Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'İran medyası gizli polis gibi'

        GAZETE HABERTÜRK

        ‘İran medyası gizli polis gibi’ İRAN Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesindeki muhalif medyaya sert çıktı. Ilımlı bir lider profili çizen Ruhani, muhafazakâr kesime yakınlığıyla bilinen medyayı güvenlik açığını suiistimal etmekle suçladı.

        Son dönemde Batı’nın İran’daki etkisini artırmaya çalışmakla suçlanan kişilerin gözaltına alınmalarını da eleştiren Ruhani, “Medyanın istediğini söylemesi mesele değil. Ancak bazen gizli polis gibi davranabiliyorlar. Yarın kimlerin tutuklanacağını, kimlerin kişilik haklarının zarar göreceğini, yarın nelerin yapılacağını bazı medya organlarından öğreniyorsunuz” dedi.

        Tahran’da 600 medya temsilcisine hitaben yaptığı konuşmada “Devrimci olmak insanlara umut vermek, onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktır. Ancak devrimci olmak yalan söylemek, başkalarını suçlamak anlamına gelmez’ diye konuştu. Devletin bir yanından diğer yanına saldırı yapıldığını belirten Ruhani, “Hükümet eleştirilmek zorunda. Yargının ve yasamanın da eleştirilmesi gerekir. Fakat eleştiri şantaj, hakaret veya yalan söylemek olmamalı” ifadesini kullandı.

        ‘HAMANEY’İN SÖZLERİ ÇARPITILIYOR’

        İran’da geçtiğimiz hafta Lübnanlı bir Amerikan vatandaşı olan Nezar Zeka gözaltına alınmıştı. Zeka’nın Amerikan istihbarat teşkilatı CIA’ya İran’daki etkinliğini artırması için destek olduğu öne sürülmüştü. Öte yandan İran’da son dönemde bazı yabancı gazeteciler de tutuklanmıştı.

        Muhafazakâr medya bazı gözaltıları Devrim Muhafızları Ordusu’ndan aldığı bilgiyle önceden duyurmuştu. Gözaltına alınanlar nükleer anlaşmayı suiistimal eden Batı’nın ülkedeki istihbarat faaliyetlerine destek vermeye çalışmakla suçlanmıştı.

        Ruhani, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in Batı ile yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin uyarılarının da medya tarafından yanlış yorumlandığını savundu. Gözaltı operasyonları Hamaney’in nükleer anlaşmaya muhalefet ettiği konuşmanın ardından hızlanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ