Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bronşit neden olur? Bronşit belirtileri nelerdir? Bronşit nasıl tedavi edilir? Akut bronşit nedir? Kronik bron

        Bronşit hastalığından muzdarip olan kişiler, nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum gibi şikayetler yaşıyor. Bir solunum sistemi sorunu olan bronşit, kişilerin hayatını zorlaştırabiliyor. Uzmanlar bronşit olan kişilere kirli havadan korunmayı ve bol su tüketmeyi öneriyor.

        BRONŞİT NEDİR, NEDEN OLUR?

        Bronşit, alt solunum yolunun önemli bir parçası olan, bronşların enflamasyon halidir yani bronşların herhangi sebep ile enfekte olmasıdır. Hastalığın akut bronşit ve kronik bronşit olarak iki çeşidi vardır. Akut bronşit grip gibi hastalıklarla beraber görülebilirken, kronik bronşit daha ciddi bir iltihaplanmadır. Her iki durumda da ihmal edilmemeli, mutlaka tedavi edilmelidir.

        REKLAM

        Her iki bronşitte de yapılacak ilk iş eğer içiliyorsa sigarayı bırakıp istirahat etmektir.

        AKUT BRONŞİTİN BELİRTİLERİ

        Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülen bronşit türüne Akut bronşit denir. Hastalığın başlangıcında kuru ve ağrılı öksürük, az yapışkan balgam, sonraları sümüksü cerahatli balgam ile hafif ateş ve halsizlik görülür. Bronşit hastaları, özellikle sisli ve soğuk havalarda rahatsızlık ve acı hissederler.

        KRONİK BRONŞİTİN TANIMI

        Kronik bronşitte havayollarını yağlayan bezler büyümüş, iç yüzlerinde bulunan tüyler görevini yapamaz olmuştur. Herhangi bir nezle veya grip gibi solunum yolu hastalıkları, kısa sürede bronşit hastalığınadönüşür.

        Akut bronşit zamanında tedavi edilmezse kronik bronşite dönüşebilir. Doktorun zamanında doğru teşhis yapması bu yüzden çok önemlidir.

        REKLAM

        BRONŞİTE NE İYİ GELİR?

        Bronşite karşı sonuç veren beslenme önerileri:

        - Havuç, elma, kuru kayısı, domates, biber gibi sarı ve turuncu renkli, A vitamininden zengin besinlere ağırlık verilmeli.

        - Nane bronşit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Nanedeki etken madde olan mentol, burun tıkanıklığını açar.

        - Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, bu yönüyle bronşitten kurtulma sürecini hızlandırır. C vitamininden zengin besinler arasında favori portakalın yanı sıra kırmızıbiber, kekik, kivi, brokoli, maydanoz ve koyu yapraklı sebzeler sayılabilir.

        - Bağışıklık sistemini güçlendiren bir tonik olarak kabul edilen ginseng, akut bronşite karşı koruyucu olabilir.

        - Somon, sardalye gibi yağlı balıklar, vücutta iltihapları önler, mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir.

        - Yeşil çay, antioksidanlardan kateşin ve polifenol içerdiğinden bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmış durumda.

        - A vitamini ve betakarotenden zengin beslenme, iyi kaynaklı protein ve yeterli çinko alımı bağışıklık sistemini güçlendirmek için başlıca unsurlar. Bu üç unsuru birden içinde barındıran besin ise; yumurta.

        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ