Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den Kübalı yetkililere yaptırım
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Koruma Ofisi (OFAC) tarafından Küba İçişleri Bakanlığı yetkilileri Romarico Vidal Sotomayor Garcia ile Pedro Orlando Martinez Fernandez'in yaptırım listesine eklendiği duyuruldu.

        Açıklamada, Küba Devrimci Silahlı Kuvvetler Bakanlığı'na bağlı 'Tropas de Prevencion' adlı askeri birimin de yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

        Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi Direktörü Andrea Gacki, "Yaptırımlar, Küba halkının özgürlük ve insan haklarına saygı çağrılarını bastırmaktan sorumlu faillere ışık tutuyor" dedi.

        REKLAM

        ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 'Tropas de Prevencion' birliği askerlerinin konuşlandırıldığını ve "şiddetli tutuklamalar yaparken protestoculara saldırıp dövdüklerini" söyledi.

        ABD, 'Küba halkının özgürlük çağrılarını desteklediğini' açıkladı.

        Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez yaptırımlara tepki gösterirken, ABD'yi 'yalancılık ve çifte standart uygulamakla' suçladı.

        KÜBA'DA PROTESTOLAR

        Küba'da 11 Temmuz'da başlayan gösteriler on yıllar sonra yapılan en büyük protesto oldu. Yüzlerce kişinin tutuklandığı, en az bir göstericinin öldüğü bildirildi.

        REKLAM

        Göstericiler ülkedeki gıda ve ilaç sıkıntısı, zamlar, hükümetin Covid salgınına karşı yeterince mücadele edememesi, ekonominin çökmesi gibi konulara ilişkin öfkelerini dile getirmişti.

        Küba yönetimi ise protestolardan ve ülkedeki sorunlardan ABD'yi ve onun uyguladığı ekonomik yaptırımları sorumlu tutmuştu.

        Protestoların ardından hükümet, ithal ürünlerdeki bazı kısıtlamaları gevşetti ve yurtdışından ülkeye gidenlerin yanlarında getirdikleri gıda, ilaç ve bazı diğer temel ihtiyaç maddelerinden alınan gümrük vergisi geçici olarak kaldırıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ