Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Mursi yanlısı göstericilere ateş açıldı!

        Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçisi yüzbinler Cuma namazı sonrasında Kahire başta olmak üzere ülkenin tüm kentlerinde direniş başlattı. Ordunun yönetime el koymasına tepki gösteren Mursi yandaşları meydanları doldurdu.

        Mısır devlet televizyonu, Sağlık Bakanlığı'nın Tahrir meydanı yakınındaki çatışmalarda ölü sayısının 17'ye yükseldiği bilgisini verdiği duyurdu.

        ÇATIŞMALARDA EN AZ 30 KİŞİ ÖLDÜ

        İskenderiye'deki şiddet olaylarında 12 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı bildirildi. Başkent Kahire'de de en az 5 kişi yaşamını yitirdi. El Ariş'in Kuzey Sinai kasabasındaki olaylarda 5 polis memurunun ve 2 göstericinin öldürüldüğü kaydedildi. Ülkenin değişik bölgelerinde 6 kişinin daha hayatını kaybettiği öğrenildi.

        Mısırlı bir yetkili, 4 kişinin Mursi taraftarlarının Cumhuriyet Muhafızları binası önünde askerlerin ateş açması sonucu öldüğünü kaydetmişti.

        Bu arada Mısır'ın İskenderiye şehrinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıt gruplar arasında yaşanan çatışmalarda resmi olmayan rakamlara göre 307 kişinin yaralandığı ifade ediliyor.

        Askeri zırhlı araçların Tahrir'e doğrun gittiği, karşıt göstericilerin de bu araçlara binerek Mursi taraftarlarının üzerine geldiği ifade ediliyor.

        El-Ariş Havaalanı'na yakın bölgeler bombalandı

        Sina Yarımadası'nda kimliği belirsiz kişilerin güvenlik noktalarına düzenlediği iki ayrı silahlı saldırıda 4 polis hayatını kaybetti.

        Ariş kentinin Abur bölgesinde kimliği belirsiz silahlı bir grubun güvenlik noktasına açtığı ateşte 2 polis öldü. Ariş kentinde emniyet güçlerine yönelik düzenlenen bir diğer silahlı saldırıda da 2 polisin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

        Saldırıların ardından Mısır ordusuna ait helikopterler El-Ariş Havaalanı'na yakın bölgeleri bombaladı.

        DARBEYE KARŞI MEYDANDALAR

        Mısır'da ordunun anayasayı askıya alması ve ülke tarihinde ilk kez seçim ile gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştırdığını açıklamasının ardından ülke genelinde milyonlarca kişi "darbe karşıtı" gösteriler düzenlendi.

        Başkent Kahire'nin Nasır City'deki Rabiatu'l Adeviyye ve Giza bölgesinin Nahda Meydanı'nda toplanan göstericiler , Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'ye hitaben "Git, bizim cumhurbaşkanımız Muhammed Mursi" şeklinde slogan attı.

        Cuma namazının ardından binlerce gösterici tankların karşısında gerekirse şehit olacaklarını belirterek, Sisi ve muhalefet liderlerinden Muhammed el-Baradai'ye tepki gösterdi.

        Her iki meydana göstericilerin akın akın gelişi sürerken, Nahda Meydanı'nda internet şebekelerinin kesik olduğu, mobil telefonlarla güçlükle iletişim kurulduğu dikkati çekti.

        Gösterilerin olduğu bölgede orduya ait helikopterler ve uçaklar zaman zaman alçak uçuş yapıyor. Başkent Kahire sokaklarında sık sık tankların ve zırhlı araçların devriye gezdikleri gözlendi.

        Öte yandan, İskenderiye başta olmak üzere Sina ve Asyut kentlerinde de zaman zaman çatışmalar meydana geldiği bildirildi.

        Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de Korniş ve Sidi Cabir semtlerinde toplanan yüzbinlerce kişi askeri yönetime "Git" sloganları attı.

        Güneydeki Luksor, Asvan, Beni Suveyf, Sohac kentleri ile Nil Deltası'ndaki Port Said, Dimyat, Minye, Şarkıye, Mansura, Süveyş Kanalı çevresindeki Şüveyş ve İsmailiye kentlerinde de milyonlarca kişi meydanlara inerek Mursi'ye destek verdi.

        Güneydeki Luksor kentinin kırsal alanındaki bazı köylerde Hristiyan ailelerin saldırı endişesiyle karakol ve polis merkezlerine sığındıkları öne sürüldü.

        Askeri darbenin başından beri Mursi'ye tam destek veren Sina ve Libya sınırındaki Marsa Matruh'ta ise binlerce gösterici meydanlarda toplandı. Her iki bölgede de ordu ve polisin kışla ve polis merkezlerinden çıkmadığı ifade edildi.

        Mısır medyasının tamamına yakınının darbeye destek vermek amacıyla toplanma çağrısı yapmasına rağmen Tahrir Meydanı'nda 500 kadar kişinin bir araya geldiği gözleniyor. Daha önce Mursi'ye muhalif gösterilere sahne olan Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde ise toplanan olmadı.

        DEVLET TELEVİZYONUNA YÜRÜDÜLER

        Mısır'da devlet televizyonu önünde gösteri yapan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı göstericiler, ordunun müdahalesi sonucu geri çekildi. Mısır ordusu, televizyon binası önünde bulunan göstericilere zırhlı araçlarla müdahale etti. Tahrir Meydanı'nda bulunan Mursi karşıtı çok sayıda sivilin askeri araçlarla televizyon binasına götürüldükleri görüldü.

        EL-KATATNİ VE EL-BEYYUMİ SERBEST

        Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) lideri Saad el-Katatni ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerinden Reşad el-Beyyumi serbest bırakıldı.

        ŞURA MECLİSİ FESHEDİLDİ

        Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından cumhurbaşlanlığı görevine getirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mahmud Mansur, Şura Meclisi'ni fesheden ve yeni atamaları öngören iki maddelik geçici anayasal kararname yayımladı.

        Kararnamenin ilk maddesine göre, Mısır Parlamentosu'nun üst kanadı Şura Meclisi feshedildi. Kararnamenin ikinci maddesine göre, şu anki İstihbarat Başkanı Tümgeneral Muhammed Rafet Şahata Cumhurbaşkanı'nın güvenlik danışmanlığına, Şahata'dan boşalan istihbarat başkanlığı görevine ise Muhammed Ahmed Ferid tayin edildi.

        Mansur'un ülkedeki genel gidişatı düzenleyecek maddeleri içeren yeni bir anayasal kararname yayımlaması bekleniyor.

        MISIR ORDUSUNDAN FLAŞ KARAR!

        Devlete ait bağlı El Ahram gazetesinin haberine göre, Mısır ordusu El Ariş havaalanına düzenlenen silahlı saldırının ardından Süveyş ve Güney Sina bölgelerinde olağanüstü hâl ilan etti.

        Günlerdir Mursi karşıtı gösterilere sahne olan Tahrir Meydanı'nın ise daha sakin durumda olduğu gözlemleniyor.

        MISIR ORDUSU'NDAN YALANLAMA

        Mısır ordusu, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alınması kararından vazgeçilmesi için bazı ordu komutanların, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'ye baskı yaptığı yönündeki iddiaları yalanladı.

        Mısır ordusunun resmi internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, basında da yer aldığı üzere "bazı komutanların Sisi'ye, Mursi'yi görevinden uzaklaştırılması kararından ve yol haritasından vazgeçmesinin yanı sıra ülkenin iç savaşa sürüklenmesini önlemek adına eski yönetimi yeniden görevlendirilmesi için baskı uyguladığı" haberleri gerçeği yansıtmıyor.

        Açıklamada bu tür haberler, "Silahlı kuvvetleri hedef alan bir tür savaş yöntemi" şeklinde değerlendirilerek, ordunun söz konusu kararları, 30 Haziran'da sokaklara dökülen halkın taleplerine karşılık vermek üzere yapıldığını ileri sürdü.

        MISIR'IN ÜYELİĞİ ASKIDA

        Afrika Birliği de, ordunun yönetime el koyması nedeniyle Mısır'ın üyeliğini askıya aldı.

        MURSİ YANLILARI VALİLİK BİNASINI İŞGAL ETTİ

        Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı yaptığı askeri darbenin ardından, Kuzey Sina'da Mursi yanlıları valilik binasını işgal etti.

        BM: GÜVENLİK GÜÇLERİ GÖSTERİCİLERİ KORUMALI

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır güvenlik güçlerinden göstericileri korumalarını ve çatışmaları önlemelerini istedi.

        Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban'ın Mısır'daki gelişmeleri artan bir endişe ile takip ettiği, ülkedeki ifade ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalardan kaygı duyduğu belirtildi.

        Göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı, bazılarının güvenlik güçlerince öldürüldüğünün kaydedildiği açıklamada, "korkunç" cinsel taciz vakalarının rapor edildiği belirtilerek, Genel Sekreter Ban'ın Mısır güvenlik güçlerinden göstericileri korumaları ve çatışmaları önlemelerini istediği ifade edildi.

        Açıklamada, Mısır halkına gösteri haklarını barışçıl bir şekilde kullanmaları çağrısı yapan Ban'ın, kritik bir dönemden geçen Mısır'da idarenin sivil yönetime barışçıl bir şekilde devri, anayasal düzen ve demokratik yönetimin sağlanması için birlikte çalışmanın zorunluluk olduğunu vurguladığı kaydedildi.

        Mısırlı liderlerin sözleri ve hareketleriyle bütün kesimleri içeren barışçıl ve demokratik diyaloğa bağlı olduklarını gösterme sorumluluklarının bulunduğu belirtilen açıklamada, Mısır'ın geleceğinin Mısırlılar tarafından katılımcı bir şekilde belirlenmesi gerektiği vurgulanarak, Genel Sekreter'in sürecin başarıya ulaşması için hiç bir grup ya da partinin dışlanmaması ve intkam duygusuyla hareket edilmemesini istediği beirtildi.

        ORDU SÖZCÜSÜ ALBAY ALİ: YETKİ GEÇİCİ CUMHURBAŞKANINDA

        Mısır Ordu Sözcüsü Albay Ahmed Muhammed Ali, olayların büyümesi halinde olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisinin geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Adli Mansur'un elinde olduğunu belirtti.

        AA muhabirine konuşan Ali, "Durumun bu şekilde devam etmesi halinde sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan etme kararı geçici Cumhurbaşkanı'nın elindedir. Anayasanın kendisine verdiği yetkinin gereği olarak bu kararı alabilir" diye konuştu.

        Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan etmesi yönünde cumhurbaşkanına teklif sunması konusunda ise Ali, "(Sisi, bu konuda) tavsiye veya öneri sunabilir ancak karar Cumhurbaşkanının elindedir" ifadelerini kullandı.

        Öte yandan Ali, ordunun farklı kentlerde sokaklardaki varlığını yoğunlaştırmasının "gelişmelere bağlı" olduğunu söyledi.

        Bugün Güney Sina ve Süveyş kentlerinde olağanüstü hal ilan edilmişti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ