Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya ‘IŞİD’i vurdum’ dedi, Suriye’de yeni kaos başladı

        GAZETE HABERTÜRK

        Rusya, dün Suriye’de Humus ve Hama’ya yönelik hava saldırıları düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, suriye’nin Lazkiye kentinden havalanan Su-30 SM “Sokoly Rossii” (Rus Şahinleri) jetlerinin IŞİD’e yönelik 20 saldırı gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ancak dünya, Rusya’nın IŞİD’i vurmak için Suriye’deki savaşa dahil olduğuna ikna olmadı. ABD ve Suriyeli muhalifler başta olmak üzere birçok kesimden, saldırıların IŞİD’e değil Özgür Suriye Ordusu’na yönelik olduğu yönünde kaygı içeren açıklamalar geldi.

        ‘ESAD’A DESTEK İÇİN’

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hedefte IŞİD’in olduğunu belirtti ve Suriye’ye kara operasyonu için birlik göndermeyeceklerinin altını çizdi. “Suriye ordusu ve Esad’a, teröristlere karşı savaşta destek vereceğiz” diyen Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın muhaliflerle siyasi uzlaşma konusunda konuşmasını beklediğini vurguladı. Putin, “sağlıklı muhalif grup” vurgusu yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, örgütün askeri techizatını, iletişim altyapısını, silah ve yakıt depolarını da vurduklarını söyledi. Rus yetkililer, operasyonun Esad’ın talebiyle başlatıldığını vurguladı.

        36 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

        Suriyeli muhalifler ise Rusya’nın IŞİD’i değil Özgür Suriye Ordusu’nu vurduğunu iddia etti. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halit Hoca, “Rusya IŞİD’le savaşmak değil, Beşar Esad’ın ömrünü uzatmak istiyor” diyerek hava saldırılarında aralarında çocukların da olduğu 36 sivilin öldüğünü belirtti. Halit Hoca, bombalanan bölgelerin muhalif grupların IŞİD’i 1 yıl önce yenilgiye uğrattığı bölgeler olduğunu ifade etti.

        ‘BU HAMLE BAŞARISIZ OLUR’

        Adı açıklanmayan ABD’li bir yetkili, Rusya’nın Hama’da IŞİD’in kontrolü altında olmayan bir bölgeyi vurmuş olabileceğine dikkat çekerek muhaliflerin tezini destekleyen bir açıklama yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de Rusya’nın “kafalarda soru işaretlerine neden olan” saldırılarına ilişkin kaygısını dile getirerek, Rusların Esad’a desteğini artırmasından endişe ettiklerini söyledi. Earnest, “Henüz Rusların hangi hedefleri vurduğunu söylemek için erken. Araştırıyoruz” dedi. ABD Savunma Bakanı Ash Carter ise “Rusya, Suriye’de, IŞİD’in olmadığı hedefleri vurmuş gibi görünüyor” diye konuştu. Carter, Rusya’nın Esad’ı desteklememesi gerektiğini ve askeri hamlesinin başarısızlıkla sonuçlanacağını vurguladı. Rusya, operasyon öncesinde parlamentonun üst kanadından tezkere onayı aldı. Tezkere, 162 162 “Evet”, 0 “Hayır” oyuyla kabul edildi.

        ‘TÜRKİYE’Yİ BİLGİLENDİRDİK’

        RIA Novosti Haber Ajansı’na bilgi veren Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilisi Igor Mityakov, “Rusya’nın Suriye’deki IŞİD mevzilerine yönelik hava operasyonu planları hakkında Türkiyeli partnerlerimizi resmi bir biçimde bilgilendirdik” dedi.

        ABD’NİN 1 SAAT ÖNCE HABERİ OLDU

        Moskova’nın ABD’yi Suriye’yi vurmadan 1 saat önce bilgilendirdiği belirtilirken, hava operasyonunu ilk duyuran ise CNN Televizyonu oldu.

        ‘YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELİYİZ’

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin, IŞİD’e ve El Kaide bağlantılı örgütlere yönelik olduğu sürece Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığından memnuniyet, aksi halde ise derin endişe duyacağını söyledi. Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u arayan Kerry, “Aynı bölgede çatışıyoruz, karşı karşıya gelme riskimiz var. Bu hafta yüz yüze görüşelim” ifadesini kullandı. Kerry, görüşme konusunda uzlaştıklarını belirterek, “Perşembe (bugün) bile olabilir” dedi.

        BATI KAYGILI

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Rusya’nın IŞİD’in kontrolünde olmayan bölgeleri vurmuş olmasından endişe duyuyoruz.

        Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian: Rus uçakları Suriye’yi vurdu ancak ilginç bir şekilde IŞİD’i vurmadı.

        Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier: Bu sıcak gündemde daha fazla yanlış anlaşılmaların olması gibi büyük tehlikeler bizi bekliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ