Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul'u operasyonunda iki ana yol geri alındı

        Irak ordusunun, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul'un güneyindeki Kayyara kasabasına giden iki ana yolun kontrolünü sağladığı belirtildi.

        Operasyon bölgesindeki gelişmeler hakkında AA muhabirine konuşan Albay Emin Şeyhani, "Kasabanın sabahın erken saatlerinde kuşatılmasından sonra, merkeze giden iki ana yol Irak ordusu tarafından kontrol altına alındı." dedi.

        Kasabanın geri alınması için başlatılan operasyona uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da destek verdiğini ifade eden Şeyhani, DAEŞ'e ait bomba yüklü araçların hedef alındığını söyledi.

        Musul kent merkezinden yaklaşık 60 kilometre mesafede yer alan kasabanın kuşatılması için etrafındaki yaklaşık 20 köy aşamalı bir şekilde farklı tarihlerde yapılan kurtarma operasyonları sonucu geri alınmıştı.

        Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi, 12 Haziran tarihinde Musul ovasındaki DAEŞ'in püskürtülmesi için operasyonun ikinci aşamasının başladığını duyurmuştu.

        Terör örgütü DAEŞ, Haziran 2014 tarihinden bu yana Musul kentini elinde tutuyor.

        BM'DEN GÖÇ DALGASI UYARISI

        Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Irak´ta dev bir göç dalgasına karşı hazırlık yapıyor.

        BM Mülteciler Yüksek Komiserliği internet sitesinde yapılan açıklamada Irak Ordusu'nun IŞİD'in elinde bulunan ikinci büyük kent Musul'a başlattığı saldırı sonrası dev bir göç hareketi yaşanabileceği uyarısında bulundu. UNHCR bu sayının 1,2 milyonu bulabileceğini açıkladı.

        BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Adrian Edwards İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı basın toplantısında bölgede büyük bir göç hareketi beklediklerini, olası göç hareketine karşı hazırlıklarını hızlandırdıklarını açıkladı.

        Sözcü "UNHCR yapabileceği herşeyi yapmaktadır. Ancak karşı karşıya kalınan dev sorunda bu insanları barındırmak ve acılarını dindirebilmek için daha fazla sığınmacı kampının yapımında toprak ve parasal ihtiyaç söz konusu" diye konuştu.

        Mülteciler Yüksek Komiserliği son aylarda 48 bini Musul bölgesinden olmak üzere 213 bin kişinin evlerini terk ettiğini, ilk anda Musul bölgesinde geçici olarak 120 bin kişiyi barındırmanın hazırlıklarını yaptığını açıkladı.

        AA-DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ