Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Moda çanları İstanbul için çalıyor

        ESRA ÇORUH/HT CUMARTESİ

        Moda dünyasındaki herkes gibi benim de heyecanım büyük! Evet; yıllardır bitmek bilmeyen moda haftası maratonu New York'la başlayıp Paris'le son bulurdu. Arada bir yerlerde de "eve" dönüp başka moda haftalarıyla çakışan "İstanbul" serüveninde tasarımcılara destek olmaya çalışırdık. Ama her defasında yarım yamalak organizasyonlar hevesimizi kursağımızda bırakırdı! Defilelerde yer kapma telaşı bir tarafta; biz moda yazarlarının koleksiyonları değerlendirdiği yazılar yerine olay magazin sayfalarında, podyumdaki modellerin frikik görüntüleriyle son bulurdu. Küsüp gitmeme kararı alsak da yeni sezonla birlikte "tasarımcıya destek" ruhumuz kabarıp yine aynı eziyet ve sıkıntıları yaşardık! Ama bu yıl IMG Fashion tarafından düzenlenen Fashion Week Istanbul için verilen sözler çok başka. Biz de umut son safhada. Ne de olsa İstanbul artık profesyonel ellerde. Organizasyonun New York, Berlin, Sidney, Zürih ve Moskova gibi şehirlerde gerçekleştirdiği moda haftalarına İstanbul'un eklenmesi, Türkiye'deki moda sektörünün gelişimi açısından büyük önem taşıyor... Dahası, Istanbul Fashion Week, Mercedes-Benz'in isim sponsorluğunun da açıklanmasıyla Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul adını aldı. Amaç, İstanbul'u dünya moda haritasında önce bölgesel, sonra da global bir aktör haline getirmek. Bu hedefi gerçekleştirmek adına organizasyon sahipleri önemli yatırımlar yaptı. Organizasyona sayılı günler kala IMG Fashion, etkinliğin kusursuz geçmesi için de elindeki tüm olanakları kullanıyor.

        BEKLENTİLER...

        Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul sonbahar 2013 koleksiyonları, Tophane'deki Antrepo 3'te sunulacak. 5 güne yayılacak etkinlikte gerçekleştirilecek defile (Runway) ve sunumlar (Studio) medya, perakende sektörü ve moda profesyonelleri başta olmak üzere binlerce kişiyi biraraya getirecek. Getty Images ve InDigital gibi dünyadaki en iyi fotoğraf ve video kayıt imkânları sayesinde etkinliğin görselleri ve videolarına tüm dünya basını rahatlıkla erişilebilecek. IMG Fashion, uluslararası alandaki tecrübelerini Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul'a da yansıtarak, tasarımcılara üstün bir prodüksiyon sistemi sağlayacak. Defile alanına bir alternatif sunan Studio isimli sunum alanı da önemli bir yenilik olarak göze çarpıyor. Organizasyonun bir diğer önemli yeniliği ise Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul'u uluslararası standartlara taşıyacak oturma düzeni. Bu sezondan itibaren numaralı oturma düzenine geçilecek, böylelikle davetlilerin sorunsuz bir defile izlemeleri sağlanacak. Bakalım işe yarayacak mı?

        YÖNETİCİLER NE DİYOR?

        Peter Levy: Hedef Türk tasarımcıları uluslararası arenaya taşımak IMG Fashion Worldwide Events and Properties Senior Vice President Peter Levy şunları söylüyor: "İstanbul ve Türkiye, moda ve tekstil endüstrisinde kuvvetli referanslara sahip. Hedefimiz Türk tasarımcılara gelişebilecekleri ve büyüyecekleri bir ortam yaratarak tecrübelerimizle onları uluslararası arenaya taşımak. Mercedes-Benz'in isim sponsorluğundan dolayı büyük heyecan duyuyoruz, modaya olan sarsılmaz bağlılıklarıyla bizim İstanbul ve Türk modası için gördüğümüz potansiyeli onlar da desteklemiş oldu." Wolf-Dieter Kurz: Markamızla moda arasında kuvvetli bir bağ kuracağız Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz şöyle konuşuyor: "İstanbul'da da yapılacak moda haftasına isim sponsoru olduğumuz için gururluyuz. Mercedes-Benz Fashion Week şehrin sahip olduğu moda dinamiklerine, Türk moda tasarımcıları ve markalarına dünya çapında ivme kazandıracak. Mercedes-Benz'in sofistike tasarımı ve stili düşünülünce, modayla birbirlerine kusursuz biçimde uyduklarını görüyoruz. Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul sayesinde tasarımcılar yeni müşteri kitlesiyle buluşacak, böylelikle markamız ve moda dünyası arasında daha kuvvetli bir bağ kuracağız."

        Tasarımcılara sorduk

        1 - Dünyaca ünlü markalar İstanbul'dan ilham alıyor. Peki İstanbul ve moda sizin için ne ifade ediyor? 2 - MBFWI için neler hazırladınız? Beklentiniz ne? 3 - İstanbul sizce Paris, Milano, Londra gibi bir moda başkenti olabilir mi?

        Gamze Saraçoğlu

        1- İstanbul dünya için alternatif bir moda merkezi. Duruşu, potansiyeliyle çok farklı bir dinamizmi temsil ediyor. Genç nesil ve harmanlanmış kültür yapısıyla, alternatif bakış arayan markalar için İstanbul doğru bir bağlantı noktası. 2- Bu sezon beklentiler çok daha yüksek. Bu beklenti doğrultusunda ben de koleksiyonumun yapısıyla oynamak istedim. Defilenin doğru yerlere ulaşabilmesi için koleksiyonun doğru hazırlanmış olması gerekiyor. Bu sebeple alıcı kitlesi, pazarlama teknikleri, koleksiyon yapısı ve sunumu gibi pek çok noktada yapılanmaya giderek yeni bir strateji geliştirdik. 3- İstanbul'un moda şehri olması gerektiğini düşünüyorum. Bence alternatif moda şehri kavramı çok heyecan verici... İstanbul'un alternatif moda şehri olmasını daha çok tercih ederim.

        Mehtap Elaidi

        1- İstanbul, herkes için Doğuyla Batı'nın biraraya geldiği optimum nokta. Şehrin kolektif kültürel yapısı ve hızla gelişen sosyal yaşam, İstanbul'u alternatif yaşam tarzı sunan bir nokta haline getiriyor. Doğu'nun mistisizmini Istanbul üzerinden yorumlayarak ilham alanlar da var, Doğu ile Batı arasındaki köprü olma durumundan etkilenenler de... İstanbul modası da şu aralar ilgiyle izleniyor. 2- Sonbahar-kış 2013-2014 koleksiyonumda azlığı savunan bir noktadan yola çıktım. 1900 adlı filmdeki bir replik bu anlamda beni çok etkiledi. Ortaya sade şıklığın hissedildiği bir koleksiyon çıktı. 3- İstanbul; Paris, Milano, Londra gibi olmak zorunda değil, bence alternatif bir moda noktası haline gelecek. Hem tasarımcı yapısı olarak hem coğrafi durumu göz önüne alınarak hem de arkasındaki tekstil sektörünün birikimi ve deneyimi düşünüldüğünde İstanbul dolu bir paket.

        Elif Cığızoğlu

        1- İstanbul, doğup büyüdüğüm, işimi kurduğum ve yaşadığım şehir. İçerisi de çok farklı ikilemlikleri ve çoklukları barındırıyor. Hızlı değişen, koşturmalı, bazen hüzünlü, bazen eğlenceli... Moda ile İstanbul benim için aynı şeyleri ifade ediyor. 2- Defilelerimi Pera Palace'da gerçekleştireceğim. Markamı biraz daha güçlendirmeyi hedefliyorum. 3- İstanbul'un şu an moda başkenti olması zor. Sonuçta bu şehirler 100 yıldır bu organizasyonları yapıyor. Ama bu bir süreç, biz de bu sürecin içerisindeyiz.

        Özgür Masur

        1- İstanbul çok büyülü bir şehir ve markaların buradan ilham alması doğal. İstanbul ve moda iç içe ve bu fark ediliyor artık. 2- Hazırladığım her koleksiyon, benim için farklı değerler taşır. Uzun zamandır Özgür Masur'la bütünleşen lale figürü bu koleksiyonumda da başka bir şekilde kendini gösteriyor. MBFWI'daki kapanış defilesinin sorumluluğu bende. Bu çok özel bir heyecan, bunu için çok özel bir ekip çalışması yaptık. 3- IMG'nin MBFWI'ya çok şey kattığına inanıyorum. Avrupa ülkelerindeki kadar kemikleşmiş moda haftaları gibi olmasa da Doğu ülkelerinin ciddiye alınacağı, önemli moda haftalarından biri olabileceği inancındayım.

        Songül Cabacı

        1- İstanbul tarih ve güzelliğin sembolü... İlham alınmaması mümkün değil. Dünya için yepyeni bir nefes, böyle güzel topraklarda gelişen tasarımları merak içerisinde izliyorlar. 2- Bu sezon, "sound of my voice"u sunuyorum. Koleksiyonda kaşmir, deri ve ipek var. Kaşmir ceket ve kabanlar, deri lazer garnileriyle göz dolduracak. Bu yıl ikinci defilemi gerçekleştiriyorum. Umarım bu defileden sonra dünya modasına bir adım daha yaklaşırım. 3- İstanbul moda başkenti olacak.

        Tuvana Büyükçınar

        1- İstanbul ve tüm Türkiye'de sahip olduğumuz kültürel miras, en büyük ilham kaynaklarımdan. İstanbul, hem kendine özgü occi-oriental bir saray ihtişamını hem fütürizm ve minimalizmi hem de bunların hepsinden beslenen eklektizmi içinde barındırdığı için, ilham almak isteyenlere kapıları ardına kadar açık bir hazine gibi. 2- MBFWI için önceki sezonda yer verdiğim art deco temasından kopmadan sokak modasıyla buluşturduğum farklı bir çizgi yakaladım. Yine çok heyecanlıyım. Bu organizasyonda yer almak, her şeyden önce koleksiyonumu kendi doğduğu şehirde moda endüstrisiyle buluşturabilmek benim için çok önemli. 3- İstanbul, tasarım konusunda özellikle son 10 yılda çok farklı ruhlara ve renklere ev sahipliği yapmaya başladı, şu anda altın çağını yaşıyor. Mercedes-Benz'in dünyadaki pek çok moda haftasının ardından İstanbul'un sponsorluğunu üstlenmesi de, bu görüşün realistliğiyle ilgili önemli bir gösterge. Ayhan Yetgin 1- İstanbul, birçok farklı kültürü birarada barındırıyor. Uluslararası platformda merak edilen gizemli bir şehir. Modasını besleyecek büyük bir hazineye sahip. Markaların gelişimine de büyük katkı sağlayabilecek fikirler barındırıyor. Bu da dünya markalarının vazgeçilmez bir ilham kaynağı olduğunu gösteriyor. 2- MBIFW için "Ruhsal Anatomi" isimli bir koleksiyon hazırladım. Bu koleksiyonda bedenler gerçek ruhlarını arıyor. Her bir parça ruhsal geçişin evrelerini anlatıyor. Koleksiyonda siyah ve gri tonları hâkim. 3- Paris, Milano ve Londra'nın bu anlamdaki köklü geçmişine yetişmek zor olsa da İstanbul'un uluslararası platformda dikkat çekmesi uzun yıllar sonra o algıya yaklaşabilmesini sağlar.

        Jale Hürdoğan

        1- Yabancı markalar İstanbul'u yeni keşfediyor. Doğu'nun egzotik, geleneksel dokusunun modern yüzünü barındıran bir şehir. Tasarımcılar için bulunmaz bir ilham kaynağı. 2- 2013 sonbahar-kış koleksiyonum "entrée"de, kalın tüvitlerle dantelleri birleştirdim, jakarlı metalik dokuları ise kalın saç örgülü yünlerle kombinledim. Siyah, kahve tonlarının yanında beyazlar, metalik gri ve lila tonları hakim. 3- Belki ilk dörde giremeyiz ama ileride bir Berlin olabiliriz...

        İlk kez katılanlar ne diyor?

        Begüm Salihoğlu

        1- Bu sene ilk couture sunumumu yapacağım. MBFWI için 10 parçalık bir haute couture koleksiyonu hazırladım. Bu koleksiyon beni çok heyecanlandırıyor. 2- Modaya olan ilgimiz, sadece üretim gücümüzle değil, yaratım gücümüzle de desteklendiği için İstanbul yepyeni bir keşif. 3- Paris, Milano, Londra gibi bir anda moda başkenti olmamız çok gerçekçi değil tabii ki. Ama Ortadoğu'nun moda başkenti olabiliriz.

        Lady Faith

        1- Markamızı IMG'nin Türkiye ortaklığı başladıktan çok kısa süre sonra kurduk. Hayalini kurduğumuz tanıtımımızı bu kadar büyük bir organizasyonda ilk kez yapacak olmak, bizi çok heyecanlandırıyor. Katılımcılara da aynı hissi vermek ve onlarla bu heyecanı paylaşmak için sabırsızlanıyoruz. 2- Tarihten gelen kalıp, şekil, renk, kumaş temalarının günümüz teknolojisiyle birleşiminden ortaya çıkan post-modern tasarımlar, İstanbul ve moda beraberliğinin gücünü açıklıyor. 3- Türkiye, stratejik konumu dolayısıyla Doğu ülkeleri pazarlarına ait tüketici potansiyelini en avantajlı kullanabilecek ülkelerden biri. MBFWI ve IMG ortaklığının sektöre sağlayacağı global ilişkilerin yakın gelecekte İstanbul'u alışılmış moda başkentlerinin dışında birçok projenin gerçekleştiği değerli bir buluşma noktası haline getireceğine inanıyoruz.

        Serra Kefeli

        1- Fashion week'e katılmak her zaman hedeflerim arasında yer aldı. Tasarımlarımda kullandığım baskılar benim için çok özel çünkü yaptığım tabloları aktardım kumaşa. 2- İstanbul çok renkli, birçok şeyi içinde barındıran bir şehir. İlham kaynağı olması çok doğal. 3- Bence İstanbul moda başkenti olmalı, çünkü özel bir şehir.

        Tuğba Ergin

        1- Yurtdışında farklı şehirlerde katıdığım moda haftalarında edindiğim tecrübelerden sonra İstanbul'da da koleksiyonlarımı sergilemek ve bu önemli etkinliğin bir parçası olmak istedim. 2- İstanbul, barındırdığı farklı kültürler ve zengin tarihinin yanı sıra, nabzı yüksek atan bir enerji kaynağı. Hızı hiç kesilmiyor... Moda sadece giyim değil, yaşam şekli, sanat, mimari, edebiyat, ve yemek gibi birçok konuyu da içine alan sosyal bir olgu. 3- Moda başkenti olabilmemiz için dünya çapında başarılı tasarımcı ve markalar çıkarabilmemiz lazım. --Kut-- Defile takvimi 12 Mart 12.00 Mehtap Elaidi 13.00 Ece Gözen 14.00 Nian by Nihan Buruk 16.00 "Red beard" by Tanju Babacan 17.00 Lady Faith 18.00 Tween 20.00 Songül Cabacı 21.00 Atıl Kutoğlu 13 Mart 12.00 Aslı Güler 13.00 Begüm Salihoğlu Couture 14.00 Janucha by Jale Hürdoğan 16.00 Tuvanam 17.00 Emre Erdemoğlu 18.00 Niyazi Erdoğan 20.00 Ayşe Deniz Yeğin 21.00 Simay Bülbül 14 Mart 13.00 Tuba Ergin 14.00 Nihan Peker 16.00 Nej 17.00 Ayhan Yetgin 18.00 Özlem Kaya Presented by Mercedes-Benz 20.00 Nazlı Bozdağ 21.00 Gamze Saraçoğlu 22.00 Elif Cığızoğlu Mart 15 12.00 Studio Kaprol 13.00 Kith&Kin 14.00 Argande 16.00 Hakan Akkaya 17.00 Selma State 18.00 ADL+Cengiz Abazoğlu 19.00 Aslı Filinta 20.00 DB Berdan 21.00 Soul by Özgür Masur 15 Mart Duyurulacak...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ