Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Telafer düştü, Telafer, ABD, IŞİD, IŞİD Telafer, IŞİD Telafer'i ele geçirdi, IŞİD Irak, Irak, Musul, IŞİD ABD, Bağdat, Bağdat Büyükelçiliği.

        ABD, Bağdat Büyükelçiliği’ndeki diplomat ve çalışanlarını hızlı bir şekilde tahliye etmek için 100 civarında asker görevlendirdi.

        Öte yandan IŞİD'in Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinin kontrolünü ele geçirdiği iddia edildi.

        Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Bağdat’a doğru ilerlemeye çalışmasından sonra büyükelçiliği tahliye etme kararı alan Washington yönetimi, aralarında deniz piyadelerinin de olduğu bir ekip ile büyükelçilik binasının tahliyesini gerçekleştiriyor. Elçilik görevlilerin Ürdün’ün başkenti Amman’a gönderileceği belirtildi.

        ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’a gidecek vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu. Bakanlık, zorunlu olmadıkça Irak’a gidilmemesi gerektiğini, ülke içinde seyahatin güvenli olmadığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, IŞİD’in Irak’ın Tikrit şehrinde bin 700’den fazla Şii’yi öldürdüğü iddialarına ilişkin, "Korkunç" yorumunu yaptı. Psaki, ABD’nin yaşanan katliamı kabul edemeyeceğini ifade ederek “Direnişçilerin hedefleri bütün Iraklıların kalplerine korku salmak ve insanlar arasında mezhepsel bölünme oluşturmaktır” dedi.

        Bu arada, Bağdat’ta dün meydana gelen bir bombalı saldırıda 15 kişi öldü, 30’dan fazla kişi yaralandı. Pazar gününden önce bombalı bir araçla yapılan saldırıda da 10 kişi ölmüş, 21 kişi yaralanmıştı.

        IRAK DEVLET TELEVİZYONU: "TELAFER DÜŞTÜ"

        IŞİD terör örgütü, sabah saatlerinden itibaren gün boyu havan toplarıyla yaklaşık 400 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer ilçesine saldırı düzenledi. Telafer'e girmeye çalışan IŞİD mensupları ile 6 bin Türkmen gönüllü ve Merkezi Hükümete bağlı askerler arasında gün boyu çatışmalar yaşandı. Havanın kararması ile birlikte Telafer ilçesinin kontrolünün terör örgütü IŞİD'in geçtiği iddia edildi. IŞİD'in, Kale Mahallesi'nde bulunan tarihi Ürk Kalesi'nin kontrolünü de ele geçirdiği bildirildi.

        IŞİD'in Telafer'e girmesinin ardından binlerce Türkmen, Kürtlerin kontrolündeki Sincar bölgesine göç etti.

        Irak Devlet Televizyonunda yer alan habere göre, Telafer ilçesi yakınlarında IŞİD konvoyuna düzenlenen hava operasyonunda ise 35 örgüt üyesi hayatını kaybetti.

        GECE BOYU ÇELİŞKİLİ HABERLER GELMİŞTİ

        Anadolu Ajansı, IŞİD’in Telafer'e girdiğini ve çatışmaların hız kazandığını bildirdi. AFP, IŞİD saldırısının püskürtüldüğünü bildirirken AP ise kentteki çatışmaların iyice arttığını ve her iki tarafın da ciddi kayıplar verdiği belirtti. Ancak herhangi bir rakam verilmedi. İnternetteki bazı kaynaklarda ise “kentte şiddetli çatışmaların yaşandığı, halkın evinden dışarı çıkamadığı ve böyle giderse bir katliam yaşanabileceği” iddia ediliyordu. Gece yarısı Bölgeden gelen en son bilgiye göre Reuters, IŞİD'in Türkmen kentini aldığını flaş haber olarak duyurdu.

        IRAK HAVA KUVVETLERİ IŞİD'İ BOMBALIYOR

        IŞİD'in ele geçirdiği Musul dün akşam saatlerinde Irak Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları tarafından bombalandı. IŞİD hedeflerinin bombalandığı Musul'dan dumanlar yükseldi. IŞİD'in elinde tuttuğu Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personelini ise halen Musul Valiliği'nde tuttuğu belirtildi. IŞİD'in ele geçirdiği Musul'da belirsizlik sürerken, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın yapan örgütün, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 49 rehineyi bırakması için yoğun temaslar sürüyor.

        MUSUL'DAN DUMANLAR YÜKSELİYOR

        Aralarında 2 bebeğin de bulunduğu Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin serbest bırakılması beklenirken, halen Musul Valliği'nde tutuldukları belirtildi. Türkiye'nin Başkonsolosluk'ta rehin alınanların bırakılması için dün Kerkük'ün ileri gelen aşiret liderini devreye soktuğu belirtildi. Türkiye aşiret liderleri aracılığıyla IŞİD'e ulaştı ve rehinelerin serbest bırakılması için temaslar yapıldı.IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ve konsolosluk görevlilerinin serbest bırakılması halinde Türkiye'ye ulaştırılması için Erbil'de hazırlanan araç konvoyu da Musul'a gitmek dün Duhok'a gitmişti. Bu araçların yeni bir gelişme olamaması nedeniyle bölgede tutuldukları belirtildi.

        IŞİD'in kontrolü ele geçirdiği Musul'da, Irak Hava Kuvvetleri uçakları dün saat 02.00 sıralarında IŞİD mevzilerine bombaladı. Peşmerge yetkilileri savaş uçaklarının daha önceden tespit edilen hedeflere hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti. Bombardımanda bir çok IŞID mevzisinin vurulduğu kaydedilirken ölü ve yaralılar konusunda bilgi alınamadı.

        IŞİD'in lojistik merkezlerinin hedef seçildiği Musul'dan duman yükseldiği görüldü. DHA muhabirleri bugün Bölgesel Kürdistan Yönetimi'ne bağlı Erbil ile Musul arasındaki sınır noktasını geçerek, IŞİD'in kurduğu kontrol noktasına 200 metre uzaklıktan kenti görüntüledi. Peşmergenin son kontrol noktası olan Bertile sınırını geçen IŞİD güçlerinin kontrolü elinde tuttuğu kontrol noktasını da görüntüledi. İşyerlerinin kapalı olduğu Musul'da çok sayıda aracın Erbil istikametine geldiği görüldü. IŞİD militanlarının kontrol noktasına gelen araçları uzun süre beklettikten sonra bıraktıkları ifade edildi.

        "60 TÜRKMENİ IRAK POLİSİ ÖLDÜRDÜ" İDDİASI!

        Irak Türkmen Cephesi Telafer 1'inci Büro Sorumlusu Hazım Devlet, Irak polisinin Telafar'den kaçışı sırasında nezarette bulunan 60 Türkmen'i infaz ettiğini iddia etti.

        Hazım Devlet, IŞİD militanları ile Merkezi Irak Hükumeti polislerinin dün akşam yoğun şekilde çatıştığını belirten Devlet, IŞİD'in bu gece 02:00 itibari ile Telafer'de kontrolü ele aldığını söyledi.

        Devlet, Telafer Polis Müdürlüğü'nde görevli polislerin kaçarken, nezarette bulunan, çeşitli suç iddiaları ile gözaltına alınmış 60 Türkmen'i de infaz ettiğini iddia etti.

        Devlet, dün akşam yaşanan çatışmalarda IŞİD militanlarının Sünnilerin yaşadığı Türkmen mahallelerini boşaltmaları için haber gönderdiğini belirterek, IŞİD'in Telafer'de kontrolü ele almasının ardından çoğu Şii Türkmen'in de bölgeden ayrıldığını söyledi.

        Kaçan Türkmenler ile Irak polislerinin Sincar bölgesine kaçtıkları belirtildi.

        Devlet, Irak merkezi hükümetinin IŞİD'in Telafer'i almasından sonra Talafer sağlık merkezini helikopterler ile 3 kez bombaladığını söyledi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ