Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yemen operasyonunu destekliyoruz, İran ABD'ye Yemen tepkisi gösterdi

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız France 24 kanalına konuştu: "Yemen operasyonunu destekliyoruz. Lojistik destek verebiliriz" dedi ve ekledi "İran ve terörist gruplar bölgeden çekilmeli."

        Konuşmasının devamında Irak'taki IŞİD terörüne de değinen Erdoğan, hava operasyonunun yetersiz kaldığını kara harekatının yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Tıpkı Kuzey İrlanda'da olduğu gibi sorunu çözmek istiyoruz" dedi.

        İRAN'DAN KINAMA

        Suudi Arabistan ve ABD öncülüğünde 10 ülkeden oluşan koalisyonun Yemen’e askeri bombardıman başlatmasına İran’dan tepki gecikmedi. İran Dışişleri Bakanlığı hava saldırılarını kınadı.

        İran devlet televizyonunda yer alan haberde, askeri operasyon için “ABD destekli saldırganlık” ifadesi kullanıldı. Reuters’ın haberine göre, devlet televizyonunda hava saldırıları sonucu yıkılan binalar, yaralılar ve hayatlarını kaybeden siviller gösterildi. Görüntülerin yayınlandığı esnada, “Birçok Yemen vatandaşı ABD destekli saldırganlık nedeniyle hayatını kaybetti” denildi.

        ABD'NİN AÇIKLAMASI

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, silahlı grupların Yemen'de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

        Meşru geçişin, ancak, siyasi müzakereler ve tüm siyasi partiler arasında Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi'nin girişimi ve ulusal diyalog sonucundaki konsensüse varılmış bir anlaşma yoluyla olabileceğini belirten Psaki, Yemen'in geleceğinin Yemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

        Psaki, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde temas kurduklarını ifade ederek, "Kendisi artık konutunda değil, bunu teyit edebilirim" dedi.

        Hadi'nin gönüllü olarak ayrılıp ayrılmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, "Bence gönüllü olarak konuttan ayrıldığı gayet açık" ifadesini kullandı.

        Psaki, Hadi'nin şu anda bulunduğu yere dair bilgi veremeyeceğini ifade ederek, "Kendisiyle son günlerde temas halindeydik" diye konuştu.

        Bir gazetecinin "Şehir çökmek üzere. Bu biraz zor bir gönüllü ayrılma durumu olmuyor mu" yorumu üzerine Psaki, "Konuyu anlamlandırmayı size bırakıyorum. Kendisinin zorla mı gönüllü mü ayrıldığı ve bunun ne anlama geldiğini karakterize etmek zorunda değilim" değerlendirmesinde bulundu.

        Psaki, Husilerin eylemlerinin devamlı olarak Yemen'deki dönüşümün altını kazıdığını bildirdi.

        "SUUDİLERİN MEŞRU KAYGILAR VAR"

        Suudi Arabistan'ın Yemen sınırına askeri yığınak yaptığına ve Arap zirvesinde Yemen'e Arap güçlerinin gitmesine yönelik bir öneri sunacağına dair haberlerin sorulması üzerine Psaki, şunları kaydetti:

        "Şu anda konuyla ilgili detaylara sahip değiliz. Bu haberlerin yeni olduğunu sanmıyorum. Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi ülkeleriyle barışçıl siyasi geçişi teşvik etmek için yakından çalışıyoruz ve onların Husilerin agresif eylemlerine yönelik kaygılarına katılıyoruz. Suudilerin, coğrafi yakınlıkları dikkate alındığında Yemen'deki mevcut olayların kendi güvenliklerine olası etkilerine yönelik meşru kaygıları var ve sınırlarındaki güvenliği sağlamak için uygun önlemleri almakta olduklarını anlıyoruz. Gelecek toplantıdan bahsediyorsunuz, teklif edilebilecek veya edilmeyecek bir öneri hakkında detaylara sahip değilim."

        RUSYA'DAN KAYGI MESAJI

        Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de Husilere düzenlenen hava operasyonunun ardından, bu ülkedeki gelişmelerden derin kaygı duyduklarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve birliğini her zaman desteklediğimiz dost Yemen Cumhuriyeti'ndeki son gelişmelerden derin kaygı duyuyoruz" ifadesi kullanıldı.

        Açıklamada, Yemen'deki krizin anacak ulusal diyalogla çözülebileceğine vurgu yapılarak, "Yemen krizinde tüm tarafların, askeri hareketliliğin her şeklini bir an önce sonlandırmasını ve amaçlarına silahla ulaşma yolundan vazgeçmesini son derece önemli görüyoruz" denildi.

        Yemen'de Husi Ensarullah örgütü, geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini dün ele geçirmişti. Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesi de dün gece Husilere yönelik hava operasyonu başlatmıştı. Operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi.

        JOHN KERRY MEMNUNİYETLE KARŞILADI

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Yemen'deki Husilere operasyon başlatan Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinden mevkidaşlarını arayarak kutladığı bildirildi.

        Bakanlıktan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre; ABD'nin lojistik, taktik ve istihbari desteğe hazır olduğunu bildiren Kerry ile bakanlar, yakın temas içinde olma konusunda mutabık kaldı.

        ÇİN'DEN YEMEN AÇIKLAMASI

        Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Yemen'deki gerginliğin kötüleşmesinden kaygı duyduklarını söyledi.

        Sözcü Hua Chunying, bugün düzenlediği basın toplantısında, Yemen'deki tarafların fikir ayrılıklarını siyasi diyalog yoluyla çözerek, ülkeyi en kısa süre içinde istikrara ve normal düzene yeniden kavuşturmaları gerektiğini belirtti.

        İNGİLTERE'DEN DESTEK

        İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki askeri müdahelesine destek verildiği belirtilerek, "Atılacak her adım, uluslararası hukuka uygun olmalıdır" denildi.

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de belirttiği üzere, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Yemen'in meşru cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, "Husilerin son eylemleri ile Aden ve Tiaz kentlerinde genişlemeleri, siyasi süreci hiçe saydıklarını gösteren bir işaretti. Krize getirilecek çözüm, siyasi bir çözüm olmalıdır. Yemen'de uzun süreli istikrarın sağlanması, iç savaş, ekonomik çöküş ve ülkede daha derin bir insani krizin önlenmesi için uluslararası toplum diplomatik ve insani destek vermeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ