Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bilmeniz gereken evrensel görgü kuralları! Hangi ülkede ne kadar bahşiş bırakılması gerekir?
        1

        Yurt dışı seyahatlerinizde, gittiğiniz ülkenin kültür ve görgü kurallarını bilmemek genellikle normal karşılanır. Ancak bazı görgü kurallarının bilinmesi o ülkede daha rahat gezmenize yardımcı olur. Bunlardan birisi de o ülkenin yemek kültürüdür. Her ülkede farklı yemek kültürleri ve görgü kuralları bulunur. Bahşiş bırakmak da kuralların bir parçası olarak görülür.

        2

        Bırakacağınız bahşiş, yemeği ve restoran hizmetini beğendiğiniz anlamına gelir. Fakat yanlış miktarda verilen bahşişler saygısızlık olarak kabul edilebilir. İşte ülkelere göre bırakılması gereken bahşiş miktarları…

        3

        BALİ

        Bali’de restoranlarda yediğiniz yemeğe servis ücreti eklenir. Bu oran genellikle yüzde 5-10 olarak hesaba eklenir. Eğer hesaba bir ekleme yapmazlarsa yüzde 10’unu kadar bir ekleme yapmanız gerekir. Örnek olarak otellerde bellboy’a 2500-5000 Rupiah bahşiş verilir.

        4

        BREZİLYA

        Brezilya’da genellikle restoranlar yüzde 10 oranın servis bedelini hesabınıza ekler. Taksilerde ise ücreti en yakın büyük sayıya yuvarlamak bir gelenek sayılır.

        5

        ÇEKYA

        Çekya’da restoranda yüzde 10-15, bir barda ise biraz bozuk para ile bahşiş bırakabilirsiniz.

        6

        FAS

        Fas’ta kesin bahşiş verilmesi ile ilgili bir kural bulunmaz. Siparişinizin yüzde 10’u kadar bahşiş bırakabilirsiniz.

        7

        ALMANYA

        Almanya’da bir restorana gittiğinizde servis ücreti menü fiyatına eklenir. Bu ücret yüzde 5-10 civarında düşünebilir. Yani yediğiniz yemeğin yüzde 5 -10 civarı kadar bir bahşiş bırakmanız gerekir.

        8

        FRANSA

        Fransa’da restoranlarda ve kafelerde yüzde 5 bahşiş bırakılması görgü kuralı olarak bilinir. Barlarda sipariş sayısına bağlı olarak her tur 1-4 Euro sipariş verilir.

        9

        GÜNEY KORE

        Güney Kore’de herhangi bir bahşiş bırakmanız beklenmez. Taksilerde ise “üstü kalsın” gibi cömertçe davranışlar sergileyebilirsiniz.

        10

        JAPONYA

        Japonya’da restoran, taksi ve otellerde kesinlikle bahşiş verilmez.

        SİNGAPUR

        Singapur restoranlarında yüzde 10 bahşiş standart bir gelenektir ancak bu bahşiş garsona nakit olarak verilir.

        11

        BULGARİSTAN

        Bulgaristan’da restoranlarda hesabı yuvarlak rakamlara getirebilir ya da yüzde 10’u geçmeyecek kadar bahşiş bırakabilirsiniz.

        12

        İNGİLTERE

        İngiltere’nin günlük kafe ve restoranlarında herkes yediğini öder ve bahşiş bırakmaz. Daha konsept restoranlarda ise servis ücreti genellikle hesaba dahil edilir. Eğer servisten memnun kalmazsanız bu oran hesaptan düşülür.

        13

        MISIR

        Mısır’da çoğu restoranda bahşiş verilmeden kalkılmaz. Bahşiş isteği size kalmış yüzde 10’a kadar çıkabilirsiniz.

        14

        ÇİN

        Çin’de, Japonya’da olduğu gibi restoranlarda bahşiş bırakılmaz. Bahşiş bırakılması saygısızlık olarak görülür. Sadece lüks otellerde bahşiş uygulaması bulunur.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ