşmeleri ve uygun hasta seçimi hastanın beklentileri değerlendirildikten sonra hastaya uygun olan cerrahi işlem (liposuction) ve gerekli ilave prosedürler doğru endikasyon olması şartı ileplanlanır. Liposuction yağ alma veya yağ şekillendirme dışında ayrıca yüz gençleştirme ameliyatlarında ,aşırı terleme (Hiperhitrozis) tedavisinde,jinekomastide (erkeklerde kadın tipi meme büyümesi ) ayrıca Lipofilling işlemi yapılarak yüz gençleştirme yüze ve dudağa dolgu, yağ enjeksiyonu ile meme büyütme, popo büyütme, penis büyütme ve kalınlaştırma hatta kadın genital bölge gençleştirme işlemi olmak üzere endikasyon alanları genişletilebilir. Endikasyon koyarken kişinin ruh ve fiziken sağlıklı olması şarttır, o nedenle ameliyat öncesi hazırlık ve görüşme aşamasında gerekli tüm tetkikler ve muayeneler ilave konsultasyonlar gerektiği şekilde yapılır.

        Ruh sağlığı açısından bir şüphe uyandırıyorsa veya vücut disformik bozukluk dediğimiz durum sözkonusu ise çekinmeden psikiyatri konsultasyonu istemeliyiz. Yapılacak olan işlemin kişiye kesin olarak bir düzelme ve daha iyi bir görünüm kazandıracağına inanıyorsak endikasyonumuz doğru demektir. Estetik kusurları dogru ve güvenli bir şekilde düzeltebilen liposuction ve yağdokusu cerrahisi komplikasyonları hastaya detaylı anlatılmalı ve aydınlatma eksiksiz olmalı, hastanın aydınlatılmış onan formu da imzalatılıp alınmalı ve arşivde saklanmalıdır. Fotoğraflama , işlemin her aşamasında ameliyat öncesi cerrahi sonrası erken dönem ve geç dönem resimleme eksisksiz yapılmalıdır. Yağ dokusunun cerrahisi sonuçta bir estetik işlemdir, ve mümkünse bu işlemi estetik bakış açısı ve deneyimi olan ,başka bir çok estetik girişimde gerçekleştirmiş bir plastik cerrahın yapması en doğrusudur. Bu hali ile işlemin yüksek güvenilirliği,hasta güvenliği ve yüksek hasta memnuniyetinden söz edebiliriz. Yağ dokusu cerrahisi küçük veya büyük miktarlarda lokal anestezi, sedasyon ve de genel anestezi altında yapılabilir. Bir gece hastahanede interne edilebileceği gibi interne olmadanda yapılabilir.

        Modern yağ dokusu cerrahisi işlemleri klasik yağ alma işlemi ultrasound yardımlı liposuction, vazer yardımlı lipoplasti, üçüncü hatta dördüncü jenerasyon lipoplasti, smartlipo , lazer liposuction gibi bir çok yöntemle yapılabilir, hangi yöntemin hangi hastaya daha doğru ve daha uygun bir işlem olacağına detaylı bir görüşme ve muayene sonrasında karar verilir. Hangi yöntem tercih edilirse edilsin öncelikli amaç hasta memnuniyeti hasta sağlığı ve güvenliğidir. Plastik cerrahların en sık yaptığı cerrahi işlem olması itibari ile konu çok daha özelliklidir ve gelişen teknoloji bu cerrahiye entegre olabilmektedir. Daha detaylı bilgi için doktorunuzdan görüş alabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ