Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Nükleer anlaşmanın ardındaki 4 kadın

        HT GAZETE

        İran ve P5+1 ülkeleri arasında binbir güçlükle imzalanan nükleer anlaşmanın mimarları arasında 4 kadın siyasetçi bulunuyor

        FEDERICA MOGHERINI

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi. Eski İtalya Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği adına Batı ve İran arasındaki tüm müzakerekeleri yöneten kişi oldu. Özellikle İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile kurduğu pozitif iletişim yapıcı rol oynadı. Ajandanın dışına çıkılmaması ve somut sonuçlar için çok uğraştı.

        CATHERINE ASHTON

        Mogherini’nin koltuğunda bir önceki dönem oturan arabulucu. 2008-2014 arasında 6 yıl boyunca müzakere görüşmelerini yönetti. İran ve Batılı devletler arasındaki yumuşamayı sağladı. Kurduğu ilişkiler sayesinde Mogherini koltuğu devralınca İran dosyasına yine onu kattı ve özel temsilci statüsünde tuttu.

        WENDY SHERMAN

        ABD Dışişleri Bakanlığı yüksek yetkilisi. Güvenlik Konseyi’nin azimli duruşunda en çok pay sahibi o oldu. İran ve ABD arasındaki ikili görüşmelerde mesajları diplomat titizliğinde taşıdı. Son görüşmelerde nihai sonucun alınması ve yeni bir ertelemenin önüne geçilmesinde büyük payı olduğu ileri sürüldü.

        HELGA SCHMID

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin yardımcısı. Anlaşma metnine son halini veren 5 önemli eklentiyi o yaptı. ABD ve İran ile ikili görüşmeler için arabulucuydu, Mogherini’ye danışmanlık yaptı ve ABD ile Avrupa Birliği’nin eşgüdümünde önemli pay sahibiydi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ