Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'de Pasifik korkusu

        ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Çin'in geliştirdiği siber ve anti-uydu askeri teknolojilerinin ABD ordusunun Pasifik'teki operasyonlarına zorluk

        çıkarabileceğini söyledi.

        Çin ise demode hale gelmiş askeri güçlerini yenileme ihtiyacında olduklarını ve hiç bir ülkeye tehdit oluşturmak gibi bir amaç gütmediklerini ifade ediyor.

        Çin askeri modernizasyonu ve dikkat çeken bazı silah sistemleri ile ilgili bilgiler

        HAVA GÜCÜ

        Havacılık sanayindeki gelişme, Çin'in tasarım geliştirme kapasitesini arttırdı. Şu an eskisine nazaran daha ileri bir uçak filosuna sahip ve ABD'ye potansiyel enbüyük tehdidi bünyesindeki Rus Su-30 ve Su-27 savaş uçakları oluşturuyor. Çin ayrıca dördüncü jenerasyon J-11'leri geliştiriyor.

        Çin bu hafta J-20 savaş uçağı ile yaptığı ilk test uçuşunu doğruladı. Bazı analistler J-20'nin geliştirilmiş olmasının Çin'in tahmin edilenden daha kısa sürede Lockheed Martin'in ürettiği F-22 Raptor'a rakip hale gelmiş olduğunugösterdiğini söylediler.

        Çin ayrıca havada ikmal kapasitesini geliştirmeyi de hedefliyor. Böylece savaş ve erken uyarı uçakları daha uzun mesafe kat edebilecek.

        SİBER SAVAŞ

        Analistler Çin'in onbinlerce kişiyi askeri hacker olarak eğittiğini yahut çalıştırdığını söylüyorlar. Bu hackerların yetiştiriliş amacı bir savaş esnasındadüşmanın bilgisayar sistemlerini hedef almak.

        Ayrıca Çin kökenli binlerce hacker yabancı hükümetlerin ve şirketlerin web sitelerini hacklemekten suçlanıyor, bazen sadece Çin propagandası içerenmesajlar yollamak adına internet ana sayfalarına saldırıyorlar. Çin ise hacklemeye destek verdiğini ret ediyor ve kendisinin de bunun mağduru olduğunu

        söylüyor.

        FÜZELER

        2007 yılı başlarında uzayda bulunan eski bir uydu füze atılarak başarıyla imha edilmişti. Bu gelişme Çin ordusunun kapasitesinin bir üst seviyeye çıktığınıngöstergesi olarak yorumlanmıştı. Geçen Ocak ayında Çin füzeler havadayken onları imha edebilecek yeni bir teknolojiyi test etti.

        Pentagon Çin'in bir düşmanın uydu gibi uzay sistemlerini kullanmasını önlemek için silahlar ve jammerlar geliştirdiğini söylüyor. Çin'in ayrıca uydujammerları, kinetik enerji silahları, çok güçlü lazerler, mikro dalga ve parçacık ışın silahları, uzayda kullanılmak üzere elektromanyetik darbe silahları

        üzerine çalıştığı söyleniyor.

        ABD'li yetkililer Çin'in ulaştığı askeri düzeyin, buna anti- gemi balistik füze sistemleri de dahil, ABD'nin Pasifik'tekiuçak gemilerine sıkıntı yaratabileceğini vurguladı.

        DENİZ GÜCÜ

        Başkan Hu Jintao deniz kuvvetlerinin modernizasyonunu birinci öncelik olarak alıyor. Destroyerlerin ve fırkateynlerin daha uzun mesafe seyredibilmesi ve dahagüçlü bir saldırı gücüne ulaşabilmeleri için yenileştirme çalışmaları var.

        Bu yıl, ABD askeri analistlerinin tahmininden önce, Çin ilk uçak gemisini denize indirebilir. Çin, Rus Kuznetzov tipi orta halli, iki milyarınüstü bir paraya mal olan bir uçak gemisinden, envanterine bu yıl iki tane sokabilir.

        Çin ayrıca yeni "jin tipi" balistik füze denizaltılar inşa ediyor. Bu gemiler denizden nükleer savaş başlıklı füze fırlatma kapasitesine sahip. Ülkeningüneyinde bulunan ada eyaleti Hainan'da bir deniz üssü inşa edildi.

        ORDU

        Çin vurucu gücü artmış, yüksek teknoloji kullanan düşmanlarla mücadele edebilecek şekilde 2,3 milyonluk ordusunu küçültmeye çalışıyor.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ