Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Köprü'ye mahkeme yolu

        Ercan SARIKAYA /-AHT

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, Poyrazköy ile Garipçe arasında yapılacağını açıkladığı 3. köprü güzergahına tepkiler yükseliyor. Köprüyü 'korsan' olarak nitelendiren CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, köprünün yapılacağı güzergahı denizden inceledi. Tekin, "Köprüye biz karşıyız, halk karşı.Gerekli direnci, İstanbul halkı verecek. Önleyemezsek mahkemeye gideceğiz" dedi.

        CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, beraberindeki CHP İstanbul milletvekilleri, ilçe başkanları ve örgüt yöneticileriyle Turyol Büyük Yeşilada Teknesine binerek 3. köprü güzergahında denizden inceleme yaptı. 3. köprünün yapılması planlanan Poyrazköy-Garipçe arasında basın mensuplarına açıklama yapan Gürsel Tekin, köprünün ayaklarının yer alacağı noktaları göstererek, güzergahta değişikliğin olmadığını, yalnızca köprünün ayaklarının Sarıyer-Beykoz istikametinden Garipçe-Poyrazköy istikametine kaydırıldığını söyledi.

        "İSTANBUL'U ANKARA YÖNETİYOR"

        Köprünün ayaklarının nerede olduğunun öneminin olmadığını, asıl önemli olan bölümün Adapazarı'ndan Silivri'ye kadar olan güzergah olduğunu belirten Tekin, ''Çünkü önemli bir kısmı orman alanı ve su havzalarının olduğu bir bölge. 200 kilometrelik güzergahta ormanlık alanlar ve su havzaları nasıl korunacak? Bakan 'en az zarar' diyor. En az zararın limitinin ne olduğunu bilmiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bakan Yıldırım'a teşekkür etti, bizi üzdü. Belli ki İstanbul'u Ankara yönetiyor. Asıl soru ise bu bölgeler yapılaşmaya açılacak mı?" dedi.

        KİMSE İHTİYAÇTIR DEMİYOR

        3. köprünün planlara işlenmediğini, konunun Belediye Meclisi'ne gelmediğini anlatan Tekin, ''İstanbul'un odaları, üniversiteleri var. Hiçbir teknik adamın ya da kent bilimcilerinin 'evet' dediğini duymadım. Bütün odalara sorduğunuzda 3. köprünün İstanbul'a ciddi yük getireceği, İstanbul'un bu yükü kaldıramayacağı belirtiliyor. İstanbul mevcut yükü kaldıramazken, yeni bir nüfus yükünün yüklenmesini anlayamıyorum'' diye konuştu. Gürsel Tekin, bütün ulaşım uzmanlarının 3. köprünün yapılmasıyla İstanbul trafiğinin rahatlayacağını düşünmediğini de ileri sürdü.

        HUKUKA GİDECEĞİZ

        CHP'li Tekin, ''Bu projenin uygun olup olmaması, siyasilerin verebileceği bir karar değildir. Dünyada yapılmış 10 köprüye gidelim. Bu köprülerin yapım kararını siyasiler mi vermiş teknik adamlar mı vermiş? 3. köprüyle ilgili gerekli direnci İstanbul halkı verecektir. Bizim gideceğimiz bir tek yer hukuktur'' dedi.

        Rant oluşan bölgelerin hiçbirinde değişiklik olmadığını dile getiren Tekin, ''Silivri'de, Arnavutköy'de kimlerin arazileri var? Bunları kimler aldı açıklansın. Bu planlarla başlayan süreç içinde bu arazileri kimler almışsa ortaya çıksın'' dedi.

        WWF TÜRKİYE: TAHRİBAT SÜRECİ HIZLANACAK

        Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, 3. köprü güzergahının, İstanbul'un tarihi, doğal varlığını, kent yaşamını ve sağlıklı gelişme kararlarını olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü. Baştak açıklamasında, ''3. köprü güzergahı, İstanbul'un tarihi, doğal varlığını, kent yaşamını ve sağlıklı gelişme kararlarını olumsuz etkileyecek. Belirlenen güzergah, Kuzey Boğaziçi Önemli Bitki Alanı'nın ve Önemli Kuş Alanı'nın içinden geçiyor. WWF-Türkiye, 3. köprü ve çevresindeki bağlantı yollarının, küresel ölçekte tehlike altında bulunan ve nesli dünya çapında tehlike altında bulunan kuş türlerinin göç yolunu tehdit ettiğini belirtiyor. Hızlı nüfus artışıyla 78 metropol arasında ilk sırada yer alan İstanbul, yaşam kalitesinin giderek düştüğü, kente karakteristiğini veren dokunun ve doğanın alabildiğine bozulduğu bir süreçle karşı karşıyadır. Başta içme suyu havzalarını ve ormanları tehdit eden plansız büyüme, kentin kuzeyinde yer alan ormanları ve yeşil kuşağı tahrip etmiştir. 3. köprünün açıklanan güzergahı, İstanbul'un doğal alanlarına yönelik tahribat süreci daha da hızlandıracaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ