Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Kurtulmuş: Kosova'nın Türkiye ile gönül bağı var

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Kosova; Avrupa'da, Avrupalı ama İslam kültürünü son derece derinden hazmetmiş olan, bu anlamda İslam coğrafyasının batıdaki en önemli uçlarından birisidir. Bu anlamda İslam'ın gerçekten güzel, barışçıl yüzünün Avrupa'ya tanıtıldığı önemli bir memlekettir. Bu memleketin bir an evvel tanınmasını arzu ederiz. Ayrıca Kosova'nın bir an evvel önce vize serbestisi, arkasından da AB'nin tam üyesi olmasını isteriz. Kosova'nın tanınması, güçlü bir şekilde varlığı, İslam dünyasına da büyük güç katacaktır." dedi.

        Kurtulmuş, Kosova Meclis binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Meclis Başkanı Kadri Veseli ile görüştüğünü dile anımsatarak, bu görüşmelerin çok güzel geçtiğini söyledi.

        Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihi ve kültürel bakımdan son derece zengin ve güçlü olduğunu belirten Kurtulmuş, Kosova'nın bağımsızlığını ilanından sonra da bu ilişkilerin, artarak devam ettiğini söyledi.

        Türkiye'nin bütün kurum ve kuruluşlarıyla Kosova halkının yanında olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bir taraftan TİKA, bir taraftan Yunus Emre Enstitüsü, diğer taraftan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları üzerinden, elimizdeki bütün imkanları Kosova'nın kalkınması, buradaki Osmanlı mirası olan eserlerin yeniden canlandırılması, ortak kültürel değerlerimizin yeniden geliştirilmesi ve canlandırılması bakımından kullanıyoruz. Ayrıca Kosova'nın bu anlamdaki kalkınma hamlelerini yerine getirebilmesi bakımından Türkiye, çok ciddi şekilde kalkınma yardımları yapmayı sürdürmüştür, sürdürmektedir." diye konuştu.

        Kurtulmuş, Karma Ekonomik Komisyonun eş başkanı olarak, kendisinin de burada Kosova ile Türkiye'nin ilişkilerinin artırılmasının, özellikle iktisadi alandaki ilişkilerinin geliştirilmesi için çok önemli gayret göstereceğini söyledi.

        Kosova'nın gelişmesinin, Türkiye'nin iftihar edeceği, sevineceği, her bakımdan da onur duyacağı önemli bir mesele olduğunu dile getiren Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Biz Kosova'yı, Kosovalılar da Türkiye'yi ikinci vatanı olarak kabul etmektedirler. Biz burayı, Kosovalı kardeşlerimizi, evlad-ı fatihan olarak görüyoruz. Kosova'nın her yerinde Osmanlı'nın ayak izleri var. Bu ayak izlerinin yeniden canlandırılması, sadece oradaki camilerin, binaların, medreselerin, diğer unsurların ihya ve inşası değil, aynı zamanda kültürel, tarihi derinlikteki ilişkilerimizin de canlandırılması anlamına geliyor. Allah nasip ederse yarın, Yanova'da, TİKA'nın onardığı bir caminin açılışını hep beraber yapacağız. Yine yarın akşam, Prizren'de 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı şenlikleri dolayısıyla düzenlenen bir etkinlikte bir arada olacağız. Ayrıca bu arada diğer kültürel faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Burası Türkiye'nin birçok yerinden, birçok bölgesinden daha fazla Osmanlı olan, Osmanlı'nın ayak izlerine hala sahip olan bir ülkedir. Bizim dostumuzdur, kardeşimizdir. Bu anlamda Kosova ile olan ilişkilerimiz de çok daha sıcak bir şekilde artarak devam etmektedir."

        Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Kosova'da 18-20 bin civarında Türk soydaşın bulunduğunu anımsatarak, "Türkler, Kosova'nın en uyumlu, toplumla entegre olmuş azınlıklarından birisidir. Buradaki Türk kardeşlerimiz, Kosova'da da kendilerini azınlık olarak hissetmiyorlar. Onlar da kendilerini bu ülkenin esas sahipleri, esas ana unsurlarından birisi olarak görüyorlar. Biz de her vesile ile buradaki Türk toplumunun durumunun iyileştirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        "KOSOVA'NIN TANINMASI İSLAM DÜNYASINA GÜÇ KATACAKTIR"

        Arap ülkelerinin Kosova'yı tanıması konusunda Türkiye'nin çalışmalarının olup olmadığı sorusu üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

        "Geçen hafta İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) liderler zirvesi vardı. Türkiye olarak bu toplantıda İİT'nin dönem başkanlığını devraldık. Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki dönemde İİT'nin dönem başkanlığını yapacaktır. Orada yaptığı konuşmada da Türkiye olarak bütün Arap dünyasına ve henüz Kosova'nın bağımsızlığını tanımamış olan Arap ülkelerine çağrıda bulunarak, hepsinin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasını istediğimizi, beklediğimizi dile getirdi.

        Bizim için Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan gibidir. Biz Kosova'yı bu anlamda Türkiye'nin gönül bağı olan ülkelerden birisi olarak görürüz. Her platformda da Kosova'nın uluslararası alanda tanınması için elimizden gelen gayreti yapıyoruz. Buradan bütün İslam ülkelerine bir kere daha çağrıda bulunuyoruz, Kosova'nın bir an evvel bağımsızlığını tanıyın. Kosova; Avrupa'da, Avrupalı ama İslam kültürünü son derece derinden hazmetmiş olan, bu anlamda İslam coğrafyasının batıdaki en önemli uçlarından birisidir. Bu anlamda İslam’ın gerçekten güzel, barışçıl yüzünün Avrupa'ya tanıtıldığı önemli bir memlekettir. Bu memleketin bir an evvel tanınmasını arzu ederiz. Ayrıca Kosova'nın bir an evvel önce vize serbestisi, arkasından da AB'nin tam üyesi olmasını isteriz. Bu anlamda Kosova, hem İslami kökleri hem fiziki, kültürel olarak Avrupalı kökleriyle ender ülkelerden birisidir. Kosova'nın tanınması, güçlü bir şekilde varlığı, İslam dünyasına da büyük güç katacaktır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ