Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Donald Trump'a dünyadan tepkiler! Evde tek başına!
        1

        ABD'de Donald Trump'ın 7 ülke vatandaşlarının geçici süreyle ülkeye girişini yasaklayan kararnamenin ardından başlayan protestolar sürüyor.

        2

        Sosyal medyaya yansıyan fotoğraflarda Google çalışanlarının da Başkan Trump'ı protesto etmek için bir araya geldiği görüldü. Google'ın Mountain View'daki kampüsünde gerçekleşen protestoya 2 binden fazla Google çalışanının katıldığı belirtildi.

        3

        Google'ın kurucularından Sergey Brin de Cumartesi gecesi San Francisco Havaalanı'ndaki protestolarda görüntülenmişti. Brin gazetecilere, "Buradayım çünkü ben de bir mülteciyim" demişti.

        4

        Trump'ın açıklamalarının ardından, Google geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile, söz konusu bölgelerde tatilde olan çalışanlarının acilen ABD'ye geri dönmesini istedi.

        5

        Öte yandan 2 milyona yaklaşan imza kampanyasının ardından, İngiltere, Donald Trump'ın 20 Şubat'ta yapacağı ziyareti parlamentoda görüşme kararı aldı.

        6

        ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen kararnamesinin ardından, ABD'ye tepkiler çığ gibi büyüyor.

        7

        Dünya genelinde havaalanları Trump karşıtı protestoların merkezi haline gelirken, uluslararası toplumun da tepkisini çeken ABD ilk kez bu kadar yalnız kalmış görünüyor.

        8

        Yıllardır İngiltere, Almanya ve Fransa'yla birlikte 'batı bloğu'nun başını çeken ABD, Trump'ın yaptığı hamlelerden sonra bu 3 ülkeden de destek alamadı. Trump'a tek destek 'Bu harika bir fikir' diyen İsrail Başbakanı Netanyahu'dan geldi. Polonya ise 'Herkes kendi göçmen politikasını belirlemekte özgür' diyerek biraz daha çekimser bir tavır takındı.

        9

        Trump'ın seyahat yasaklarını içeren kararnamesini ardından ilk tepkiyi veren liderlerden biri olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, durumu kabul edilemez bulduğunu söyledi.

        10

        Fransa'da Cumhurbaşkanı Francois Hollande, tüm Avrupa'ya Trump'a karşı birlik çağrısı yaptı.

        11

        İngiltere ise Trump'ın yıl içerisinde Ada'ya yapacağı ziyareti engellemeye çalışıyor. İngilizler, internet üzerinden kısa süre içerisinde 1 milyon imza toplarken, Trump'ın İngiltere'ye alınmaması fikri mecliste tartışılmayı garantiledi. İmza metninde, Trump'ın İngiltere'ye alınmaması gerektiği ve Trump tarafından yapılacak bir ziyaretin daha sonra Kraliçe için bir utanç kaynağı olabileceği belirtildi.

        12

        Trump'a tepki gösteren isimlerden biri de Londra'nın Müslüman belediye başkanı Sadık Han oldu. "Başkan Trump’ın belli ülkelerden sığınmacılara ve göçmenlere yönelik yasağı utanç verici ve zalimce." ifadesini kullanan Han, "Her ülke kendi göçmen politikasını belirleme hakkına sahipse de bu yeni politika ABD’nin temelinde yer alan özgürlük ve hoşgörü değerleriyle açıkça çelişiyor." görüşüne yer verdi.

        13

        İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ise ülkesinin, Avrupa’nın temel taşları olan açık toplum, çoğul kimlik ve ayrımcılığa karşı olma gibi değerlerine bağlı olduğunu bildirdi.

        14

        İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter'dan yaptığı açıklamada ABD'lilerin ülkeye memnuniyetle alınacağını söyledi. İran'ın bu kararnameye ilk tepkisi, Tahran'ın da ABD'ye benzer bir uygulamayla karşılık vereceği yönünde olmuştu. Zarif, "ABD'nin aksine bizim kararımız geri dönük değildir. Geçerli İran vizesi olan herkes memnuniyetle karşılanacak." dedi.

        15

        İsveç Dışişieri Bakanlığı Donald Trump´ın imzaladığı yedi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülke vatandaşlarının 90 gün boyunca ABD´ye girişlerini yasaklayan kararnamesine açıklık getirmek üzere ABD´nin Stockholm Maslahatgüzarı´nı bakanlığa çağırdı.

        16

        Irak Hükümeti, Trump'ın kararına misilleme olarak, ABD vatandaşlarının 90 gün boyunca ülkeye alınmayacağını duyurdu. ABD ile tamamen aynı uygulamarı yürürlüğe koyan hükümet, 90 gün boyu ABD vatandaşlarını ülkeye sokmayacak, vizesi olan vatandaşların ise ülkeye girmekten men edecek. Karar Irak Parlamentosu'nda onaylandı

        17

        Kararnameye Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda el-Sadr'dan da tepki geldi. Şii lider Mukteda el-Sadr yazılı açıklamasında şunları belirtti: "Irak'a ve diğer ülkelere serbestçe giriyorsunuz ama onların ülkenize girmesini yasaklıyorsunuz. Bu küstahlıktır. Önce kendi vatandaşlarınızı Irak'tan çekin."

        18

        ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 ülke vatandaşlarının ABD'ye girmesini engelleyen kararnamesine bir tepki de İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan geldi.

        19

        İçlerinde yasaklı 7 ülkenin de bulunduğu 57 ülkenin oluşturduğu teşkilattan yapılan açıklamada; "Bu yasağın bir sonucu olarak savaştan ve zu-lümden kaçanların çoğu olumsuz ve haksız olarak etkilenecektir. İslam İşbirliği Teşkilatı ve ABD'nin aşırılık ve terörizmle mücadele ettiği bu dönemde alınan bu tür ayrımcı kararlar yalnızca radikal düşünceleri cesaretlendirmeye yarayacaktır ve aşırılıkları özendirecektir"

        20

        Google'ın kurucularından Sergey Brin'de, Trump karşıtı protestolarda görüntülenen isimlerden biri oldu. Brin, "Buradayım çünkü ben de bir mülteciyim" ifadelerini kullandı.

        21