Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Beyaz Saray: Belarus rejiminin gazetecilere yönelik taciz ve keyfi tutuklamalarını kınıyoruz
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Atina-Vilnius seferini yapan bir yolcu uçağının "zorla" başkent Minsk'e indirilmesi ve uçakta bulunan Belaruslu muhalif bir gazetecinin gözaltına alınmasına ilişkin soruları yanıtladı.

        ABD merkezli hava yollarının Belarus üzerinde uçuşlarının güvenli olup olmayacağının sorulması üzerine Psaki, "Bu konuda bir güncelleme yapılmadı." dedi.

        "ŞOK EDİCİ BİR DAVRANIŞ"

        Biden'ın Belarus'taki son durum hakkında bilgilendirildiğini aktaran Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dışişleri Bakanı'nın Rus mevkidaşları ile görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirdiğini aktardı.

        Psaki, "Lukaşenko rejiminin, sadece işlerini yapan gazetecilere yönelik tacizleri ve keyfi tutuklamalarını kınıyoruz. İki AB üyesi arasındaki bir uçuşu, bariz bir şekilde gazetecileri gözaltına almak amacıyla kendi ülkesine yönlendirmek şok edici bir davranıştı. Bu eylem, Lukaşenko rejiminin uluslararası barış ve güvenliğe karşı utanmaz bir hakaretidir." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Uçak olayıyla ilgili acil bir şekilde şeffaf ve güvenilir bir soruşturma talep ettiklerini belirten Psaki, bu konuda NATO ve AB müttefikleri ile iletişim halinde olduklarını bildirdi.

        Psaki, Ryanair meselesinin Biden yönetimi tarafından "uçak kaçırılması" olarak nitelendirilip nitelendirilmediğinin sorulması üzerine, "Bunun uluslararası toplum tarafından tepki çekmesi dışında şu anda bir tanımlama kullanamayız." dedi.

        BM: SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ

        Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, 23 Mayıs'ta bir yolcu uçağının zorla indirilerek gazeteci Roman Protasevich'in gözaltına alınmasından "derin endişe duyduğunu" ifade etti.

        Yaşanan "rahatsız edici" bu duruma ilişkin "tam, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesi" çağrısında bulunan Guterres, ilgili tüm tarafların soruşturma için iş birliği yapması gerektiğini belirtti.

        Belarus'ta, geçen yıl ağustos ayındaki başkanlık seçimlerinin ardından kötüye giden insan hakları durumuna da dikkati çeken Guterres, Belaruslu yetkililere insan hakları, ifade ve toplanma özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısı yaptı.

        BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric ise basın brifinginde gözaltına alınan gazeteci Roman Protasevich'in serbest bırakıldığını görmek istediklerini söyledi.

        NE OLMUŞTU?

        Atina'dan Vilnius'a seyahat eden 123 yolcunun bulunduğu Ryanair'e ait uçak, dün Belarus hava sahasındayken bomba ihbarı üzerine Minsk Havaalanı'na acil iniş yapmış, güvenlik nedeniyle Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun talimatıyla uçağa eşlik etmek üzere bir Mig-29 savaş uçağı kaldırılmıştı.

        Uçağın havaalanında kontrol edilmesi esnasında Belarus'ta terör olaylarına karıştığı gerekçesiyle aranan, sosyal medya hesabı kurucusu Belarus vatandaşı Roman Protaseviç gözaltına alınmış, aramalar sonucunda yapılan bomba ihbarının asılsız çıktığı belirtilmişti.

        "RUSYA İLE GÖRÜŞMENİN ZAMANI AÇIKLANMAYA HAZIR DEĞİL"

        ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılması planlanan görüşmeye ilişkin bu sabah ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Rus mevkidaşı ile görüştüğünü belirten Psaki, "Görüşmenin yeri ve zamanı henüz açıklanmaya hazır değil." dedi.

        Rusya ile çalışılabilecek en önemli alanın nükleer konu olduğunun altını çizen Psaki, Rusya ile ilişkileri düzeltmeye çalışırken endişe konularını dile getirmekten de geri durmayacaklarını kaydetti.

        - ABD'nin Filistin meselesindeki hedefi "ateşkesin devamlılığını sağlamak"

        REKLAM

        Filistin ve İsrail meselesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bugün bölgeye gittiğini anımsatan Psaki, "Bizim buradaki amacımız perşembe günü sağlanan ateşkesin devamlığının sağlamak. Ayrıca Gazze'nin yeniden inşasına da odaklanacağız." ifadelerini kullandı.

        Psaki, bölgede iki devletli bir çözümü destekleme duruşlarının değişmediğini bildirdi.

        KORONAVİRÜSÜN KÖKENİ

        Hafta sonu Wall Street Journal gazetesinde çıkan Vuhan Laboratuvarı'ndaki 3 araştırmacının, salgından önce Kovid-19 belirtileriyle hasta olmasına ilişkin haberi yalanlamak ya da teyit etmekten kaçınan Psaki, virüsün kökenine ilişkin henüz ellerinde yeterli delil olmadığını söyledi.

        Psaki, Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası bağımsız araştırmacıların virüsün kökenine ilişkin çalışmalarında daha fazla şeffaflığın sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ