Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kayıp eski ajanın görüntüleri ortaya çıktı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Yaklaşık beş yıldır kayıp olan ve İran istihbaratı tarafından kaçırıldığı düşünülen eski FBI ajanı Robert Levinson'ın ailesinin eline bir yıl önce geçen ve ABD hükümetinden yardım istediği bir videonun olduğu ortaya çıktı.

        5 YILDIR KAYIP OLAN ESKİ FBI AJANIN VİDEOSU ORTAYA ÇIKTI

        Emekli olduktan sonra özel dedektiflik yaptığı söylenen ve 2007'de İran'a gittiğinden bu yana kayıp olan 63 yaşındaki Levinson'ı kimin ya da kimlerin kaçırdığı daha henüz ortaya çıkmadı. Uzun süredir devam eden soruşturmada henüz bir kanıta rastlanamadı.

        CLINTON İŞBİRLİĞİ TALEP ETMİŞTİ

        Hillary Clinton mart ayında Levinson'ın hayatta ve "Güneybatı Asya"da mahkum tutulduğuna dair işaretler elde ettiklerini belirterek, İran hükümetinden yardım talep etmişti.

        STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?

        Associated Press'e(AP) göre, Kasım 2011'den ailenin eline kaçırılanlar tarafından ulaştırılarak geçen bu videonunu şimdi yayınlanması ise ABD'nin konuya yıllardır bir rehine sorunu olmaktan ziyade diplomatik bir konu olarak ele alma yaklaşımında ciddi bir strateji değişikliği varmış gibi gözüküyor.

        54 SANİYELİK VİDEODA LEVINSON BEZGİN FAKAT SAĞ SALİM, TALEPLERİNİ İLETİYOR

        54 saniyelik videoda Levinson'un bezgin fakat sağ salim bir halde olduğu görülüyor, Kötü muamele gördüğüne dair herhangi bir ibare de yok. Fakat diabet ve tansiyon hastası olan eski FBI ajanı Levinson ABD'nin ona derhal yardım etmesini istiyor.

        GEÇEN SENE VİDEO GÖRÜLMÜŞ FAKAT HABER YAPILMAMIŞ ÇÜNKÜ..

        Associated Press geçen sene videoyu ailenin eline geçtiğinde görmüş fakat ABD hükümetinin diplomatik çabaları karmaşıklaştıracağını söylemesinden ötürü bunu haber yapmamış.

        ÇABALAR GECİKTİ

        "Şu anda, bu çabalar gecikmiş görünüyor, ABD'nin İran ile olan ilişkileri kötüleşti ve Levinson'ın ailesi onu kaçıranlara doğrudan çağrıda bulunmak için diplomatik kanallara başvurma konusunda geri adım attı."

        ABD'NİN TEORİSİNE GÖRE İRAN PARMAĞI

        Halihazırda ABD hükümetinin mevcut teorisine göre "Levinson İran istihbaratı tarafından yakalandı ve sorgudan geçirildi ve Washington ile bir pazarlık unsuru olarak kullanıldı. Fakat İran sürekli olarak onun kaybolmasıyla bir ligilerinin olmadığını söyledi ve ABD hükümetinde pek çok kişi onun ölmüş olabileceğine inandı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ